Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gruppordförande kommenterar regeringens framtid – Päivi Räsänen: ”Det finns alla möjliga slags skämt i privata samtal”

Päivi Räsänen vid trapporna inne i Ständerhuset.
Bildtext Kristdemokraternas före detta ordförande Päivi Räsänen säger att hon känt av spänningar mellan regeringspartierna sedan förhandlingarna på Ständerhuset.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Yle Uutiset har frågat regeringspartiernas riksdagsgruppsordförande hur de tror att regeringen Orpos framtid ser ut. Svaren visar spänningar mellan partierna.

Oppositionspartierna har velat avbryta riksdagens sommarpaus för att rösta om finansminister Riikka Purras (Sannf) förtroende. Orsaken är frågan om huruvida hennes gamla rasistiska skriverier är passande för en minister.

Talman Jussi Halla-aho (Sannf) att han inte tänker sammankalla riksdagen innan en majoritet vill avbryta pausen. För att få riksdagens majoritet behövs ännu ett regeringsparti.

Orpo, Purra och Henriksson.
Bildtext Statsminister Petteri Orpos (Saml) regering har varit i hetluften redan innan regeringsarbetet har satts igång på allvar.
Bild: Silja Viitala / Yle

Medan oppositionspartierna klart har tagit ställning mot Purras skriverier, har den svenska riksdagsgruppen med SFP i spetsen inte gjort det. I stället har gruppen valt att föra interna diskussioner om situationen.

SFP:s riksdagsledamot Eva Biaudet har däremot tillsammans med andra SFP-politiker grundat ett närverk som vill se partiets utträde ur regeringen.

Päivi Räsänen.
Bildtext Päivi Räsänen (KD) tog starkt avstånd från dåvarande näringsminister Vilhelm Junnilas (Sannf) uttalande om så kallade ”klimatarborter”.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

KD:s Räsänen har känt spänningar sedan förhandlingarna

Kristdemokraternas vice gruppordförande och före detta ordförande Päivi Räsänen är inte säker på hur SFP kommer att rösta gällande regeringens förtroende.

Enligt Räsänen verkar det spänt inom SFP enligt henne står inför en svår process.

– Personligen tror jag ändå att pressen på att ha en majoritetsregering i Finland kommer att få dem att stanna. De har inte många alternativ, säger Räsänen till Yle Uutiset.

Hon säger att spänningen mellan regeringspartierna har märkts av sedan regeringsförhandlingarna i Ständerhuset.

– Jag har varit på Katainens regeringsförhandlingar, där partiernas ideologiska spektrum var ännu färgstarkare än nu. Men efter förhandlingarna började själva arbetet. Det är synd att den här regeringens arbete redan stannat.

Regeringen Katainen 2011–2014

Räsänen har godkänt finansminister Purras ursäkt. Själv förhåller sig Räsänen kritiskt till att man gräver fram politikers gamla skriverier, och då syftar hon på de rasistiska meddelandena som näringsminister Wille Rydman (Sannf) ska ha skrivit år 2016.

– Det finns alla möjliga slags humor och skämt i privata samtal, säger hon.

Enligt KD:s riksdagsgruppsordförande Peter Östman vill partiet se ”konkreta åtgärder mot antisemitism och rasism” av regeringen.

Wille Rydman.
Bildtext Näringsminister Wille Rydman (Sannf) är ögat i den senaste regeringsstormen.
Bild: Eeva-Maria Brotherus / Lehtikuva

Sannfinländarna kritiserar SFP

Medan Räsänen förhåller sig kritiskt till att gräva fram skriverier, förhåller sig Sannfinländarnas gruppordförande Jani Mäkelä kritiskt till SFP-politikers deltagande i den offentliga debatten.

– Det skulle vara klokare att vänta på att höstsessionen börjar och sedan börja ta itu med de verkliga frågorna. Den allmänna uppfattningen bland oss [Sannfinländarna] är att det inte tjänar något syfte att diskutera saker i offentligheten.

Statsminister Petteri Orpo (Saml) har sagt att riksdagen kommer att rösta om förtroende för regeringen i september. Mäkelä vill inte spekulera i hur SFP skulle rösta i en förtroendeomröstning, men påminner att de själva valt att gå med i regeringen.

– Om oppositionen vill lägga fram ett misstroendevotum förväntar jag mig att alla regeringspartier står på regeringens sida, säger han.

Jani Mäkelä.
Bildtext Sannfinländarnas gruppordförande Jani Mäkelä vill att det riktiga regeringsarbetet ska få köra i gång.
Bild: Silja Viitala / Yle

Samlingspartiet tror på gemensamma lösningar

Samlingspartiets gruppordförande Matias Marttinen tror att regeringspartierna kommer att lösa sina meningsskiljaktigheter eftersom alla bundit sig till regeringsprogrammet.

Han påminner om att regeringen redan har beslutat att ge ett uttalande om icke-diskriminering och jämlikhet så snart höstens session börjar.

– Då kommer man också att diskutera saken mer ingående. Det enda målet är förstås att regeringen ska få förtroende i höstens omröstning, och att vi ska kunna genomföra regeringsprogrammet, säger Marttinen.

Matias Marttinen i riksdagen 5.3.2020.
Bildtext Samlingspartiets gruppordförande Matias Marttinen är optimistisk.
Bild: Pekka Tynell / Yle

SFP oroliga över regeringens funktionsförmåga

SFP inte har gjort något officiellt uttalande som parti gällande förtroendeomröstningen sedan de den 14 juli beslöt att ge statsminister Orpo mera tid att diskutera med regeringspartiernas ordförande. I samma utlåtande står det att gruppen är ”ytterst oroad över regeringens funktionsförmåga”.

Partiledare och undervisningsminister Anna-Maja Henriksson har däremot kommenterat både fallet Purra och fallet Rydman i medierna.

Hon har bland annat sagt att det inte går att lita på att minister Purras ursäkt varit genuin och att hon vill att Rydman ber om ursäkt.

En man i blå rock ser glad ut.
Bildtext SFP:s gruppordförande Otto Andersson säger inte hur SFP kommer att rösta gällande regeringens eller Purras förtroende.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Flera SFP-politiker har fått kritik från sannfinländskt håll om att de för en regeringsintern diskussion i allmänheten.

Partiets gruppordförande Otto Andersson (SFP) säger att situationen gällande förtroendeomröstningen inte har förändrats. Riksdagsgruppen kommer att föra en ”mycket grundlig diskussion och bedömning av regeringsläget” i augusti, säger han.

Yle Uutiset har också frågat Andersson hur SFP kommer att rösta i förtroendeomröstningen. Han har inte svarat på frågan.

Artikeln är en översatt och bearbetad version av Yle Uutisets ”Yksityisissä keskusteluissa on ties minkälaista huumoria ja läppää” – Päivi Räsänen arvioi, miten hallituksen käy av Linda Pelkonen och Jimi Holmberg. Översättningen och bearbetningen är gjorda av Belén Weckström.