Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Förhandsfavorit till partisekreterarpost lämnar spelet

Från 2015
Bildtext Marcus Rantala (SFP) har många förtroendeuppdrag i Helsingfors.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Helsingforspolitikern Marcus Rantala har varit förhandsfavoriten till posten som partisekreterare för SFP. Nu meddelar Rantala att han inte har sökt posten.

Rantala sitter i Helsingfors stadsfullmäktige och i stadsstyrelsen. De här förtroendeuppdragen vill han satsa på i framtiden.

- Det händer väldigt mycket i Helsingfors, både när det gäller servicen och när det gäller stadsplanering. Det är viktigt att SFP har ett inflytande, att vi syns och hörs i Helsingfors. Jag har en bra platform till det i stadsstyrelsen. Det kan man inte sköta med vänster hand, man måste satsa tid på det.

Det skulle enligt Rantala vara svårt att kombinera förtroendeuppdragen i Helsingfors med ett partisekreteraruppdrag.

- I ett partisekreteraruppdrag måste man ta i beaktande hela partiets intresse i alla regioner och det kan ibland stöta på lite konflikter, säger han.

Rantala utpekades som en favorit när Hufvudstadsbladet utredde vilka namn som har en chans att bli partisekreterare.

Svenska folkpartiet ger inte ut namnen på dem som sökt jobbet som partisekreterare. Enligt partiordförande Carl Haglund har sex personer skickat en regelrätt ansökan, dessutom har ett antal personer signalerat sitt intresse.

- Att välja partisekreterare är en viktig process. Jag hoppas vi ska få det klart före jul, säger Haglund.

SFP:s nuvarande partisekreterare Johan Johansson lämnar sin post för att bli direktör för Stiftelsen för kultur- och utbildningsinvesteringar.