Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump åtalas för att ha försökt kullkasta valresultatet 2020

Uppdaterad 02.08.2023 13:16.
USA:s expresident Donald Trump på ett kampanjmöte i Las Vegas den 8 juli.
Bildtext USA:s expresident Donald Trump på ett kampanjmöte i Las Vegas den 8 juli.
Bild: Lehtikuva

USA:s expresident Donald Trump har åtalats för tredje gången. Nu handlar det om Trumps försök att stoppa valresultatet i presidentvalet 2020 och om hans roll i stormningen av Kapitolium.

I juni lade den federala specialåklagaren Jack Smith fram det första federala åtalet mot Trump. Det åtalet, på 37 åtalspunkter, handlade om Trumps hantering av hemliga dokument. Redan i mars åtalades han vid en domstol i New York för bokföringsbrott, i samband med att han betalat två kvinnor så kallade hysch-pengar för att de ska hålla tyst om påstådda otrohetsaffärer med Trump.

Nu var det då dags igen. Det nu aktuella federala åtalet handlar om Trumps förehavanden under de två månaderna efter hans förlust i presidentvalet 2020 och fram till stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021.

Trump förnekar valresultatet – anhängare stormar Kapitolium - Spela upp på Arenan

Fyra åtalspunkter – tre av dem för olika typer av konspiration

Beslutet om åtal fattades av en åtalsjury i Washington. Utredningen har letts av det amerikanska justitieministeriets specialåklagare Jack Smith och det var han som presenterade åtalet vid en presskonferens efter midnatt, finsk tid.

De fyra åtalspunkterna kan, i princip, ge Trump 55 års fängelse. Det skriver bland andra BNO News.

  • Konspiration i syfte att bedra USA. Enligt den här åtalspunkten har Trump med sina medhjälpare försökt bedra USA i syfte att omkullkasta valresultatet 2020, genom medvetna lögner om valfusk.

  • Konspiration i syfte att hindra en officiell process. Åtalspunkten handlar om Trumps upprepade försök att stoppa eller underminera kongressens godkännande av valresultatet inför och under sessionen den 6 januari 2020.

  • Hindrande av och försök att hindra en officiell process. Också den här åtalspunkten handlar om Trumps försök att stoppa och störa sammanräkningen av elektorsrösterna, enligt BBC.

  • Konspiration mot konstitutionella rättigheter. Här åtalas Trump för att ha försökt störa och hindra medborgarnas grundlagsenliga rättighet att rösta och få sin röst räknad.

Ett ”aldrig tidigare skådat övergrepp” mot demokratin

Under sin presskonferens beskrev specialåklagaren Jack Smith stormningen av Kapitolium som ett ”aldrig tidigare skådat övergrepp” mot den amerikanska demokratin.

– Det drevs av lögner från den misstänkte för att störa en fundamental funktion för USA:s regering – nationens process att samla in, räkna och godkänna resultatet av presidentvalet, sa Smith.

Specialåklagare Jack Smith under presskonferensen om det senaste åtalet mot Trump.
Bildtext Specialåklagare Jack Smith under presskonferensen om det senaste åtalet mot Trump.
Bild: EPA-EFE

Åtalet handlar i långa stycken om att Trump ljög helt medvetet, trots att flera personer försökte förklara för honom att hans påståenden om valfusk inte stämde.

Men sex av Trumps medarbetare omfattas av det här åtalet. Fyra av dem är advokater, en var tjänsteman vid justitieministeriet, en beskrivs som politisk konsult. Deras namn nämns inte i åtalet.

CNN har kommit fram till att de fyra advokaterna är Rudy Giuliani, John Eastman, Sidney Powell och Kenneth Cheseboro. Tjänstemannen från justitieministeriet ska vara Jeffrey Clark.

Trump rasar

Före Smiths presskonferens uppgav Trump själv på sin egen plattform Social Truth att han skulle bli åtalad.

”Jag hör att den galne Jack Smith kommer att lämna in ännu ett åtal mot er favoritpresident för att störa presidentvalet 2024” skrev Trump.

Enligt Trump är åtalet alltså ett försök att påverka presidentvalet 2024, där Trump ser ut att ha goda chanser att bli republikanernas kandidat.

”Det här är inget annat än det senaste korrupta kapitlet i ännu ett patetiskt försök av Bidens kriminella familj och deras väpnade ministerium att blanda sig i valet 2024 där Trump är ohotad etta och leder med stor marginal”, skriver Trumps kampanj i ett uttalande.

I morgon torsdag borde Trump infinna sig inför en domstol i Washington.

Källor: BBC, New York Times, CNN, Reuters, TT, Aftonbladet