Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Talibanerna eldade upp ”omoraliska” musikinstrument

En hög med musikinstrument och utrustning sätts i brand.
Bildtext Foto taget den 29 juli 2023 och publicerat av Afghanistans ministerium för spridning av dygd och förebyggande av last visar en hög med musikinstrument och utrustning som sätts i brand av medlemmar i talibanstyret, i utkanten av Herat.
Bild: Lehtikuva

Att elda upp musikutrustning anses vara nödvändigt eftersom instrument kan få ungdomar att gå vilse, anser talibanerna.

Afghanska myndigheter byggde under helgen upp ett bål av konfiskerade musikinstrument och utrustning i provinsen Herat på grund av att musik anses vara omoraliskt.

Lördagens brasa innebar att musikutrustning värd hundratals dollar gick upp i rök. Många instrument hade samlats in från bröllopssalar i staden.

Brasan innehöll bland annat en gitarr, två andra stränginstrument, ett harmonium och en tabla - en typ av trumma - samt förstärkare och högtalare.

– Att främja musik orsakar moralisk korruption och att spela den kommer att få ungdomarna att gå vilse, sa Aziz al-Rahman al-Muhajir, ministeriechef för en avdelning för främjande av dygd och förebyggande av last.

Sedan talibanerna tog makten i augusti 2021 har myndigheter ständigt infört lagar och regler som återspeglar den vision de har om islam – det vill säga en rad åtstramningsåtgärder.

Talibanmyndigheterna har bland annat infört ett förbud mot att spela musik offentligt.

Kvinnor har fått bära bördan av de nya statliga reglerna och är inte tillåtna att visa sig i offentligheten om de inte bär hijab. Tonårsflickor och kvinnor har stängts av från skolor och universitet, och de är också förbjudna att komma in i parker, lekplatser och gym.

Förra veckan stängdes tusentals skönhetssalonger över hela landet efter att myndigheterna beslutat att vissa av behandlingarna var för kostsamma eller icke-islamiska.

Källa: AFP