Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Över en månad har gått sedan Wasa Graffitilandia öppnade dörrarna på Institutgatan – besökare har sagt sig föredra de nya utrymmena

Konstutställningen Wasa Graffitilandia tvingades flytta med kort varsel i och med rivningen av Wasalandia. Flyttlasset bar av till en magasinlokal på Klemetsö i Vasa och hittills har besökarna varit nöjda med de nya utrymmena.

Det är över en månad sedan Wasa Graffitilandia öppnade dörrarna till de nya utrymmena på Klemetsö i Vasa. Efter två somrar på Vasklot är verksamheten nu återigen i full gång på den nya adressen.

I och med beslutet om rivningen av den tidigare nöjesparken Wasalandia, stod Wasa Graffitilandia utan lokal. Konstutställningen tvingades därför flytta med relativt kort varsel.

Sandra Marins från Katukulttuuri Ry, föreningen som upprätthåller konstutställningen, är en av de som har hand om Wasa Graffitilandia. Hon säger att de i samband med rivningen började leta efter lämpliga lokaler.

– Vi tycker att det vi håller på med är viktigt och därför vill vi fortsätta, säger Sandra Marins.

porträttbild av Sandra Marins
Bildtext Sandra Marins tycker att det Wasa Graffitilandia håller på med är viktigt.
Bild: Izabella Fant / Yle

Magasinlokalen på Institutgatan 8, där bland annat en skrothandel och VR tidigare verkat, var ett stort utrymme som inte längre var i bruk. Wasa Graffitilandia gick i våras ut med att det var just dit flytten skulle bära av.

Dörrarna till den nya fastigheten öppnades den 20 juni. Redan under invigningsveckan hölls det internationella graffitievenemanget Meeting Of Styles, som ordnats sedan 1997. I evenemanget deltog konstnärer från flera olika länder.

– Vi fick ett internationellt evenemang till Vasa och på så vis blev det en speciell invigningsvecka, säger Marins.

Responsen har varit positiv

Sandra Marins säger att de är nöjda med den senaste månaden. På en bra dag ligger besökarantalet på omkring 50 till 100 personer.

Även besökarnas respons har sedan öppningen varit väldigt positiv. Flera har till och med sagt sig föredra de nya utrymmena över de gamla.

– Det har nog överraskat mig mest, eftersom det var ganska bra också där vi tidigare befann oss, säger hon.

Två personer som ser på graffitikonst
Bildtext Flera besökare har sagt sig föredra de nya utrymmena på Klemetsö.
Bild: Izabella Fant / Yle

Enligt Marins är det den nya planlösningen som fungerar bättre för just konstutställningar. På Vasklot var konstverken väldigt utspridda över ett stort område. I den nya fastigheten är det lättare att hitta och navigera bland konstnärernas arbeten.

Vad gäller konstnärerna är dessa både nationella och internationella. Sandra Marins säger att talanger har hittat till Vasa från bland annat Sverige, Italien och Storbrittanien.

Vem som helst får testa på graffitimålning

Förutom att beundra konstnärernas verk, kan man också själv testa på graffitimålning vid Wasa Graffitilandia. Vid sidan om utställningen finns en öppen vägg där vem som helst får spraymåla.

Även färgen kan köpas på plats. Wasa Graffitilandia är den enda platsen i Vasa som säljer kvalitetsfärg avsedd för graffitimålning.

– Blir man inspirerad kan man köpa färg och sedan testa på att måla på vår öppna vägg, säger Sandra Marins.

Varje onsdag 12:30-13:30 hålls även en gratis workshop för barn och unga. Deltagarna erbjuds då hjälp med målandet. Dessutom lärs graffitietikett ut, eftersom det är viktigt att veta hur man bör uppföra sig vid en öppen vägg.

Wasa Graffitilandias sommarutställning i Vasa håller ännu öppet fram till söndagen den 27 augusti. I Seinäjoki pågår säsongen fram till lördagen den 12 augusti. Sandra Marins hoppas att besökarna fortsätter att hitta till konstutställningarna även nästa år.