Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ingen campingplats i Borgå innan den nya i Staffas blir klar – i september får invånare säga sitt

En bil står parkerad invid en husvagn på ett campingområde. Vid sidan av husvagnen sitter en man i en stol.
Bildtext Så här kanske det ser ut i Staffas om några år. Bilden är tagen på campingområdet i Lovisa tidigare i somras.
Bild: Malin Valtonen / Yle

För tillfället finns det ingen campingplats i Borgå.

Efter att campingplatsen i Kokon lade lapp på luckan har husbilsentusiaster och tältare hellre sökt sig till Lovisa för att fira semester.

I fjol kunde folk med husvagn eller husbil utnyttja Matkaparkki-appen och hyra en parkeringsplats med elstolpe på den tidigare campingplatsen i Kokon. Det alternativet finns inte längre nu när campingplatsens byggnader har rivits och både el och vatten är ur bruk.

Enligt stadens chef för turismutveckling Sari Myllynen finns det inga andra, tillfälliga alternativ att ta till. De som vill campa i Borgå måste vänta tills det nya campingområdet i Staffas blir klart.

– Det är klart att det är bristfälligt att vi inte kan erbjuda en sådan här service. Men vi kommer dit, helt enligt gjorda beslut. Det tar bara lite tid, säger stadsutvecklingsdirektör Dan Mollgren.

Han berättar att man kommit igång med detaljplanen för Staffas.

– Följande skede är i september–oktober, då idén är att växelverkan ska starta och vi ska ha diskussioner med invånare och ägare, säger Mollgren.

Nya badstränder utreds också

I bakgrunden finns en utredning av Ramboll från 2022 där man funderar på områdets potential.

– Jag tycker att det är viktigt att man går steg för steg och gör rätta utredningar innan man gör slutledningar. Stadsutvecklingen siktar på att bygga en bra detaljplan så fort som möjligt, säger Dan Mollgren.

Det första utkastet till detaljplan kan bli klart i slutet av året. Någon exakt tidpunkt för när de första husbilarna kan kurva in på campingen i Staffas kan Mollgren inte ge i det här skedet.

Några tält står uppställda på ett campingområde.
Bildtext Det är oklart vem som ska driva campingen i Staffas. Arkivbild från campingplatsen i Lovisa.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Detaljplanen möjliggör en campingplats i Staffas, men för att det faktiskt ska bli av behövs också någon som vill driva området. Staden kan ha en roll i det, enligt Mollgren.

Staden utreder också lite bredare var man kunde ha badplatser eller badstränder i Borgå i framtiden.

– Speciellt i västra delarna av Borgå saknas det för tillfället bredare möjligheter för det här. En sådan utredning startar vi också nu under hösten. Staffas är en del av ett större pussel, säger Mollgren.

Mollgren påpekar också att man måste beakta underhållet av rekreationsplatser och vad det kräver.

– Till exempel en badplats eller en strand måste kontinuerligt underhållas. Då måste de ha fiffiga lägen. Det måste vara ett bra system för att få kontinuitet på det, säger Mollgren.