Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En björn i ett kinesiskt zoo påstås vara en förklädd människa – djurparken dementerar ryktet

Uppdaterad 01.08.2023 11:55.
Programmet är inte längre tillgängligt
Malajbjörnen vid Hangzhou Zoo som väckte misstankar. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ett zoo i östra Kina har varit tvunget att övertyga besökarna om att deras malajbjörnar är riktiga djur – och inte förklädda människor.

En video på en björn som står på två ben framför en skara turister har cirkulerat på nätet de senaste dagarna. Spekulationerna kring huruvida björnen är riktig eller i själva verket en förklädd människa går vilda.

Bland annat BBC och The Guardian har rapporterat om händelsen. Björnen som väckte misstankarna är den som syns i den här artikelns omslag.

Människor som hävdar att björnen är en förklädd människa har förundrats över dess skrynkliga päls, smala ben och människoliknande gester.

Kinesiska Hangzhou Zoo kommenterade misstankarna genom att säga att människor ”helt enkelt inte förstår sig på arten”.

Enligt djurparken är malajbjörnar, som även kallas solbjörnar, vanligtvis små i storlek och blir bara cirka 130 centimeter långa när de står på bakbenen – ungefär som en stor hund. Arten har sitt ursprung i sydostasiatiska regnskogar och beskrivs som utrotningshotad.

En talesperson för djurparken påpekar vidare att en person i 40-gradiga temperaturer knappast skulle kunna vistas i en björndräkt i mer än några minuter innan hen svimmar.

Dragplåster för besökare

Hangzhou Zoos besöksantal har ökat med nästan en tredjedel sedan videon började spridas, rapporterar lokala Chao News.

Många besökare har berättat för kinesiska medier att de kom till djurparken för att de ville se björnen Angela med egna ögon.

Programmet är inte längre tillgängligt
Malajbjörn i ett zoo i Berlin, Tyskland. En motsvarande björn i Kina har drabbats av misstankar om att den vore en människa i björndräkt. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)