Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Australien balanserar mellan ångest och eufori – nu ska gruppen avgöras

Uppdaterad 31.07.2023 12:53.

Allt är möjligt för värdnationen Australien inför den sista gruppspelsomgången. Laget kan fortfarande gå vidare till slutspel men också åka ur. Allt avgörs i matchen mot Kanada.

Kl. 13.00 Kanada–Australien på TV2 och Arenan

Grupp B, Melbourne Rectangular Stadium

Kommentator: Sebastian Backman och expert Milla-Maj Majasaari

Kanadas läge: Biter på naglarna trots sköna styrkebeskedet

Tänk vilken skillnad en halvlek kan göra för både humör och tabelläge! Efter Katie McCabes fantastiska hörnmål – kanske den snyggaste fullträffen i VM, i stenhård konkurrens – var läget pressat för Kanada, som ändå hittade en väg tillbaka i matchen mot Irland.

Den vägen var till en början kantad av fyrklövrar: Megan Connolly stod för ett oturligt självmål, och efter det ändrade matchbilden sakta men säkert.

Kanada var det klart bättre laget i andra halvlek och vann rättvist med 2–1. Ett pressat landslag levererade när det krävdes och har nu ett utmärkt utgångsläge inför gruppavslutningen.

Om Kanada spelar oavgjort är åttondelsbiljetten säkrad. För gruppsegern krävs sannolikt tre poäng och fler gjorda mål än Nigeria, som möter redan utslagna Irland. Förlust och turneringen är sannolikt över.

Utgångsläget är med andra ord hisnande: Den regerande OS-mästaren Kanada kan mycket väl åka ut om de inte får till det mot Australien.

Målskillnaden kan spela en stor roll för turneringens gång. För gruppvinnaren väntar sannolikt Danmark i åttondelsfinal, medan tvåan antagligen får stångas mot England.

Australiens läge: Balanserar mellan ångest och eufori

Gruppseger eller praktfiasko? Allt är fortfarande möjligt för Australien, som åkte på en rejäl käftsmäll mot Nigeria i den andra omgången. Australien tappade 1–0 till 2–3 och ligger på tredje plats inför den sista gruppspelsakten.

Med allra största sannolikhet är en seger över Kanada den enda vägen framåt i turneringen.

Ett snabbt uttåg vore ett fruktansvärt snedsteg för värdnationen, som presterade på topp inför turneringen. Segrarna över Frankrike och England i träningsmatcherna trissade upp förväntningarna rejält.

Nu är laget inne i en tryckkokare och det spekuleras redan i om sparken väntar för lagets svenska tränare Tony Gustavsson, som har ett kontrakt som sträcker sig över OS i Paris. Han väntade till den 80:e matchminuten för att göra byten mot Nigeria.

Australien har inte åkt ut i gruppspelet i ett VM sedan 2003.

Håll koll på: Står och faller Australien med Sam Kerr?

Spelare i gult löper med bollen vid fötterna under match.
Bildtext Sam Kerr kan vara vad som krävs för Australien att vinna över Kanada.
Bild: Chris Putnam/Shutterstock/All Over Press

Det stora samtalsämnet under turneringen kommer att intensifieras inför matchen: Hur står det riktigt till med Sam Kerr?

Den kliniska Chelsea-strikern har hittills inte kunnat spela och Australiens tränarteam har talat i gåtor då de beskrivits anfallsstjärnans situation.

Problemet för Australien, som måste göra mål i matchen, är att anfallsgardet är skadedrabbat och utsatt. Då Australien jagade kvittering mot Nigeria tvingades laget till kreativa lösningar eftersom ett antal spelare inte klarade av att lira.

Mary Fowler missade matchen på grund av hjärnskakning, Sam Kerr har sin skadade vad och Kyah Simon har inte spelat fotboll sedan oktober, då hon åkte på en korsbandsskada (varför togs hon ens ut i truppen?).

Står världsklassanfallaren Kerr iklädd ett matchställ eller en träningsoverall då domaren blåser i pipan i dag? Kan hon ens spela 30 minuter? 15? Det kan avgöra Australiens öde.

– Jag kommer definitivt att vara tillgänglig, men i vilken kapacitet jag används kommer vi inte att avslöja, sa Kerr kryptiskt i lördags.

Kommentatorns tips:

I det här fallet avgör faktiskt Sam Kerrs skadeläge. Spelar hon skapligt mycket vinner Australien med 1–0. Annars fixar Kanada oavgjort.

Kl. 13.00 Irland – Nigeria

Grupp B, Lang Park, Brisbane

Kommentator: Mikael Oivo

FIFA fotbolls-VM 2023, Irland - Nigeria (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Irlands läge: Kämpaglöd utan chans till avancemang?

Irlands chanser att nå åttondelsfinal försvann i och med två knappa förluster mot Australien och Kanada. I den avslutande gruppspelsomgången försöker man undvika att bli den första europeiska VM-debutanten någonsin att förlora alla tre gruppspelsmatcher.

Irland är specialister på att försvara kompakt och hålla siffrorna nere. Det visade man redan i kvalet bland annat genom att besegra Finland två gånger med 1–0 och 2–1.

Att stoppa Nigerias ettriga anfall blir en utmaning för turneringens lägst rankade europeiska lag (22:a på Fifarankingen).

Christine Sinclair med bollen mot Irlands försvar.
Bildtext Blir Irland den första europeiska debutanten som förlorar alla tre matcher?
Bild: Lehtikuva

Nigerias läge: Ypperlig chans till gruppseger

Efter 0–0 mot Kanada blixtrade Nigeria till med en 3–2-seger över Australien. Inför den avslutande gruppspelsomgången toppar Nigeria grupp B och har goda chanser att vinna en VM-grupp för första gången i turneringens historia.

Nigeria kommer med säkerhet att avancera till åttondelsfinal så länge laget inte förlorar mot Irland. Även en förlust kan räcka för avancemang ifall matchen mellan Kanada och Australien går Nigerias väg (det vill säga ifall Kanada vinner, eller om matchen slutar oavgjort och Nigerias målskillnad fortsätter vara bättre än Australiens).

Nigeria tvingas fortsättningsvis klara sig utan den defensiva mittfältaren Deborah Abiodun som fick en tre matcher lång avstängning för sin regelvidriga tackling i öppningsmatchen mot Kanada. Laget klarade sig hyfsat utan 19-åringen i 3–2-segern över Australien.

Nigerias spelare firar ett mål.
Bildtext Nigeria har redan ena foten i slutspel.
Bild: James Whitehead/SPP/Shutterstock/All Over Press

Håll koll på: Spelar Barcelonastjärnan Oshoala från start?

Nigerias amerikanske tränare Randy Waldrum meddelade före turneringen att han kommer att använda Asisat Oshoala sparsamt i gruppspelet på grund av tidigare skadeproblem. Det var ändå en chock att Barcelona-anfallaren saknades från öppningselvan i matchen mot Australien.

Waldrums modiga drag gav önskat resultat. Oshoala fick spela i andra halvleken där hon imponerade och prickade in matchens segermål – samtidigt som hon i första halvlek fick spara på sina krafter till kommande drabbningar.

Kommentatorns tips: Motivationen avgör

Irland kan få svårt med motivationen i en drabbning där de inte kan vinna speciellt mycket annat än sympatipoäng. Taggade Nigeria kammar hem gruppsegern genom att vinna med 2–0.

Diskussion om artikeln