Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”I Finland betalar vi bara, och ingen klagar” – bankräntor och matpriser tär på våra plånböcker

hevi-osastoa Helsingin Easton-ostoskeskuksen Citymarketissa.
Bildtext I många av svaren så lyfts just hutlösa mat- och elpriser upp som ett stort problem som påverkar familjers vardag.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Många oroar sig för dyr mat och höga räntor samt är fundersamma över bankernas fartblindhet. Det här framkommer då Svenska Yle bad läsare att berätta om erfarenheter av höjda levnadskostnader.

En av dem som svarade på Svenska Yles frågeformulär som publicerades i juli var Patricia Fromholtz i Tenala. Hon är mammaledig med två barn och driver ett hunddagis för att få lite extrapengar. Både höjda matpriser och låneräntor har känts av i familjekassan den senaste tiden, berättar hon.

– Det är lite kämpigt för tillfället för matpriserna har blivit extremt höga. Också lånen och elen har blivit dyrare. Så visst har svångremmen har dragits åt.

Det är svårt att veta vad man ska göra åt situationen med dyr mat, säger Fromholtz.

– Man är tvungen att äta, billigaste möjliga får man köpa och man kan byta butik. Men blir det billigare?

”En väldigt svår situation då jag har flera lån”

Fromholtz berättar att hon har tagit en del lån för att rusta upp i enfamiljshuset i 50-talsstil. Bland annat har det behövts en köksrenovering och det borde göras en del på utsidan.

Fromholtz berättar att hon ett tag hade amorteringsfrihet, men att banken nu har gett avslag trots att hon verkligen skulle behöva det igen.

Hon ska söka amorteringsfrihet igen efter att den senaste månadens avbetalningar har klarats av, och hon hoppas att banken ska gå med på det.

– Jag går på föräldrapenning och det skulle vara jättebra att få längre tid amorteringsfrihet. Det här är en väldigt svår situation då jag har flera lån, så lite mera hjälp från banken skulle inte vara helt fel, säger Fromholtz.

Kvinna med ljusbrunt hår och grå kofta står i kök tillsammans med två unga barn.
Bildtext Förutom en öppen spis som används på vintern så värms Fromholtz hus med el, vilket också gjort att elkostnaderna har varit höga. Fromholtz berättar att hon inte kom upp till gränsen som krävdes för att få elstöd, men säger att hon har fått hjälp några månader från FPA när det blev svårt på våren.
Bild: Carl Fahllund

Just nu lever Fromholtz på föräldrapenning och de inkomster hon får in från hunddagiset.

– Hunddagiset är en dröm som också passade in med att jag ville vara hemma med barnen så mycket som möjligt. Det är ingen guldgruva att ta hand om hundar, men visst hjälper det till. Plus att jag kan sköta det hemma. Men visst är det stressigt då man har dåligt med pengar.

Covid, Putin och inflationen har också slagit mot de välavlönade

Allt som allt kom ett tiotal svar in till Svenska Yle via formuläret. I många av svaren lyfts hutlösa mat- och elpriser upp som ett stort problem.

Också de stigande räntorna nämns som en orsak till stress för hushåll med lån. En allt större del av pengarna går åt till att betala bankerna.

”Förra hösten fick oss ändå att begära amorteringsfrihet för att försöka få någon ekonomi, vilket visade sig vara förgäves då räntan började stiga, på ett halvår stod vi med samma summa men nu går det endast till ränta. Är inte lönt att begära fortsatt amorteringsfrihet. Vad som räddat oss för att inte stjälpa var att byta jobb och börja jobba för en rekryteringsfirma, aningen bättre lön och semesterersättning kommer genast, blir ingen semester nästa år, men går inte under det här året, vilket jag befarar att vi skulle ha gjort utan den här löneökningen.”

Inflationen har satt käppar i hjulen också för större byggprojekt, då räntan nu utgör största delen av lånekostnaderna. Också den övre medelklassen märker av kostnadstrycket.

”Vi hade tänkt bygga en större sommarstuga (budget cirka 700 000, varav 530 000 lån. Köpte tomten 2020, sen kom covid, Putin, inflation. Då var tanken att det skulle kosta cirka 1800 euro i månaden plus underhåll, och räntan cirka 0,5%, nu är den 4,9%, med en kostnad på cirka 3 300 i månaden varav 2 800 är ränta. Har en inkomst på 120 000 men inte en chans att vi riskerar hela ekonomin för en stuga. Så bygget är på paus till lönen kommer ikapp med inflationen. Så även för den som har rätt bra lön med finsk standard påverkar det rätt mycket.”

Ekonomiexperten: Stigande räntor en allt större del av kostnaderna

I Nyhetspodden tidigare i år gjorde ekonomiexperten Martin Paasi bedömningen att räntorna skulle fortsätta att stiga under året och att det skulle leda till problem för många hushåll. Han kan nu konstatera att han hade rätt.

– Tyvärr så har utvecklingen gått åt det håll som jag trodde. Bolåneräntorna har fortsatt att stiga, och eftersom de till största delen är rörliga så har det börjat få konsekvenser för folk och deras vardag.

Nordnets ekonomiska expert Martin Paasi står lutad mot en gul vägg.
Bildtext Det är inte bara bolåneräntorna som har stigit utan också räntorna på andra lånetyper. Kreditkortslånens räntor är ju alltid betydligt högre än bolånmeräntorna, men likväl så stiger de också i proportion och med det de månatliga kostnaderna, säger ekonomiexperten Martin Paasi.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Martin Paasi lyfter fram många olika faktorer som just nu ställer till det för hushållen. Dels har hushållens köpkraft minskat rejält på grund av inflationen, vilket bland annat har lett till att man inte längre får samma mängd mat för sina pengar som tidigare. Trots att inflationstakten har lugnat ner sig så har inflationen ätit upp människors köpkraft.

Har man dessutom lån i olika former så innebär de stigande räntorna ett stort bekymmer då de utgör en allt större del av kostnaderna, trots att amorteringen kan ligga på noll.

”Det handlar om riktiga människor och familjer”

Paasi säger att han redan ett tag har varit orolig över hur det ska gå, eftersom räntorna under tio års tid har pekat nedåt. Han menar att det har lett till fartblindhet, exempelvis när det gäller de lån som banker har beviljat.

– Min erfarenhet säger att vi kommer att ha ganska mycket strul framöver. Det är inte bara siffror utan det handlar om riktiga människors och familjers dilemma, och jag hoppas verkligen att vi lyckas undvika 90-talssjukan då i princip en hel generation blev under överskuldsättningsångvälten.

Bankernas fartblindhet är något som också lyfts fram i ett av svaren på Svenska Yles frågeformulär.

”Jag tror att det inte är bolånen som knäcker folks ekonomi, utan den sammanlagda bördan av alla avbetalningar och konsumtionslån som folk tenderar att dra på sig för att man vill ha saker nu och inte sen. I vissa fall har också bankerna beviljat för frikostiga lån till bostäder som folk de facto inte skulle ha råd med. Att räntorna någon gång skulle stiga från 0 % kan ju inte ha kommit som en överraskning för någon.”

Söndrig rosa porslin-spargris som är lappad med ett plåster.
Bildtext Ifall inkomsterna tryter och lånen hopar sig så är det bäst att söka hjälp. Det här skickar också en tydlig signal till banken att man är villig att ta tag i situationen. Att fortsätta med månadssparandet är också ett bra sätt att ge din ekonomi draghjälp framöver, men Martin Paasi har förståelse för att det inte alltid är möjligt.
Bild: ADragan / Shutterstock

När kommer då vändningen då räntorna börjar sjunka igen? Som finansexpert kan man bara ge sin bästa gissning, och den behöver inte vara bättre än någon annans, säger Paasi. Problemet är basinflationen som trycker på och får räntorna att hållas uppe.

– Jag skulle i varje fall inte utgå ifrån att det blir bättre snart, säger Paasi.