Forskare om nordiska koranbränningar: ”Första gången på länge som muslimska världen kan stå tillsammans”
Danmark och Sverige vill förhindra koranbränningar, och Islamiska konferensorganisationen ska diskutera läget senare på måndag. Chefen för Finlands Mellanösterninstitut bedömer att eventuella begränsningar är en del av en större helhet.
– Det här är en del av förändringar som händer i världen i allmänhet. FN har nyligen konstaterat att länder borde ha lagstiftning mot att skymfa heliga föremål och skrifter, säger Susanne Dahlgren som är chef på Finlands Mellanösterninstitut.
Islamiska konferensorganisationen IKO, håller ett möte i eftermiddag om hur de ska förhålla sig till Sveriges och Danmarks inställning till koranbränningar. Trots att IKO antagligen förhåller sig positivt till ländernas vilja att hindra koranbränningar, så bedömer Dahlgren att mötet knappast har mycket makt.
– Det är frågan om ett utrikesministermöte, och det finns knappast mycket som de faktiskt kan göra, säger Dahlgren.
Hur har relationen mellan Sverige, Danmark och de här muslimska länderna påverkats i och med koranbränningarna?
– Relationerna har redan tidigare varit dåliga. IKO uteslöt redan Sverige från sina möten tidigare i år, men egentligen spelar det inte så stor roll. Sveriges förhållande till enskilda muslimska länder spelar en större roll, speciellt med tanke på Sveriges Natoansökan, säger Dahlgren.
Koranbränningarna har satt både Danmark och Sverige i en position där länderna nu måste överväga vilka juridiska åtgärder är nödvändiga att ta.
Danmarks utrikesminister sa förra veckan att Danmark nu möjligtvis står på tröskeln till en ny diplomatisk kris.
Danmark vill hitta juridiskt verktyg för att stoppa koranbränningar – utrikesministern har kallat till extramöte
57 muslimska stater diskuterar kränkningarna på måndag.
Också Sveriges premiärminister Ulf Kristersson anser att konkreta åtgärder nu behövs för att stärka den nationella säkerheten.
Turkiet kräver konkreta åtgärder av Sverige gällande koranbränningar – Ulf Kristersson: ”Situationen är farlig och åtgärder behövs”
Liksom Danmark överväger Sverige juridiska åtgärder.
Även om relationerna mellan IKO, Sverige och Danmark är kyliga just nu, så räknar Dahlgren med att det här inte är bestående.
– Man brukar glömma sådana här provokationer ganska snabbt. Jag tror inte att det här kommer att vara ett långvarigt problem.
Istället är det här något som för en gångs skull verkar föra samman muslimer av olika inriktningar.
– Koranen är helig för hela muslimska världen, både sunnimuslimer och shiamuslimer. Det här är första gången på länge som muslimska världen kan stå tillsammans, säger hon.