Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Stödet för regeringen dyker efter en månad av rasistiska utspel – SDP nu populärast

Uppdaterad 03.08.2023 10:36.
Petteri Orpo Turun kauppatorilla.
Bildtext Statsminister Petteri Orpo håller officiellt sommarsemester i sin hemstad Åbo. Trots att regeringen inte har kommit i gång med sitt arbete har Samlingspartiet redan tappat en hel del stöd under juli månad.
Bild: Kimmo Gustafsson / Yle

Yles partimätning visar att statsministerpartiet tappat över två procentenheter och att Finlands mest populära parti just nu är Socialdemokraterna. Unga kvinnor vänder regeringspartierna ryggen efter juli månads kontroverser kring rasism.

Juli månads partimätning bjuder på större svängningar än vanligt. Statsministerpartiet (Saml) tappar drygt två procentenheter och Socialdemokraterna klättrar upp på första plats med lika stor marginal.

Viimeisimmän puoluekannatusmittauksen tulokset: SDP on ykkönen (22,8 %), kokoomus kakkonen (19,8 %) ja perussuomalaiset kolmantena (19,2 %).
Bild: Nanna Särkkä / Yle

Mätningsresultatet är sällsynt klart eftersom hela juli månad har haft ett tydligt dominerande tema, säger Jussi Westinen, forskningschef vid Taloustutkimus som har gjort mätningen för Yle.

– Det var en exceptionell månad. Alla frågor kring rasism och andra skrämmande saker som dök upp. Förändringarna är inte överraskande, säger Westinen.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö, valtiotieteiden tohtori Jussi Westinen seisoo Tampereen radion edessä
Bildtext Jussi Westinen, forskningschef vid Taloustutkimus.
Bild: Marjut Suomi / Yle

Den stora frågan som väljarna ställs inför är hur viktigt det är att ett parti tar avstånd från rasism. För Sannfinländarnas väljare spelar arbetet mot rasism klart minst roll och deras väljare är därför minst benägna att byta parti i det här läget, säger Westinen, doktor i statsvetenskap.

– Många kanske är överraskade att det finns sådana bloggtexter och skrivelser på sociala medier som vi har sett, men eftersom själva innehållet och rasismen inte är problemet för Sannfinländarnas väljare är det inte överraskande att de inte konstaterar att det är för mycket för dem.

Unga kvinnor vänder Samlingspartiet ryggen

En regering som tampas med rasistiska utspel är en sak som särskilt får kvinnliga väljare att tänka om. Det här drabbar främst Samlingspartiets väljarkår.

– Om man jämför åldersgrupper så är de som till största utsträckning lämnat Samlingspartiet under 35-åriga. Så man kan resonera att allt som pågick under juli mest har stört de unga samlingspartisterna.

Det samma gäller den hårda linjen mot invandrare.

– När man har talat om människovärde och empati så vet vi från tidigare undersökningar att kvinnor är mer empatiska mot människor oavsett bakgrund.

SFP i kläm, KD glada att vara med

Också SFP tappar stöd. Enligt Westinen har SFP haft den svåraste sitsen som ett värdeliberalt parti i en situation där diskussionen kretsat kring mångkultur och invandrare.

– Fast det inte syns på den totala siffran så är det nog intressant att riktningen har gått från SFP till Socialdemokraterna. SDP:s styrka syns i den här mätningen, de har fått stöd från flera håll, också från Sannfinländarna och Samlingspartiet.

Kristdemokraterna är däremot det regeringsparti som klarat sig bäst undan väljarflykten.

– Kristdemokraterna är nöjda att vara med i regeringen eftersom det är ganska sällsynt för dem. De har inte reagerat så starkt på regeringsprogrammet eller på alla diskussioner kring rasism.

Den nya regeringen har inte ens hunnit komma igång med sitt arbete. Förutom rasismen har det talats om svagt ledarskap från statsministern och huruvida Samlingspartiets kärna endast handlar om ekonomin, påpekar Westinen.

Vanligtvis brukar oppositionspartierna gynnas på hösten när regeringsprogrammet börjar verkställas på riktigt. Men nu har Socialdemokraterna redan fått försprång, Vänsterförbundet har stigit en aning medan De Gröna stampar på stället.

Grafiken i artikeln som visar understödet för partierna har uppdaterats under förmiddagen den 3 augusti 2023. Det fanns ett fel i hur många som uppgett vilket parti de stöder. Det stod tidigare 1 693, men den rätta siffran är 1 963.

Diskussion om artikeln