Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kläcks revolutionerande idéer i hängmattan? F1-fabrikerna stängs under sommaruppehållet men tankeprocessen stannar inte: ”Kan bli intressant och spännande”

F1-bilar på banan.
Bildtext Till näst väntar ett sommaruppehåll för F1-stjärnorna.
Bild: EPA-EFE

Red Bull går in i sommaruppehållet med tolv segrar på lika många lopp. Stallet satte punkt för den första delen av säsongen med en dubbelseger på Spa-Francorchamps. Superlativen börjar ta slut, säger Fredrik af Petersens om Max Verstappens seger.

Red Bull har dominerat F1-säsongen från den första tävlingen, och även i det sista racet före sommaruppehållet bjöd stallet på stor uppvisning.

Det blev en dubbelseger och framför allt Max Verstappen stod för en bländande insats. Den regerande världsmästaren tog sig snabbt fram genom fältet från sin sjätte startposition, och till slut var han oslagbar.

– Superlativen börjar ta slut. Att starta som sexa och vinna med drygt 20 sekunder säger allt. Han hade ett litet skräckmoment där han fick lite sladd, men annars var det ett perfekt lopp.

– Det finns ingen som slår honom och det enda som kan sätta stopp är att något i bilen går sönder, säger Yle Sportens expert Fredrik af Petersens.

Verstappen står på bilen och jublar.
Bildtext Verstappen har vunnit tio av tolv tävlingar den här säsongen.
Bild: Lehtikuva

Godkänd insats av Bottas

Stallkamraten Sergio Perez gjorde sin bästa insats sedan Miami i början av maj då han bärgade andraplatsen i loppet.

– Det här loppet var precis vad han behövde för att stärka sina aktier. Han har gjort vissa dumma misstag de senaste veckorna, framför allt i kvalen.

– Helmut Marko som är Red Bulls motorsportchef tar inte hänsyn till något och lever man inte upp till hans standard så åker man ut, och det vet Sergio, säger af Petersens.

För Valtteri Bottas blev Belgiens GP ännu en i raden av tävlingar utan poäng, men det fanns ändå positiva tecken anser af Petersens.

– Han gjorde max av vad bilen tillät honom att göra. Det fanns en teoretisk chans att ta tiondeplatsen men det gick tyvärr inte. Det var ändå en solid insats och en förare är inte bättre än vad bilen tillåter, säger han.

Valtteri Bottas.
Bildtext Bottas slutade på tolfte plats i Belgien.
Bild: XPB Images

Sommaruppehåll i några veckor

Efter tolv tävlingar väntar nu sommaruppehållet i formel 1 där fabrikerna stängs och förarna tar semester. Ingen annan än den administrativa personalen får lov att jobba under de kommande veckorna.

Men även om det är semester så hindrar det inte de högsta cheferna från att planera kommande uppdateringar.

– Man kan ligga på stranden eller i hängmattan och fundera på vad man kan göra bättre. Toto Wolff sa efter dagens lopp att han var nyfiken på den analys han får för då ska man inom stallet börja tänka.

Men någon uppdatering som tar säsongen i en helt annan riktning lär vi inte att se på Zandvoort i slutet av augusti.

– Men kanske till tävlingarna efter när de nya tankegångarna realiseras och man kommer med nya uppdateringar. Men å andra sidan måste man också ta hänsyn till den begränsade budgeten och hur mycket man ska satsa, säger af Petersens.

Trots att ett stall dominerat helt och hållet under första delen av säsongen tror ändå Fredrik af Petersens att vi har en intressant höst att se fram emot.

– Resten av säsongen kan mycket bli mycket intressant och spännande mellan fyra till fem team som kör om andraplatsen bakom Verstappen.

– De unga förarna är riktigt duktiga och har ställt till med problem för de mer rutinerade. Det blir spännande att se hur det fortsätter, säger han.