Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det har skett skandaler i Vita huset genom tiderna – men Trumps lögner om valet tar priset, säger analytiker

Enligt USA-forskaren Oscar Winberg är Donald Trump i en svår sits både juridiskt och politiskt. - Spela upp på Arenan

För att en rättsstat ska fungera krävs det att de som bryter mot rättsstatens principer ska straffas, oberoende av vilken position de har. Det är därför fallet med Trump är så oerhört viktigt, säger USA-kännaren Oscar Winberg.

Skandaler förekommer i Vita huset. Presidenter bedrar sina fruar, lurar skattebetalarna och missbrukar både sin makt och allmänhetens förtroende.

Men ingen president som förlorat ett val har tidigare försökt klamra sig fast vid makten via ett system av bedrägeri och hot som till slut lett till våld i kongressens salar.

Trump förnekar valresultatet – anhängare stormar Kapitolium - Spela upp på Arenan

Lögner kan påverka demokratins framtid

Det här kommer att ha en enorm betydelse för USA som rättsstat, säger USA-kännaren Oscar Winberg.

– Det handlar om att den tidigare presidenten har försökt omkullkasta demokratin. Och därför är det nu avgörande för rättssystemet i USA att det här behandlas och att det behandlas noga.

Trumps agerande får omfattande konsekvenser för demokratin i USA, bedömer också Vita husets korrespondent Peter Baker i en analys i tidningen The New York Times.

Det har redan tidigare väckts en rad åtal mot Trump, bland annat gällande utbetalning av ”hysch-hysch”-pengar och förvaring av hemligstämplade dokument, men det nya åtalet kommer nu till själva kärnan – det vill säga det som kommer att definiera den amerikanska demokratins framtid, bedömer Baker.

Kan en sittande president sprida lögner om ett val och använda sin makt till att strunta i väljarnas vilja, utan att det får konsekvenser? Frågan skulle ha varit otänkbar för bara några år sedan, och Trumps agerande pekar på något som är mer bekant i länder där statskupper, juntor och diktatorer avlöser varandra, skriver Baker i sin analys.

”Det är rimligt att utgå från att Trump visste vad han gjorde”

Bakom scenen har Trump gång på gång blivit informerad om att det han påstår är falskt. Hans rådgivare gjorde det klart och tydligt för honom att det han sa inte var sant, säger Oscar Winberg.

– Trumps rådgivare hade förklarat för honom att hans påståenden inte var hälsosamma för demokratin och att de delvis kunde utgöra brott mot lagen. Man kan nog utgå ifrån att Trump visste exakt vad som pågick.

Trump vägrade backa från sina påståenden

Åklagarna påpekar att Trump otaliga gånger fick höra av sina egna rådgivare, allierade och förvaltningstjänstemän att hans anklagelser inte var sanna. Ändå fortsatte han att offentligt framföra dem, ibland bara några timmar senare, konstaterar också Peter Baker.

Trump fick alltså höra att hans uttalanden inte var sanna – inte bara av en utan av två riksåklagare, av flera andra tjänstemän inom justitieministeriet och av regeringens valsäkerhetschef, personer som han själv hade utsett.

Han fick också höra det av sin egen vicepresident, av kampanjtjänstemän och av en rad utredare som de anlitat. Han fick höra det av republikanska guvernörer, statssekreterare och parlamentsledamöter. En långvarig kampanjrådgivare uttryckte det hela som att det bara handlade om ”konspirationsskräp som strålade ner från moderskeppet”.

Och trots att alla Trumps påståenden oräkneliga gånger har avfärdats som osanna har han själv aldrig backat under de två och ett halvt år som gått sedan attacken mot Kapitolium.

Den som försökte lura USA – det var Trump själv

specialåklagaren Jack Smith

Trump åtalas för ett av de mest sensationella bedrägerierna i USA:s historia, ett bedrägeri som drivits av lögner och törsten efter makt, skriver Baker. Trump visste att hans påståenden var falska men han lyckades ändå skapa en intensiv nationell atmosfär av misstro och ilska och urholka allmänhetens tro på valorganisationen.

Presidenten försökte på alla tänkbara sätt stoppa överlämnandet av presidentmakten till Joe Biden, det vill säga den utmanare som slog honom.

Trump misslyckades med det, men han har underminerat trovärdigheten i USA:s val. Han har lyckats övertyga tre av tio amerikaner om att valet 2020 på något sätt stals från honom – trots att det inte är sant, vilket också hans egna rådgivare och familjemedlemmar vet, påpekar Baker.

Miljontals har anammat Trumps offerberättelse om häxjakt

Men att väcka åtal kanske inte kan återställa allmänhetens förtroende för systemet.

Miljontals Trumpanhängare och många republikanska ledare har anammat hans offerberättelse om att det pågår en häxjakt mot honom. De avfärdar åtalet utan att ens läsa det, konstaterar Peter Baker i sin analys.

Donald Trump har förberett sig för åtalet och han har gjort det klart för sina anhängare att de inte ska lita på något som åklagaren säger. Nu hävdar han också att tidpunkten för åtalet har valts av politiska skäl. Åtalet väcks samtidigt som han inleder sin valkampanj inför presidentvalet 2024.

Trumps försvarare hävdar att det finns goda skäl att bestrida valresultaten i flera delstater och att Trump inte gör något annat än fullföljer sin lagliga rätt, en åsikt som delas av 74 procent av republikanerna i en ny undersökning som The New York Times och Siena College gjort.

Hur lojala är Trumps anhängare?

Under sin första presidentvalskampanj förundrades Donald Trump själv över att han ”skulle kunna skjuta någon på Fifth Avenue och trots det inte förlora något stöd”.

Han verkar nu ha för avsikt att testa den här typens orubbliga lojalitet.

Många republikaner erkänner att Trump har begått brott – men de stöder honom fortfarande.

De federala anklagelserna mot den tidigare presidenten verkar ha kostat honom få röster inför valet 2024, även om antalet republikaner som tror att han har begått allvarliga federala brott har ökat en aning. Det visar en annan undersökning som The New York Times/Siena College har gjort.

Unik situation då rättsfallet behandlas samtidigt som presidentvalskampanjen kör igång

Situationen är dessutom unik eftersom det handlar om att det samtidigt inleds en presidentvalskampanj. Det handlar inte enbart om åtal mot en före detta president utan också om ett åtal mot den ledande kandidaten för nominering av republikanernas presidentkandidat inför nästa presidentval, säger Oscar Winberg.

– Det här kan bli krångligt både politiskt och juridiskt.

Winberg påpekar att en stor del av amerikanerna anser att det här senaste åtalet och de brott Trump nu åtalas för är synnerligen allvarliga. Men fortfarande har Trump ett starkt stöd bland republikanerna. Och det är de hängivna republikanska aktivisterna som deltar i primärval.

– Sedan blir det en annan sak om Trump måste rikta in sig på själva presidentvalet där han har en demokrat som motkandidat. Man får se hur det ser ut sedan då väljarkåren är en helt annan. Då kan det här åtalet nog komma att skada honom.

Specialjurist Jack Smith anländer för att presentera åtalet mot den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump.
Bildtext Specialjurist Jack Smith anländer för att presentera åtalet mot Trump. Bilden är tagen i Washington 1.8.2023.
Bild: Lehtikuva

Ingen har kunnat påvisa valfusk

Inte en enda oberoende myndighet som inte var allierad med eller betald av Trump – ingen domare, ingen åklagare, ingen valbyrå, ingen guvernör – har kunnat påvisa något väsentligt valfusk som kunde ha varit nära att vända valresultaten i någon delstat, påpekar Baker.

Den som försökte lura USA – det var Trump själv, har specialåklagaren Jack Smith sagt. Trumps falska påståenden, som han visste eller hade all anledning att veta att var falska, gjordes enbart i ett försök att få makten, men Trump själv kommer att hävda att allt detta är politik och att han bör återföras till ämbetet i nästa års val.

Och hittills har alltså miljontals amerikaner tagit hans parti.

”Vi kan vänta oss politisk teater”

Om Trump sitter i olika potentiella domstolar på grund av de brott han har begått och om han samtidigt ska driva en presidentvalskampanj så kan det nog bli svårt för väljarna att hitta sin hjälte i honom då, konstaterar Oscar Winberg.

– Det här är illa för Trump, både juridiskt eftersom åklagarsidan har ett gediget material att grunda det här åtalet på och politiskt eftersom det inte räcker för Trump att ha enbart de här hängivna republikanska anhängarna bakom sig.

– För att vinna ett presidentval måste han vinna nya väljare – de som inte stod bakom honom då det senast begav sig. Vi kan nu vänta oss en politisk teater i rättssalen. Det blir lite information och mycket teater.

Donald Trump
Bildtext Donald Trump talar vid republikanernas möte i Iowa den 28 juli 2023.
Bild: IMAGO/ZUMA Wire/ All Over Press

De nya åtalspunkterna handlar om Donald Trumps långtgående försök att omintetgöra resultatet efter presidentvalet 2020

  • Konspiration i syfte att bedra USA. Trump anses med sina medhjälpare ha försökt bedra USA i syfte att omkullkasta valresultatet 2020 genom medvetna lögner om valfusk.

  • Konspiration i syfte att hindra en officiell process. Trump anses upprepade gånger ha försökt stoppa eller underminera kongressens godkännande av valresultatet inför och under sessionen den 6 januari 2020.

  • Hindrande av och försök att hindra en officiell process. Trump anses ha försökt stoppa och störa sammanräkningen av elektorsrösterna.

  • Konspiration mot konstitutionella rättigheter. Trump anses ha försökt störa och hindra medborgarnas grundlagsenliga rättighet att rösta och få sin röst räknad.