Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fågelinfluensan ses som ett problem i mängden – pälsfarmare i Purmo: "Vi jagar inte upp oss i första taget"

En man i svart och en i oranget står bredvid varandra och ler mot kameran.
Bildtext Pälsfarmarna Tom och Kaj Lindvall i Purmo, Pedersöre, har ännu inte tagit till specifika åtgärder för att skydda sin farm från fågelinfluensan.
Bild: Ida-Maria Bjrökqvist

Pälsfarmarnas motgångar har under åren hopat sig och fågelinfluensan blir ett av problemen i mängden. Pälsfarmare i Purmo ser allvarligt på situationen men jagar inte upp sig.

– Man har sett det mesta tycker man, det har varit så många utmaningar både ekonomiskt och med coronan, säger pälsfarmaren Tom Lindvall från Purmo om pälsnäringens senaste utmaning – fågelinfluensan.

Sedan år 2017 har Tom Lindvall drivit pälsfarm i Purmo tillsammans med pappan Kaj Lindvall. Kaj Lindvall har haft rävfarm som bisyssla i 45 år, och hittills har hans djur alltid klarat sig från sjukdomsepidemier.

– Det har gått hyggligt, men nu är det ju en helt annan situation, säger Kaj Lindvall. Han syftar främst på branschens lönsamhet, som fågelinfluensan nu gör ett ytterligare slag emot.

– Fast vi skulle vara en stor del farmare som överlever det här så blir hela organisationen svag, det börjar sluka så mycket pengar för att hålla allt igång.

Båda två ser fågelinfluensan som ett av problemen i mängden och de jagar inte upp sig i första taget. Den ekonomiska stagnationen som drabbade pälsnäringen i två år under coronatiden straffar dem fortfarande.

Gammalt rävhus.
Bildtext Enligt pälsfarmare i Purmo skulle avlivning av alla djur på pälsfarmen främst vara tråkigt eftersom man går miste om det gedigna avelsarbetet.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Avlivning förstör avelsarbetet

Tom och Kaj Lindvall tycker ändå att det skulle vara besvärligt om de behövde avliva alla djur på farmen.

– Det är mest avelsarbetet som man hållit på med så länge som skulle vara en förlust i så fall, säger Tom Lindvall.

Livsmedelsverket meddelade på tisdagen att alla minkar ska avlivas på pälsdjursfarmar där fågelinfluensa har konstaterats. Det här berör cirka 50 000 djur, i huvudsak på farmar i Kaustby och Kauhava.

Nu misstänker man att fågelinfluensa också har spridit sig till en pälsfarm i Österbotten. Just nu undersöker Livsmedelsverket prover från farmen.

Kaj Lindvall förklarar att det kan vara svårt att starta upp en farm på nytt om alla pälsdjur måste avlivas.

– Att köpa in nya avelsdjur från olika ställen och starta upp en farm på det viset är ett stort bekymmer. Det är som att djuren måste avlas fram på samma ställe.

Fast vi skulle vara en stor del farmare som överlever det här så blir hela organisationen svag, det börjar sluka så mycket pengar för att hålla allt igång.

Kaj Lindvall

Han tillägger att den här utvecklingen till syvende och sist också blir en ekonomisk fråga. Enligt Tom Lindvall går näringens lönsamhet redan på knäna.

– Återöppnandet efter coronan har inte gått så snabbt som vi hoppades på och om inget händer snart så kommer det bli en rejäl produktionsminskning.

Osäkert om skjutning av fåglar faktiskt hjälper

Tom och Kaj Lindvall har ännu inte tagit till specifika åtgärder för att skydda pälsfarmen från fågelinfluensan. Men de har märkt att farmare i deras närhet skjutit några fåglar.

Förra veckan kom besked från Finlands viltcentral att pälsfarmer får dispens att skjuta allt som allt 9 600 fåglar för att hindra spridningen av fågelinfluensan.

Tror ni att det här ska hjälpa?

– Jag tror knappast det, men det är svårt att säga vad som riktigt hjälper, säger Tom Lindvall.