Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmark vill hitta juridiskt verktyg för att stoppa koranbränningar – utrikesministern har kallat till extramöte

Uppdaterad 30.07.2023 20:57.
En person i vit dräkt står med den ena foten på Danmarks flagga, och den andra på Sveriges flagga.
Bildtext Omfattande demonstrationer har ägt rum mot koranbränningarna. Den här bilden är tagen i Indonesien, det folkrikaste landet inom IKO.
Bild: Mast Irham / EPA

Danmarks regering vill hitta ett juridiskt sätt att förhindra koranbränningar i landet. Det säger utrikesminister Lars Løkke Rasmussen till Danmarks Radio.

De ständiga koranbränningarna kan få stora diplomatiska konsekvenserna för Danmark och Sverige.

På måndag möts 57 utrikesministrar inom den islamiska konferensorganisationen IKO. De representerar var för sig ett muslimskt land, och ska diskutera den senaste tidens skändningar av islams heliga skrift.

Koranen har bränts med jämna mellanrum i både Danmark och Sverige, som i torsdags i Stockholm.

– Vi har den senaste tiden sett händelser som har utförts av ett fåtal personer som bara tjänar att skapa splittring i en värld där vi faktiskt behöver gemenskap, sa den danske utrikesministern på söndagen till DR.

Därför vill regeringen nu ha ett juridiskt verktyg som gör det möjligt att sätta stopp för koranbränningar utanför ambassader i Danmark.

– Bara i dag söndag har det varit fem koranbränningar utanför utländska ambassader i Danmark och till imorgon har sju anmälts, säger Lars Løkke Rasmussen.

– Därför har vi i regeringen beslutat att vi ska se hur vi i alldeles speciella situationer kan stoppa hån mot andra länder som står i direkt konflikt med danska intressen och danskarnas säkerhet.

På en fråga om vad det är konkret den danska regeringen vill göra svarar Rasmussen:

– Vi ska hitta ett juridiskt verktyg som gör att vi kan hindra koranbränningar utanför utländska ambassader i Danmark.

Rasmussen är noga med att man inte ska kompromissa med yttrandefriheten i Danmark och konstaterar att det inte blir en lätt uppgift. Enligt honom för personalen på justitieministeriet nu jobba övertid för att hitta en lösning.

– Det är inte lätt och vi ska vässa den juridiska pennan här, för vi hyllar yttrandefriheten, säger han till DR.

Vill undvika en diplomatisk kris

Lars Løkke Rasmussen meddelade tidigare på söndagen på X (tidigare Twitter) att Danmarks utrikeskabinett kommer att samlas på måndagen. Enligt Rasmussen ser den danska regeringen på de internationella reaktionerna kring koranbränningarna med ”stort allvar”.

I både Sverige och Danmark har man upprepade gånger hänvisat till yttrandefriheten för att försvara faktumet att man inte stoppar koranbränningar.

Enligt Sune Haugbølle, adjunkt vid institutet för tvärkulturella och regionala studier vid Köpenhamns universitet, kan den praxisen kan nu stå länderna dyrt.

Haugbølle tror att stater som Saudiarabien och Pakistan kan gynna sina inrikespolitiska agendor genom att anta starka ledarroller mot skändningarna i Norden.

– Vi står möjligtvis på tröskeln till en ny diplomatisk kris, säger han till Danmarks radio.

Resultatet efter den islamiska konferensorganisationen IKO:s möte på måndag kan exempelvis ta sin form i en bojkott mot Danmark, likt den bojkott som det inflytelserika Kairouniversitetet al-Azhar redan rekommenderat mot svenska produkter.

Artikeln uppdaterades kl. 20.57 med DR:s uppgifter om planerna att juridiskt hindra koranbränning framför ambassader.