Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Brist på vikarierande veterinärer i Österbotten – men samarbete med privata veterinärkliniker lättar belastningen

Chihuahuan Topo undersöks av veterinär.
Bildtext I sommar har man I Vasa samarbetat med privata veterinärkliniker för att lätta på personalens belastning.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

Veterinärbristen i Finland är ett faktum, och sommar och semester för med sig ytterligare utmaningar för kommunernas veterinärverksamhet. Samarbetet med privata veterinärkliniker i Vasa lättar på trycket.

Tidigare har Pedersöre samarbetsområde varit ett av de områdena med stora svårigheter med att få vikarier till sommaren. I år har de fått mera medvind.

– Vi har haft turen att få vikarier för det behov vi har haft, säger Maria Lassus-Jensen som är tillsynsveterinär i Pedersöre samarbetsområde och vikarierande chef för miljöhälsovården.

Lassus-Jensen säger att det är svårt att säga exakt varför vikarieläget har varit bättre i år än förra året. Men hon säger att chefen för miljöhälsovården i Pedersöre samarbetsområde, Annika Portin, har arbetat för att göra arbetsplatsen mera attraktiv för vikarier.

Kvinna klädd i svart står framför en glasdörr
Bildtext Maria Lassus-Jensen säger att vikarieläget i Pedersöre samarbetsområde är bra för denna sommar.
Bild: Inez Kjellman / Yle

– Redan förra sommaren så införde vi att vikarierna för kommunalveterinärerna har en veckas betald introduktion.

Detta innebär att vikarierna har möjlighet att följa med en av de veterinärer som de ska vikariera i en veckas tid med full lön.

– Så att man hinner lära sig rutinerna och se hur allting fungerar.

Annukka Nikula, som är veterinär, hygieniker och vikarierar som direktör för hälsoövervakningen i Mellersta Österbotten, säger att de i Mellersta Österbottens område har två vikarietjänster som inte har blivit besatta, i Karleby och Kronoby.

I Västkustens miljöenhets samarbetsområde sökte man fem vikarier för ordinarieveterinärerna. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort, och det slutade med att ordinariepersonalen vikarierar för varandra under sommaren.

– Alla veterinärer har skött två områden så gott som hela sommaren, säger Heta Kallio, som är tillsynsveterinär på Västkustens miljöenhets samarbetsområde.

Enligt Kallio kan en av orsakerna till att Västkustens miljöenhets samarbetsområde har svårare att hitta vikarierande veterinärer än andra områden är för att vikarierna måste ha tillräckligt med svenskkunskaper.

– Dessutom jobbar varje veterinär på området ensam i sin egen mottagning, så det kan vara tyngre för unga veterinärer.

Vanligtvis tar inte kommunala veterinärerna emot djurskötare under sommaren, men Kallio säger att man denna sommar har tagit några djurskötare som sommarjobbare eftersom de inte fick veterinärvikarier.

Samarbete med privata veterinärkliniker har lättat belastningen

Belastningen på veterinärvården kan vara extra tung under sommaren då ordinariepersonalen semestrar. I Pedersöre samarbetsområde, där man har tillräckligt med vikarier, säger Lassus-Jensen att belastningen inte har varit för tung.

– Som jag har förstått det från våra veterinärer har belastningen varit på en rimlig nivå. På smådjurssidan så vet jag att det har varit dagar då det har varit lugnare.

I Mellersta Österbotten har de två tomma vikarieplatserna lett till att veterinärerna som arbetar har fått mera arbete, och blivit tvungna att arbeta längre arbetsdagar.

– De veterinärer som vi har nu, både ordinarie och vikarier, har lite för mycket arbete. Akuta fall måste ju behandlas oavsett, säger Nikula.

Också i Västkustens miljöenhets samarbetsområde har veterinärerna haft mycket arbete. Men Kallio säger att samarbetet med privata veterinärkliniker underlättat arbetsmängden.

Samarbetet, som är nytt för Vasas miljösektor för denna sommar, innebär att fem privata veterinärkliniker i Vasaregionen turas om att sköta smådjursjouren under sommarens veckoslut. Eftersom Vasas miljösektor och Västkustens miljöenhets samarbetsområde har en gemensam jour har också Västkustens område påverkats av samarbetet.

– Veterinärerna har haft mycket arbete, så det har hjälpt mycket att smådjursjouren under veckosluten har skötts av de privata klinikerna. Då har de kommunala veterinärerna haft tid att sköta de större djuren, säger Kallio.

I Mellersta Österbotten och Pedersöre samarbetsområde är ett liknande samarbete inte aktuellt i nuläget.

– Våra privata kliniker är för små kliniker, endast en veterinär arbetar där och de arbetar endast dagtid, säger Nikula.

– Möjligheten till samarbete med privata kliniker har nog blivit utrett, men man har bedömt att i nuläget så är det bäst att kommunen sköter den delen, säger Lassus- Jensen.

Diskussion om artikeln