Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

“I hela mitt liv har jag väntat på att få se mitt lag spela på Olympiastadion” – Tolkis bollklubb från Borgå förlorade i antal mål men vann i fråga om hängivna supportrar

Glada personer sitter på ett läktare, de har hängt två blågula lakan på staketet.
Bildtext Tolkis bollklubbs supportrar kunde uppskatta hur unikt det var att se sitt favoritlag i division fem spela på Olympiastadion.
Bild: Hanna Othman / Yle

I lördags (29.7) var det final i Roots cup på Olympiastadion i Helsingfors. Hela två östnyländska lag fick chansen att spela i finalen på den legendariska stadion: damerna i FC Lovisa och herrarna i Tolkis bollklubb.

Det handlar om en tävling för fotbollslag i de lägre divisionerna och oldboyslag. FC Lovisa spelar i tredje division och Tolkis bollklubb i division fem.

FC Lovisa mötte FC Nokia tidigare under dagen och klarade sig nästan torrskodda genom sin match. Då herrarnas match startade klockan 18 öste det ner. På läktaren var ändå stämningen på topp.

Tolkis bollklubb spelade finalen i Roots cup på Olympiastadion

8:01

– Vi är här för att representera Tolkis bollklubbs fans, och ToBK kommer att vinna, deklarerade Oskar Bäckmark självsäkert före matchen.

Också hans syster Amanda Bäckmark var på plats för att heja på sin bror Viktor som var med i startelvan.

Oskar Bäckmark och Amanda Bäckmark.
Bildtext Oskar och Amanda Bäckmark är syskon till Viktor Bäckmark som spelade i matchen på Olympiastadion.
Bild: Hanna Othman / Yle

– Vi är så stolta. Det är häftigt att de kommit så här långt, oavsett hur det slutar, sa hon.

Amanda Bäckmark berättade att också hon spelat fotboll som liten i ToBK. Hon beskrev laget som en familj som hade roligt tillsammans.

Ett fotbollsfan står upp på läktaret och visar sin uppskattning för sitt lag.
Bildtext Mäktig känsla både för fansen och spelarna att vara på den stora Olympiastadion.
Bild: Hanna Othman / Yle

I publiken satt allt som allt 308 personer under matchen. Det var tydligt att Tolkis bollklubb var starkare representerad på läktaren än SJK-j Apollo från Seinäjoki. Åtminstone förde Borgåborna mera ljud med sin trumma och de blågula halsdukarna var en färgklick.

Under första halvleken klarade ToBK av att hålla ställningen 0–0 i hela 35 minuter. Men strax före halvtid lyckades Apollo, ett lag med flera spelare som tidigare spelat professionellt, sätta in två mål.

Två personer håller upp ett lakan som det står ToBK på.
Bildtext Mycket kärlek till ToBK från publiken.
Bild: Hanna Othman / Yle

– Jag tycker våra pojkar har spelat jättebra och kämpat bra. Det kom ett par billiga bakslag just före pausen, men vi kommer igen, summerade Tommy Lindström första halvleken. Han har själv spelat i klubben på 80- och 90-talet.

Han påminner om att det ju faktiskt var ett skott i ribban också för ToBK så det var nära till mål. Första 45 minuterna innehöll också ett gult kort för motståndarna, hörnor och fasta situationer.

Bistra miner bland fotbollssupportrar på läktaren.
Bildtext Bekymrade miner bland de blågula fansen.
Bild: Hanna Othman / Yle

Alexandra Carlsson visade upp en hatt som det stod nummer sju på. Hon var på plats för att heja på sin bror Daniel Carlsson vars spelnummer det är.

– Jag visste alltid att han skulle ha en fotbollskarriär, men att han skulle spela på Olympiastadion … det är jättefint!

Tre glada personer som stöder Tolkis bollklubb.
Bildtext Amanda Carlsson (i mitten) hoppades i halvlek att brodern Daniel skulle göra ett mål, och brorsan levererade.
Bild: Hanna Othman / Yle

Daniel Carlsson spelar som mittfältare, vilket betyder att han spelade mot Mehmet Hetemaj som spelat i finländska landslaget tidigare.

– Det är en tuff plats och han får jobba på. Han har förberett sig för mötet och konstaterade att han måste hålla huvudet kallt och ta det som vilken motståndare som helst och bara göra sitt bästa, sa Alexandra Carlsson.

Fotbollsspelare kämpar om bollen.
Bildtext Det var många hårda strider om bollen. ToBK:s spelare från vänster till höger: Benjamin Smeds, Solmar Augustsson, Joakim Ervast, Viktor Bäckmark och Daniel Carlsson på huk.
Bild: Hanna Othman / Yle

Tolkis bollklubb hade en 50-årig paus i finska cupen tills det nuvarande laget bildades för snart två år sedan, och de har visat framfötterna på plan som plan.

På läktaren fanns också Stig-Göran Lindström som spelade för ToBK på 1970–talet. Han var ivrig på att få vara med om en ToBK-match på Olympiastadion.

– Det här har jag väntat på hela mitt liv! Det känns riktigt bra att få vara med om det nu, sade Lindström.

Han tycker att de nuvarande spelarna är riktigt tuffa, och spelar lika bra som elitspelarna på 70-talet. Han är säker på att laget kommer att stiga och vara i division fyra redan om ett par år.

Tre män sitter på läktaren.
Bildtext Overklig känsla att få se sitt lag på Olympiastadion. Till vänster Tommy Lindström och till höger Stig-Göran Lindström.
Bild: Hanna Othman / Yle

Tolkis bollklubb förlorade mot Apollo trots att nummer 7 Daniel Carlsson gjorde ett mål i den 87:e minuten.

Efteråt försvann laget ganska snabbt in i omklädningsrummet. Spelare nummer 44 Joakim Ervast hann ändå stanna upp och berätta om sina känslor.

– Det var riktigt najs att spela på Olympiastadion, inte kan man ju tro att det är sant att man får en chans att spela här.

Sju personer i gula skjorter som det står Ervast på.
Bildtext Team Joakim Ervast hade grävt fram en mängd gamla spelskjortor.
Bild: Hanna Othman / Yle

Han lyfte fram att publiken var otrolig. Supportrarnas ramsor och hejarop hördes ända ut till planen. Han tror inte att det är allt för ledsna miner i omklädningsrummet.

– Jag tror nog att vi får vara nöjda med vad vi åstadkommit. Ingen trodde väl att vi skulle komma ens så här långt, sa Ervast.

Utanför stadion samlades supportrarna efter matchen, en del hoppade in i bilar som åkte tillbaka till Borgå medan andra tog sig vidare för att fukta halsen.

Fotbollssupportrar håller upp sina blågula halsdukar mot spelarna nere på fotbollsplan.
Bildtext Det blev silver och 1 000 euro i vinstpengar för Tolkis bollklubb.
Bild: Hanna Othman / Yle

Oskar Bäckmark tog sig tid för en sista analys.

– Det gick inte som förväntat, men jag är stolt över vad de åstadkommit. ToBK tog sig till finalen i Roots cup och har spelat mot gamla Veikkausliga-spelare. De må vara gamla men de vet hur man spelar fotboll.

Nästa år tar Tolkis bollklubb hem segern, det är han säker på.

FC Lovisas match mot FC Nokia slutade i en 3–0 förlust för Lovisaborna. Damerna anlände till Olympiastadion med hela två supporterbussar.

Diskussion om artikeln