Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pamela från Borgå letar skatter med metalldetektor – det bästa fyndet är flera hundra år gammalt

Mest hittar Pamela Munsterhjelm spikar och kapsyler, men ibland är fynden mera sällsynta. Yle Östnyland var med när hon letade igenom en trädgård i Borgå.

Biip biip, säger det när metalldetektorn sveper över den fuktiga gräsmattan.

Det är en regnig morgon i början av augusti. Pamela Munsterhjelm har fått en uppgift av Yle Östnyland: Att leta igenom en bakgård i centrala Borgå.

I de här knutarna, nära Gamla stan, har det bevisligen funnits människor i hundratals år (Borgå är nästan 700 år gammalt) och man borde kunna hitta fynd, åtminstone någonting.

Biip biip, fortsätter den vita detektorn när Munsterhjelm sveper vidare över grässtrån och klöverblommor.

– Det finns metall här under, men ljudet är så dovt, så det är säkert ett järnföremål, troligtvis en spik, säger hon.

Pamela Munsterhjelm
Bildtext Pamela Munsterhjelm är historieintresserad och tycker det är grymt roligt att använda metalldetektor för att söka efter gamla föremål.
Bild: Johnny Aspelin / Yle

Munsterhjelms vanligaste fynd är spikar, kapsyler och delar från olika arbetsmaskiner. På åkrar kan hon ibland hitta hästskor.

Hennes första och därför mest betydande fynd är en peng från 1500-talet. I England hittade hon en penny från 1300-talet och då samarbetade med en arkeolog i Salo hittade hon en del av en vikingaring.

Allt började i en grop

Pamela Munsterhjelm har alltid varit intresserad av historia och arkeologi, men metalldetektorhobbyn började hon med för ett år sedan.

Allt började med att hon deltog i en kurs om arkeologiska utgrävningar som Borgå medborgarinstitut ordnade. Hon hamnade i gropen bredvid en man som hade metalldetektering som hobby. Vips hade de bytt telefonnummer och ett halvt år senare fick hon åka med på sitt första äventyr.

Nu har Munsterhjelm en egen metalldetektor och hon har till och med metallsökt i England.

Mynt hittat av Pamela Munsterhjelm, 1/2 öre Johan III 1592
Bildtext Det här myntet är ett 1/2 öre silvermynt 1592 från Johan III:s tid. Det hittade Munsterhjelm i Pernå och fick behålla själv.
Bild: Johnny Aspelin / Yle

Biip biip biip. Tonen på metalldetektorn ändrar där Munsterhjelm sveper med den över gården.

– Ljudet ska vara klart, som det här, då är metallen ädlare. Här kan vi gräva så ser vi vad vi hittar, säger hon.

Munsterhjelm tar fram sin spetsiga, bärbara spade, en mindre trädgårdsspade med tandad kant och en pin pointer, för att lokalisera föremålet. Sedan börjar hon gräva och undersöka.

Det första fyndet är en tre centimeter lång och två centimeter stor metallbit med små hål i. Biten är rödbrun av rost och på ytan finns en siffra som påminner om en etta.

Det förblir oklart vad biten är för något, eller vilket större föremål den är en del av, men hon sparar den och letandet fortsätter.

Förbjudet att gräva utan lov

Orsaken till att Munsterhjelm letar just här, på en gård nära centrum av Borgå och inte på en åker, i en skog eller på ett högt berg är helt praktisk. För att få leta med metalldetektor eller gräva upp det man hittar måste man ha markägarens tillstånd.

Just nu står säden också hög på alla åkrar, så man måste vänta till efter skörden för att kunna leta efter fynd på jordbruksmark.

På Forststyrelsens nätsidor kan man läsa en sammanfattning av vilka regler som gäller för metallsökare. Kort och gott får man leta på statlig mark men inte gräva utan lov. På ställen som är fornminnen, till exempel Borgbacken i Borgå, får man inte alls detektera.

mynt hittade av Pamela Munsterhjelm
Bildtext Det här är mynt som Pamela Munsterhjelm har hittat och fått behålla. Det är inte självklart att detekterare får behålla sina skatter.
Bild: Johnny Aspelin / Yle

Biip biip. Pamela Munsterhjelm fortsätter svepa med sin metalldetektor.

På ett ställe dyker en glänsande silvergrå kapsyl upp, lite längre bort en rostig spik. Spiken är gammal och handsmidd men ändå bara en spik.

– Ungefär det jag förväntade mig att hitta här på gården, säger Pamela Munsterhjelm.

Föremål hittade med metalldetektor.
Bildtext Så här ser skörden ut efter en timme metallsökande på en bakgård nära Gamla stan i Borgå. En metallbit, en kapsyl och en rostig, gammal spik.
Bild: Johnny Aspelin / Yle

Allt som allt blir det tre gropar i gräsmattan. Det är inte så många, i jämförelse med de 100 hon kan gräva då hon är ute på fältet en hel dag med sina metalldetektorvänner.

Dagens fynd är antagligen yngre än 100 år, så en redovisning till museimyndigheterna är inte nödvändig. Det måste en metallsökare alltid göra om fyndet är över 100 år. En detektorist tar också alltid med sig det hon hittar, hon lämnar inte skräp i naturen.

Drömmen då? Vad får dig att ge dig ut på utfärder och gräva grop efter grop efter grop?

– Det är att hitta något från järnåldern. Men gamla pengar, knappar och varför inte smycken är ju alltid roliga fynd, säger Pamela Munsterhjelm.