Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Maria Österåker försöker leva så hållbart som möjligt: ”Många kunde minska sin konsumtion utan att ens märka av det”

Uppdaterad 04.08.2023 11:03.
Maria Österåker - Spela upp på Arenan

År efter år konstateras det att människan konsumerar över jordens kapacitet. Föreläsaren Maria Österåker ställde för många år sedan om sitt liv och började sträva efter att konsumera så lite som möjligt.

Österåker säger att det gäller att börja stegvis, för annars kan det bli övermäktigt.

I början av augusti brukar världens överkonsumtionsdag infalla, åtminstone de senaste åren. Dagen innebär tidpunkten då människans konsumtion enligt beräkningar överskrider jordens årliga kapacitet att skapa förnybara naturresurser.

I år inträffade den dagen 2 augusti.

– Det som är sorgligt är att det blivit en dag bland alla andra. Man konstaterar: ”Jaha, i år var det det här datumet”. Det är sorgligt att den inte uppmärksammas mer, men också att man inte tar till sig den och tänker längre på vad den leder till och hur kan man göra något åt det, det säger Maria Österåker.

Konsumerar mindre för att kunna jobba mindre

Föreläsaren, författaren och ekonomie doktorn Maria Österåker har blivit ett bekant namn det senaste decenniet för dem som intresserar sig för självhushållning och för att leva ett hållbart liv.

Hon satte sin akademiska karriär på hyllan för över tio år sedan för att få mer tid för annat, och hon har valt att helt enkelt konsumera mindre för att inte behöva jobba så mycket. Men också för miljöns skull.

– Många av oss har en konsumtionsnivå som skulle kunna minskas väldigt lätt. Många tänker det som något negativt, att man måste ge avkall på väldigt mycket. Men de flesta skulle inte ens märka av det, säger Österåker.

En sådan enkel sak är slentrianmässig shopping, menar hon.

– Många av oss använder shopping som ett tidsfördriv. Man slöscrollar på nätet och beställer hem grejer som man sist och slutligen inte använder, eller som man returnerar och tänker att det inte gör något att jag skickar tillbaka det. Men sakerna blir ofta till avfall när de returneras. Plus att transporterna fram och tillbaka är en stor belastning för miljön.

Kvinna står i trädgårdsland.
Bildtext Föreläsaren Maria Österåker lämnade sin akademikerkarriär för att få mer tid för annat. Hon strävar efter att konsumera så lite som möjligt för att inte heller behöva jobba så mycket.
Bild: Markus Bergfors / Yle

"Börja med en sak i taget"

Trots att det talats och skrivits mycket om hållbarhet, har konsumtionen inte minskat i världen. Det var bara pandemiåret 2020 som världens överkonsumtionsdag inträffade senare än vanligt, då två veckor senare 16 augusti. Finlands överkonsumtionsdag inträffar dessutom betydligt tidigare, redan i slutet av mars i år.

Österåker, som föreläst om hållbarhet i många år, är uppgiven över att inga större förändringar har skett. Hon säger att det kan kännas svårt att minska sin konsumtion, men att det viktiga är att man i alla fall gör något.

Faran är att man förblindas av att man ska göra så himla mycket så man gör ingenting alls. Det är bättre att man då gör lite, men att man gör något.

Maria Österåker

– Faran är att man förblindas av att man ska göra så himla mycket så man gör ingenting alls, och det är jättedumt. Det är bättre att man då gör lite, men att man gör något.

– Man tar en sak i taget som man faktiskt vill ändra på och så försöker man ändra på det. Det behöver inte vara hugget i sten, utan man gör det som en utmaning för sig själv. När man har det under kontroll och det börjar gå av sig själv så tar man nästan grej, tillägger Österåker.

Som ett konkret tips säger Österåker att man ska tänka 80 procent när man konsumerar.

– När du köper lösgodis nästa gång, köp 20 procent mindre än du brukar. Ät 20 procent mindre kött. Ta cykeln eller gå så att du kör 20 procent mindre bil, Köp 20 procent mindre kläder. Om det är svårt, tänk inte att du måste sluta utan att du måste minska.

"Vi privatpersoner kan se till att läget inte försämras"

Ett vanligt argument för att inte ändra sin konsumtion är att det bara är en droppe i havet och att det är politiker, företag och samhället som måste ta ansvar. Men Österåker tycker att också privatpersoner har ett stort ansvar.

– Det är lätt att gömma sig bakom det att samhället ska göra något. Någon ska göra något. Och så glömmer vi att det faktiskt är vi som är samhället, det är vi som röstar fram politikerna och vi som bestämmer vad vi köper i affärerna. Jag tycker man skjuter sig själv i foten när man säger att vi inte kan göra något. Det är som att säga att jag inte är viktig och inte kan påverka.

Österåker anser ändå att riktig stora förändringar måste ske på högre nivåer, men eftersom sådana förändringar tar tid måste individer börja agera redan nu.

– Det börjar bli ganska bråttom och stora förändringar tar tid, så det vi som privatpersoner kan göra är att se till att läget inte försämras innan de stora grejerna kickar igång. För som det är nu försämras det hela tiden.

Diskussion om artikeln