Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Islamiska samarbetsorganisationen OIC uppmanar medlemsländer att överväga ekonomiska och politiska åtgärder mot Sverige och Danmark

Demonstration mot Salwan Momika, som brännt koranen i Stockholm i juli 2023.
Bildtext Koranbränningarna som utförts exempelvis av den irakiska flytkingen Salwan Momika i Stockholm har lett till stora protester inom den muslimska världen.
Bild: Arif Ali / Lehtikuva

Under ett möte på måndagen fördömmer OIC både Sverige och Danmark. De 57 medlemsländerna i OIC uppmanas överväga ”nödvändiga åtgärder” mot länderna.

Medlemsländerna i Islamiska samarbetsorganisationen OIC fördömer Sverige och Danmark för koranbränningarna som tagit plats under sommarens gång.

Organisationen förhåller sig kritiskt till att myndigheterna i de nordiska länderna fortsätter att tillåta koranbränningar i yttrandefrihetens namn.

OIC fördömer saken i en resolution där de också uppmanar medlemsländerna att överväga vad de kallar för ”nödvändiga åtgärder” mot såväl Sverige som Danmark.

Både ekomiska och diplomatiska åtgärder, som till exempel att kalla hem sina ambassadörer nämns som exempel på dylika åtgärder.

Källa: OIC, Reuters

Artikeln uppdaterad 1.8.2023 klockan 10.12: OIC består av 57 medlemsländer, inte 56 som det tidigare stod.