Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dött får hittades i norra Borgå – tros ha blivit dödat av en varg

En varg tittar mot kameran medan den står bland växter och blommor i en skog.
Bildtext En ensam varg stryker omkring i norra Borgå. Illustrerande arkivbild.
Bild: Volodymyr Burdiak / Alamy/All Over Press

En ensam varg tog livet av ett får i Gammelgård i norra Borgå under veckoslutet.

Tidningen Uusimaa var först med att skriva om djurattacken. Enligt tidningen hittades den dödade baggen i sin inhägnad på söndagen. De andra fåren i flocken klarade sig oskadda.

– Det har hittats ett får som blivit dödat, upprivet och lite ätet, säger Joa Bergqvist som är verksamhetsledare i Borgå jaktvårdsförening.

Tidningen Uusimaa skriver att fårets ägare hittade spår efter huggtänder i fårets bröst. Enligt Bergqvist verkar fåret ha blivit rivet av ett hunddjur.

– Många saker tyder på att en varg har varit i farten. Inom den senaste veckan har det kommit observationer om en varg som har rört sig från nordost mot Borgåhållet, säger Bergqvist.

Sällsynt fall

Det är mycket ovanligt med djurattacker i Östnyland.

– Det är väldigt sällan som det händer. Vi får se om det finns någon varg som vill specialisera sig på får, och om det kommer flera sådana fall i framtiden, säger Joa Bergqvist.

Om man bor i norra Borgå och har husdjur kan det löna sig att hålla dem inomhus nattetid.

I fjol observerades två ensamma vargar flera gånger på olika håll i Östnyland och Borgå men nu har det varit tyst om dem. Enligt Bergqvist ser det ut som om de skulle ha dragit österut.

Vad det är för en individ som nu strukit omkring i norra Borgå går inte att säga.

Vargen som finns i Hindhår med hjortben i munnen.
Bildtext Det här är den ena av de två vargarna som sågs flera gånger i fjol. Den fotograferades i Hindhår, eventuellt med ett hjortben i munnen.
Bild: Roger Sandström

Enligt Bergqvist kommer man att fortsätta följa med läget och försöka få synobservationer för att kunna vara säkra på att det är en varg.

Om man hittar avföring går det eventuellt, med hjälp av dna, att klarlägga varifrån vargen kommit.

Diskussion om artikeln