Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Det blir över tusen starter då FSOM 2023 ordnas i Raseborg – cityorientering på fredag i Ekenäs och skogsorientering i Skarpkulla efter det

Tre personer sitter bredvid varandra i en trappa.
Bildtext Karl-Emil Lemström är lägerchef för FSO:s storläger, Frida Fagerlund deltar i tävlingarna och Björn-Erik Wickholm är vice tävlingsledare.
Bild: Linus Westerlund / Yle

På fredag (4.8) börjar de finlandssvenska mästerskapstävlingarna i orientering med cityorientering i centrum av Ekenäs. På lördag och söndag avgörs mästerskapstitlarna i mera normal terräng i Skarpkulla.

FSOM 2023 ordnas på lokal nivå av OK Raseborg. Vice tävlingsledaren Björn-Erik Wickholm säger att allting ska vara klart då tävlingarna kör i gång.

– För mig finns det inte i det skedet så mycket mera att göra. Jag kan ta det lugnt och träffa gamla bekanta, skrattar Wickholm.

Men visst har det varit bråda dagar inför tävlingarna. Och visst kommer det att vara bråda dagar för arrangörerna också under tävlingarna. Ett sjuttiotal frivilliga ser till att allting ska fungera under veckoslutet.

Under de tre tävlingsdagarna kommer det att bli omkring tusen starter. Sprinttävlingen som ordnas som en cityorientering på fredag samlar omkring 350 deltagare. I långdistansloppet deltar omkring 400 personer och i stafetterna 130 tremannalag. De yngsta deltagarna är under tio år, de äldsta över 85 år.

Målgången i sprinttävlingen kommer att ske på centrumplan i Ekenäs. Var starten kommer att finnas är ännu en hemlighet, liksom det också ännu är en välbevarad hemlighet var kontrollerna kommer att placeras.

FSO:s storläger kulminerar i de finlandssvenska orienteringsmästerskapen i Ekenäs och Skarpkulla

14:15

Wickholm säger att andra som rör sig i trafiken ska inte behöva bry sig om orienterarna särskilt mycket.

– Det är på orienterarens ansvar att se till att det inte blir kollisioner med andra som rör sig i staden. På de livligaste gatorna har vi vakter utsatta, säger Wickholm.

Som Ekenäsbo har Frida Fagerlund liten fördel

OK Raseborgs Frida Fagerlund säger att stadsorientering är kul.

– Jag har kanske lite fördel av att sprinttävlingen ordnas i Ekenäs.

Hon bor i Österby, bara några kilometer västerut från Ekenäs.

– Visst är Ekenäs ganska bekant för mig, småler hon.

Porträttbild på Frida Fagerlund.
Bildtext OK Raseborgs Frida Fagerlund tänker vinna åtminstone en medalj i FSOM.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Fagerlund kommer att delta i både sprint- och långdistansloppet.

– Det är möjligt att vi också har ett stafettlag på söndag. För mig är målet att få åtminstone en medalj i tävlingarna, säger hon självsäkert.

Frida Fagerlund tävlar i klassen damer under 16 år. Hon är en rätt erfaren orienterare, eftersom hon började orientera redan som femåring.

– Det roligaste med orientering är att få springa i olika terränger och se omkring sig. Det är också roligt att resa runt i landet, säger hon.

Storlägret samlar ungdomar från Svenskfinland

På tisdag börjar finlandssvenska orienteringsförbundets storläger i Raseborg. FSO:s storläger ordnas traditionellt samma vecka som FSOM går av stapeln. Karl-Emil Lemström är lägerchef för årets storläger och han berättar att 70-tal ungdomar i åldern 10-18 år deltar i lägret.

– Ungdomarna kommer från så gott som hela Svenskfinland, från Borgåtrakten i öst, till Karlebynejden i norr, säger Lemström.

Han säger att ungdomarna övar på orientering inför mästerskapstävlingarna, men lägret har också en viktig social funktion.

– Vi samlar folk från olika delar i Svenskfinland och de får träffa varandra, träna tillsammans, umgås och ha kul.

Porträttbild på Karl-Emil Lemström.
Bildtext Karl-Emil Lemström är lägerchef för FSO:s storläger som börjar på tisdag (1.8).
Bild: Linus Westerlund / Yle

Lägerdeltagarna kommer att bo i Kisakeskus idrottsinstitut i Pojo och orienteringsträningarna kommer att ordnas på olika håll.

– Vi kommer att ha en sprintträning i Pojo centrum och sedan håller vi skogsträningar på olika håll i trakten, säger Lemström.

På OK Raseborgs webbplats finns mera detaljerad information om FSOM 2023.

Diskussion om artikeln