Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Våldsamma videor på slagsmål mellan ungdomar har delats på sociala medier – ”Driver sin egen agenda på offrens bekostnad”

En staty av två män som boxas.
Bild: Yle

Personen som delat videorna under veckoslutet har använt rasistiskt språkbruk och misstänks ha kopplingar till extremhögern. Polisen uppger att slagsmålen på videorna inte tagit plats under det gångna veckoslutet.

Många videor som skildrar våld har i Finland delats på sociala medier under helgen. Det meddelar Polisen via meddelandetjänsten X (tidigare Twitter) på söndagen.

Videorna är av slagsmål ungdomar emellan. Enligt polisen är många av våldsdåden redan kända för polisen, och några av dem har redan gått till förundersökning.

Polisinspektör Kai Vepsäläinen från Polisstyrelsen säger att polisens uppmärksamhet särskilt riktas mot ett X-användarnamn, som har delat en hel del videoklipp under det senaste dygnet. Nedsättande termer om personer med invandringsbakgrund används i många av texterna till videoinläggen.

– Videorna kommer från en enda person. Utifrån hens skriverier och åsikter har personen i fråga profilerats som högerextremist och mycket kritisk till invandring. Det färgar hens verksamhet på sociala medier, säger Vepsäläinen.

Vepsäläinen känner inte till att en förundersökning skulle ha inletts mot personen i fråga. Polisen är dock medveten om saken och den utreds. Andra användare har också delat videorna vidare.

Polisinspektör Kai Vepsäläinen i sin uniform.
Bildtext Poplisinspektör Kai Vepsäläinen säger att man ska tänka två gånger innan man delar videon på sociala medier.
Bild: Poliisihallitus

Offren får lida även efter våldsdåden

Enligt Vepsäläinen är det inget nytt fenomenet att dela våldsamma videor på sociala medier.

– De här filmerna dyker upp då och då, och av en eller annan anledning har det nu skett igen. Det är helt klart frågan om att vilja ställa till oreda och orsaka konfrontation. Det säger något om dagens debattkultur, säger Vepsäläinen.

Vepsäläinen säger att det är tråkigt att videorna delas, särskilt ur offrens perspektiv i videorna.

– Videorna kan innehålla material som offren inte nödvändigtvis vill ska spridas. Det är olyckligt att offren används för att driva sin egen agenda och orsaka schismer, säger Vepsäläinen.

Den som delar videorna kan göra sig skyldig till brott

Genom att dela videon på våldsdåd kan man exempelvis uppfylla kriterierna för att sprida information som kränker privatlivet.

– De här anmälningarna kommer till polisen i allt större antal. Det rör sig främst om böter, säger Vepsäläinen.

Om kränkande språk används i de medföljande texterna i inläggen kan kriterierna för hets mot folkgrupp också uppfyllas. Om texterna tydligt syftar till att uppmana till direkt våld mot en människogrupp kan det röra sig om en grov handling.

Om man stöter på liknande videor på sociala medier kan de polisanmälas. Enligt Vepsäläinen bör alla undvika att dela videor av detta slag.

– Innan du delar videor bör du tänka genom det några gånger och försöka ta reda på lite om bakgrunden till saker och ting, för att se vilken större helhet som kan ligga bakom dem, säger Vepsäläinen.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Somessa jaetaan tarkoitushakuisesti nuorten väkivaltaisia tappeluvideoita – poliisi: Omaa agendaa ajetaan uhrien kustannuksella av Anni Kavander och Anna Näveri. Översättningen är gjord av Daniel Westö.