Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Våra bästa friidrottsstoryn inför VM: Viivi Lehikoinens kritik, Saga Anderssons tårar och Nina Chydenius mardröm

Bildkollage med tre idrottare.
Bildtext Saga Andersson (t.v.), Viivi Lehikoinen och Nina Chydenius tre av huvudpersonerna.
Bild: Janne Isaksson / Mikael Oivo / Tomi Hänninen / Yle

Vill du bekanta dig närmare med några av Finlands profiler inför friidrotts-VM i Budapest? Då har du kommit rätt. Här är Sportlivs sex bästa VM-aktuella avsnitt.

Häckstjärnan Viivi Lehikoinen, medaljhoppet Oliver Helander, stavduon Elina Lampela och Saga Andersson, medeldistansaren Nathalie Blomqvist samt maratonlöparen Nina Chydenius, som tagit enorma kliv i utvecklingen sedan hon pratade ut om sin ätstörning i Sportliv.

Här följer sex tips för den som vill dyka ner under ytan på finländska VM-friidrottare i Budapest.

Då rädslan slår rot – stavhopparen Elina Lampela led av hoppskräck i fyra år

Då rädslan slår rot - stavhopparen Elina Lampela led av hoppskräck i fyra år - Spela upp på Arenan

Elina Lampela kom ur stavhopparens värsta fiende ribbskräck. Nu har hon hoppat stav i såväl OS som VM och varit framme i EM-final.

Tidigare var hon rädd redan innan träningen. Det var svårt att få staven i gropen och hopp efter hopp slutade i en genomlöpning. Och sen åkte hon gråtande hem. Nu är hon bättre än någonsin.

Viivi Lehikoinen gick sin egen väg – sågar bristen på respekt för proffsidrott i Finland

Viivi Lehikoinen gick sin egen väg - sågar bristen på respekt för proffsidrott i Finland - Spela upp på Arenan

Häcklöparen Viivi Lehikoinen har valt en ensam väg, och när det var som tyngst övervägde hon att sluta. Finlands olympiska kommitté rekommenderar att kombinera idrott med studier, men EM-finalisten på 400 meter häck har gått i diametralt motsatt riktning.

– Enligt mig är det ett märkligt utgångsläge att respekten för proffsidrott är på den nivån i toppidrottens största organisation i Finland, säger Lehikoinen i Sportliv.

Tränaren måste tro på idrottaren – Nathalie Blomqvist litar fullt ut på Tom Andtbacka i jakten på världseliten

Tränaren måste tro på idrottaren - Nathalie Blomqvist litar fullt ut på Tom Andtbacka i jakten på världseliten - Spela upp på Arenan

Nathalie Blomqvist drömmer stort om sin framtid som medeldistanslöpare och målet är att bli en av de bästa i världen. För att nå dit litar 22-åringen fullt ut på sin tränare Tom Andtbacka.

Fullkomlig tillit är ett måste för att samarbete ska fungera. Tränarens roller är många och varierar från amatörpsykolog till reservförälder och fuskläkare.

Oliver Helander efter tvivlen om karriärens framtid: ”90 meter och OS-guld känns realistiskt för mig”

Oliver Helander efter tvivlen om karriärens framtid: "90 meter och OS-guld känns realistiskt för mig" - Spela upp på Arenan

Han är övertygad om att han redan skulle ha kastat 90 meter utan sin olycka i Karis, kan i dag skratta åt sitt ynkliga mästerskapssaldo och har enligt tränaren Tero Pitkämäki den bästa ansatslöpningen spjutvärlden någonsin sett.

– Själv tycker jag att jag är en bra tävlingsmänniska. Bara jag skulle få hållas frisk och visa min riktiga potential, sa Helander i Sportliv i fjol.

Tårarna under VM sa allt – ett råd ändrade Saga Anderssons tankesätt

Tårarna under VM sa allt - ett råd ändrade Saga Anderssons tankesätt - Spela upp på Arenan

När Saga Andersson fällde glädjetårar mitt under kvaltävlingen i VM i Eugene förra sommaren kulminerade allt. 2022 var året då hon äntligen lämnade den bittra självkritiken och frustrationen bakom sig.

Efter flera rekordlösa säsonger hade den tidigare stortalangen hamnat i spiral kantad av negativa tankar. Ett tips från idrottspsykologen ändrade riktningen.

”Jag ljög för alla hela tiden”: I över tio år kretsade Nina Chydenius liv kring ätstörningen

"Jag ljög för alla hela tiden": I över tio år kretsade Nina Chydenius liv kring ätstörningen - Spela upp på Arenan

Maratonlöparen Nina Chydenius var 16 år gammal då hon insjuknade i anorexi. Ätstörningen övergick i bulimi och varje gång hon spydde tänkte hon att det var sista gången. Det skulle ändå ta över tio år innan hon hittade ut ur mörkret.

– Då läkaren sa att jag skulle ta en gaffel i handen och föra den till munnen, tänkte jag att vad är det här för juttu. Men jag fick den inte i munnen! Det var som om hela kroppen kämpade emot, berättade Chydenius i Sportliv för ett par år sedan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln