Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Insatsen som höjer VM-förväntningarna, den förbluffande solskenshistorien och bredden som levererar – expertens omdöme efter FM-helgen: ”Det är medvind just nu”

Wilma Murto.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Oliver Helander, Wilma Murto, Silja Kosonen och Reetta Hurske är i form, det visade insatserna i Kalevaspelen. Men det finns ändå några frågetecken i den finländska toppen med ett par veckor kvar till VM.

Finländsk friidrott mår bra. Det fick vi ett kvitto på under EM förra sommaren och att framtiden ser ljus ut visade medaljsuccén under U23-EM för några veckor sedan.

Under Kalevaspelen i helgen var nivån på bredden också klart bättre än tidigare. Det bjöds på fina resultat i många olika grenar som gladde friidrottspubliken.

– Nivån stiger hela tiden, det är det som är det roliga. På bred front har vi hittat ett träningssätt som gör att idrottare kan bli bättre och vågar satsa. Då leder det också till en högre nivå på ett bredare plan och inte bara enskilda toppar.

– Det är medvind just nu och jag hoppas att det fortsätter framöver. Vi har ett sammansvetsat gäng som vill jobba framåt också på bred front, säger Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo.

Det är också ur den breda massan som de stora guldklimparna växer fram, som till exempel Oliver Helander, Wilma Murto, Silja Kosonen, Saga Vanninen och Topi Raitainen.

Helander och Murto stora medaljhopp i VM

För Helander blev det ett kast över 85 meter i FM och ett skönt besked med tanke på VM som börjar om några veckor. Förväntningarna blir stora och han har också medgett att det bara är medalj som gäller i VM.

– Nu manar jag till tålamod fram till VM för Oliver och tränaren Tero Pitkämäki. Man ska inte försöka göra något omöjligt utan bevara det man har och få lugnet i kastet. När Oliver är som bäst kan han kasta jättelångt, säger Ylöstalo.

Programmet är inte längre tillgängligt

Gällande Wilma Murto ser Ylöstalo inga som helst frågetecken inför VM.

– Hon kommer att tävla om guldet i VM, slår han fast.

För Silja Kosonens del gläds Ylöstalo över den höga nivå som hon håller i tävling efter tävling.

– Hon hade verkligen en fin serie i Kalevaspelen. Fyra kast över 72 meter, nivån är hög och hon kommer att gå till final i VM, säger han.

Vid sidan av Kosonen är sjukamparen Saga Vanninen det kanske största löftet inom finländsk friidrott just nu. Hon vann nyligen U23-EM och är med sina 6391 poäng världsfyra den här säsongen, men i VM kommer motståndet att bli tufft.

– Man ska komma upp till mellan 6500 och 6600 poäng för att kämpa i den knivskarpa täten. Vanninens form är ändå bra och vi ska hoppas att det finländska rekordet ryker i VM, säger Ylöstalo.

Hurske är på gång igen

Topi Raitanen och Kristiina Mäkelä är två av Finlands stora namn som just nu har en bra bit till toppformen. Raitanen har inte varit nere på fjolårets tider i sina hinderlopp och Mäkelä har inte nått över 14 meter i tresteg den här sommaren.

– Raitanen är en bit ifrån toppformen och han måste få lite lugn och ro för att försöka mata fram det där lätta löpsteget. Mäkelä är jag fundersam över, hon är lite långt i från den nivå hon hade ifjol, säger Ylöstalo.

Om allt klaffar i VM kan Reetta Hurske kanske nosa på en finalplats på korta häcken, och insatsen i Kalevaspelen visade att hon är på rätt väg igen. Hurske sprang finländskt rekord i början av sommaren, men de senaste veckorna har resultaten dalat.

I FM vann hon på den ypperliga tiden 12,85 trots att vädret var allt annat än optimalt. Också tvåan Lotta Harala stod för en stark insats med karriärens näst bästa tid.

– Finalen var fantastisk för toppduon och med tanke på att det var småkyligt och en motvind på 0,7 meter per sekund. Det var ett bra formbesked för dem, säger Ylöstalo.

Bra tid av Hurske i svåra väderförhållanden - Spela upp på Arenan

Imponerande insatser av Richardsson och Lappalainen

För SFI blev det 17 medaljer under dagarna i Lahtis och framför allt Camilla Richardsson imponerade stort med sina insatser på 5000 och 10 000 meter.

– Camillas löpning är väldigt fin för tillfället, det bara rullar på och ser så enkelt och lätt ut. Det enda man hoppas på är att hon skulle få ännu en växel till så att hon också kunde utmana i internationella sammanhang.

– Den där racer-växeln saknas och jag hoppas att hon hittar den under de kommande åren. Men nu gjorde hon två sololopp där ingen flåsade henne i nacken, säger Ylöstalo.

Programmet är inte längre tillgängligt
Uppvisning av Camilla Richardsson på 5000 meter! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den kanske största solskenshistorien under Kalevaspelen var Sara Lappalainens comeback. Borgå Akilles-löparen har ett mardrömslikt år bakom sig med operation och stora hälsobekymmer.

Hennes säsongsdebut skedde i fredags och då slog hon till direkt med guld på 1500 meter. Under söndagen spurtade hon också hem guldet på 800 meter.

– Det är svårt att förstå hur man kan jobba sig tillbaka på det sätt som Sara gjorde. Ett lopp kanske fanns inom möjligheternas gränser men det känns orimligt att även 800 meter gick så här pass bra.

– Man kunde tro att uppehållet skulle ta bort mycket men antagligen är det många års träning som gör att hon kommer upp i den här fina nivån, säger Ylöstalo.

Programmet är inte längre tillgängligt
Dramat på 800 meter – Sara Lappalainen spurtade till guld - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln