Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Folk vill handla men inte sälja på loppis – både i Nickby och Forsby skulle försäljarna få vara fler

En tomt bås i en loppis. Båset är omringat av bås fyllda med kläder, inredning och böcker.
Bildtext När självbetjäningsloppis drivs med hjälp av bordshyra är det bortfall i loppisens inkomster när bord står tomma.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Sibbos enda självbetjäningsloppis önskar att fler Sibbobor skulle sälja på loppis. I Forsbys nya loppis ökar försäljarna, men de är ännu inte så många som de borde vara.

I våras fick Forsby i Lovisa en egen loppis i huset bredvid byns matbutik. Helge Karlsson som äger fastigheten blev trött på att lokalen stod tom, och tog saken i egna händer.

– Någon användning måste vi få. Det här rummet har stått tomt i tio år, så nog var det på tiden, berättar Helge Karlsson.

Loppisen är en självbetjäningsloppis, vilket betyder att kunder hyr bord där de säljer saker de vill bli av med.

Har du erfarenheter av att sälja på självbetjäningsloppis? Berätta gärna om dina erfarenheter i kommentarerna.

Lugnare på loppisfronten på sommaren

Så här långt har Helge Karlsson varit nöjd med kundmängden i Forsby, även om han fått höra att sommaren överlag är lite lugnare än andra tider på året.

Mängden försäljare på loppisen har gått upp igen, efter en mindre svacka tidigare i somras.

– Det var sämre i juni, men nu har det kommit nya försäljare. Nästan varje dag reserverar någon ett bord, berättar Helge Karlsson.

En äldre man står bakom disken i en loppis. Bakom honom syns hyllor med glas och keramik.
Bildtext Helge Karlsson är pensionär och lyfter pension. Därför behöver loppmarknaden i Forsby inte dra in så mycket pengar, säger han.
Bild: Malin Valtonen / Yle

I hans loppis finns det 179 bord varav 140 borde vara uthyrda för att loppisen ska gå runt.

– Vi har 120 uthyrda bord för tillfället, så vi får hoppas det ökar i höst.

Tuff bransch

Också lite längre västerut i regionen skulle loppisförsäljarna gärna få vara fler. Det berättar loppisföretagaren Tommi Wiman som driver Sibbos enda självbetjäningsloppis med ungefär 100 loppisbord.

Loppisen, som finns i hjärtat av Nickby, gick i maj ut med en Facebookuppdatering där det framgick att om försäljarna inte ökar kommer loppisen inte att överleva sommaren.

I dag, två månader senare, är loppisen fortfarande öppen och har enligt Wiman hållits flytande tack vare aktiv marknadsföring och fortgående erbjudanden på bordshyra.

– Det är inte lätt, loppisen är ingen kassako. Men kärleken till sporten gör att man håller på, säger Tommi Wiman.

En rosa barnklänning hänger på en stång tillsammans med en massa andra kläder. Kläderna är till salu i en loppis.
Bildtext Att driva en loppis är ingen guldgruva, även om det verkar vara populärt bland östnylänningarna att handla second hand.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Wiman tycker det är underligt att loppisen inte lockar fler försäljare. Loppmarknaden är den enda i sitt slag i Sibbo, som har 8 000 invånare.

Han upplever att Sibboborna är lite långsamma med att hoppa på nya grejer. Dessutom finns det fortfarande folk som frågar när loppisen har öppnat, även om det snart fyller tre år.

– Ganska långt går det runt med hjälp av samma bekanta ansikten, det är flera som ofta kommer och går, berättar Tommi Wiman.

Ökad försäljning påverkar inte företagaren

Försäljningen på loppisen i Nickby är enligt Wiman livlig. Han berättar att försäljningen har fördubblats om man jämför siffrorna nu och tidigt i våras.

Men att försäljningen ökat har inte direkt påverkat inkomsterna för Wimans företag, eftersom försäljarna bara betalar en bordshyra och inte någon provision på försäljningen.

Glas med prislappar står på rad på en hylla i en loppis.
Bildtext Många betalar sina loppisfynd med kort, vilket leder till att företagaren behöver betala en viss andel av summan till de stora kortbolagen.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Dessutom har kostnaderna för företaget ökat, bland annat för att den allra största delen betalar sina uppköp med kort. Det har lett till att företaget betalar ”ganska mycket” i kortprovisioner, säger Tommi Wiman.

Wiman överväger därför att höra sig för om kunderna föredrar ett system med bordshyra eller om loppisen borde börja ta en provision på försäljningen.

Han har på allvar funderat över framtiden för loppisen, men påpekar att han inte vill ge upp. Platsen mitt i byn är bra och folk ger loppisen mycket beröm.

– Framtiden är ljus, man måste bara tro på den, konstaterar Tommi Wiman.

Diskussion om artikeln