Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Silja Kosonen var jämnheten själv i släggfinalen – siktar på fullträff i VM-tävlingarna: ”Kan bli över 75 meter om allt klaffar”

Uppdaterad 30.07.2023 17:12.
Världsresultat tog Silja Kosonen till slägguld - Spela upp på Arenan

Det var aldrig någon fråga om vem som skulle vinna damsläggan i Kalevaspelen. Silja Kosonen är i oerhört stabil form och avgjorde guldkampen i första omgången med ett kast över 72 meter.

Kosonen imponerade också i gårdagens kval genom att kasta långt över 70 meter i sitt första försök.

– Det här var mitt VM-genrep, så det känns lovande. Jag lyckades prestera jättebra kast genast i första omgången. Både i går och i dag. Det bådar gott, med tanke på att jag bara har tre försök i kvalet i VM, säger hon.

Under de tre första omgångarna regnade det en del i Lahtis, men det störde inte den finländska släggstjärnan.

– Släggringen är mycket bättre då den är våt så jag var glad över skurarna i början av tävlingen.

Tekniken sitter perfekt

Silja Kosonen har den här sommaren redan vunnit EM-guld i U23-klassen i tävlingarna i Esbo. Det stora målet är ändå VM i Budapest i augusti.

– Det känns tryggt att sikta mot VM då jag kastat så jämnbra på sistone. Det skulle vara en stor flopp om det går åt pipan i Budapest.

I dagens final kastade hon fyra gånger över 72 meter. Den längsta bågen kom i tredje omgången – kastet mätte 73,54, vilket är bara 86 centimeter från Krista Tervos finländska rekord.

– Min teknik är nästan perfekt just nu. Det krävs inte mycket för att jag ska kasta rekord. Det kan bli över 75 meter om allt klaffar. Hoppas jag får in fullträffen i VM.

I VM i Eugene i fjol placerade hon sig på sjunde plats på resultatet 70,81. I Budapest är hennes mål att förbättra på placeringen och resultatet.

– Jag vill kasta åtminstone 73 meter, men det skulle vara toppen att kasta rekord just där.

IF Åsarna-talangen njöt av stunden

Släggfinalen höll hög klass. Suvi Koskinen, som också är klar för VM, tog silver på 71,09 och blev bara en centimeter från sitt personliga rekord. Finländska rekorddamen Krista Tervo har problem med tekniken och fick nöja sig med brons på 67,80.

Charlotta Sandkulla kastar slägga i FM 2023.
Bildtext Charlotta Sandkulla njöt av stunden.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

IF Åsarnas Charlotta Sandkulla njöt av att tävla mot de finländska superstjärnorna. Hon visade prov på starka tävlingsnerver då hon i sista omgången kastade sin klart längsta båge. Resultatet 61,71 gav en fjärde plats.

– Det här betyder jättemycket. Det här var mitt mål så jag är jättenöjd, säger hon.

Hur inspirerande är det att tävla mot världsstjärnor?

– Det betyder jättemycket. Fjärde platsen känns värdefull med tanke på hur hög nivån är. Det här var en av mina största tävlingar i sommar så det var jättekul att få tävla i det här sällskapet.

Sandkullas viktigaste tävling äger rum i Jerusalem. U20-EM arrangeras 7–10 augusti.

– Jag är sjua i statistiken. Jag åker dit och gör mitt bästa. Det blir en hård kamp om placeringar. Det skulle gälla att få till ett bra kast. Jag känner mig säker – min lägstanivå är högre än tidigare

Diskussion om artikeln