Fågelinfluensa konstaterad på pälsfarm i Vörå
En blåräv har testats positivt för fågelinfluensa på en pälsdjursfarm i Vörå. Det meddelar Livsmedelsverket.
Det här är det första fallet av fågelinfluensa som har konstaterats i Österbotten.
Terhi Laaksonen som är direktör för Livsmedelsverket säger att de vid denna tidpunkt inte har någon ytterligare information kring den smittade pälsfarmen.
– Vi har ännu inte klart den mera exakta epidemiologiska undersökningen, säger Laaksonen.
Laaksonen säger att om man vid vidare undersökning misstänker att den smittade farmen har varit i kontakt med kringliggande farmer kommer även de farmerna att testas. För tillfället är det tre tester från pälsfarmer i Finland som ännu inte har undersökts. Ingen av pälsfarmerna som undersöks är österbottniska.
Sammanlagt har 21 fall av fågelinfluensa konstaterats på pälsdjursfarmer i Finland i år. Tidigare har fall uppdagats på pälsdjursfarmer i Mellersta Österbotten och Södra Österbotten.
På Livsmedelsverkets webbplats kan man se en lista över konstaterade fall.
Enligt ett beslut från Livsmedelsverket kommer man att avliva alla minkar på pälsfarmer där fall av fågelinfluensa har påträffats. Fallet i Vörå handlar dock om blåräv.
Tidigare under onsdagen gick Livsmedelsverket ut med en rekommendation om att inte jaga sjöfåglar i områden där massdöd av fåglar eller fågelinfluensa har konstaterats. För att skydda både människor och hundar som används vid jakt är det bäst att inte jaga i sådana områden, meddelar Livsmedelsverket.
Farmare i Nykarleby orolig över utvecklingen
Markus Sjöholm, som är styrelseordförande för Finlands pälsdjursuppfödarförbund, Fifur, och pälsfarmare i Nykarleby, säger att farmarkåren har följt med utvecklingen av fågelinfluensan.
– Vi har sett att viruset har rört sig mest i Kaustby området, men nog har man varit orolig hela tiden att det ska sprida sig vidare, säger Markus Sjöholm.
Med ett bekräftat fall i Österbotten är säkerheten för farmarna och dess anställda högsta prioritet.
– Myndigheterna ger instruktioner för hur vi ska gå tillväga, som enskild farmare måste man bara skydda sig så gott det går mot fåglarna på farmen, säger Sjöholm.
Sjöholm säger också att de måste rapportera till myndigheterna om de ser döda fåglar eller djur på farmen.
– De är vakna nästan dag och natt och försöker med olika metoder hålla fåglarna borta.
Enligt Sjöholm vänjer sig fåglarna snabbt med till exempel fågelskrämmor, det gäller att farmarna är påhittiga i sina skrämselmetoder.
Många frågetecken återstår
Trots att fågelinfluensan, som sedan det första bekräftade fallet hos uppfödda djur, har spritt sig snabbt i landet, tycker Sjöholm att farmarna har fått den informationen från myndigheterna som de har behövt.
– Farmarna är medvetna om det allvarliga läget och har tagit till de skyddsåtgärder som man kan.
Trots den goda informationsförmedlingen är det många frågetecken som kvarstår.
– Vi vet inte hur snabbt influensan smittar från fram till farm, och också inom farmen. Det är sådant som vi lär oss i takt med att det här ökar, med det är nytt för alla, säger Sjöholm.
Det första bekräftade fallet av fågelinfluensa kommer inte helt som en överraskning för Sjöholm.
– Man hade hoppats att det skulle hålla sig borta, men samtidigt då man följer med flyttfåglarna och ser hur mycket de rör på sig så blir man inte förvånad.
Pälsnäringen har redan ett tag varit i blåsväder, men Sjöholm tror ändå inte att fågelinfluensan är det som tar kål på branschen.
– Om en enskild farmare blir drabbad och blir tvungen att avliva djuren så är det knappast dödsstöten, man får nog tag i nya avelsdjur.
Sjöholm säger att läget blir värre om viruset börjar spridas på alla farmer.
– Det är klart man blir orolig, man vet inte var det här slutar.