Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oväder sveper in över Finland – kan orsaka tromber och kraftiga åskbyar

5 tromber till havs.
Bildtext En tromb i Västra Finland, juli 2022.
Bild: Länsi-Suomen merivartiosto

Ett kraftig vindfenomen över Finland ökar sannolikheten för tromber och kan göra åskskurar allvarliga.

Augusti ser ut att få en blöt start, så ännu lönar det sig inte att plocka fram solhatten. Enligt Yles meteorolog Aleksi Lohtander kan vädret i början av veckan orsaka tromber.

En tromb är en våldsam virvelvind som ser ut som ett trattmoln på himlen.

Trombbildningen möjliggörs av det ostadiga vädret i början av veckan. Tromber orsakas av en vindvirvel, som uppstår när vindens hastighet och riktning varierar mellan atmosfäriska lager.

I Finland har tromber redan observerats under den senaste veckan på platser såsom Lempäälä och Villmanstrand.

Tromber kan riva tak och flytta bilar

Enligt det finska meteorologiska institutet är de flesta tromber som observerats i Finland av måttlig intensitet. Vindhastigheterna varierar mellan 33 och 49 meter per sekund. Även en måttlig storm kan riva tak eller flytta bilar i sidled.

Den näst starkaste på skalan, en kraftig tromb på 50–69 meter per sekund, kan få hustak att brista och träd att falla.

Vad är en tromb?

Också åskväder kan förekomma i början av veckan

Vindströmmarna i atmosfären innebär att också åskvädren kan bli mer intensiva i början av veckan.

Speciellt stor risk för tromber råder det på tisdag och onsdag. Åskvädret är som kraftigast i västra Lappland under tisdagen.

På onsdagen ska det regna sporadiskt, men förutsägbarheten för regn och åska är fortfarande ganska dålig. Det är också omöjligt att förutspå var åskväder eventuellt kan uppstå.

– Det är mycket svårt att förutse åskväder. De går ofta obemärkta förbi eftersom de kan vara små och pågå i bara några minuter, säger Lohtander.

Väderkarta för början av veckan.
Bildtext Måndagen är regnig i västra och södra Finland, i öst är det uppehåll. På tisdag och onsdag blir det mera åskväder.
Bild: Aleksi Lohtander / Yle

Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel Suomen päällä on tuuliväänne, joka voi aiheuttaa trombeja ja voimakkaita ukkospuuskia alkuviikosta, skriven av Anni Kavander. Översättningen är gjord av Anna Hedström.