Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sudangräset kan bli kossornas räddning då torkan blir vanligare: ”Vårt experiment här i Pargas ser lovande ut”

Sudangräset kan bli kossornas räddning då torkan blir vanligare: ”Vårt experiment här i Pargas ser lovande ut” - Spela upp på Arenan

Sudangräset är som namnet säger en gräsväxt som lämpar sig för djurfoder och som klarar sig i torrare klimat. Trots de senaste dagarnas skyfall har torkan varit svår på många håll i år.

– Lokalt har det på vissa håll regnat 30 millimeter i juli då gräsväxterna behöver vatten som mest så nog är det oroväckande för spannmålsodlarna men då syns torkan i deras plånböcker, säger potatisodlaren Roger Lindroos i Pargas. Men djurägare behöver mat för sina djur dagligen och därför är fodret livsviktigt för dem.

Därför ställde Lindroos upp då mjölkbonden och grannen Kim Ekström föreslog att de skulle testa att odla Sudangräs på en del av åkrarna då potatisen har tagits upp.

– Det ser lovande ut och jag behövde i vilket fall som helst en fånggröda som suger upp den resterande näringen och håller åkrarna gröna resten av sommaren så då tänkte jag att varför kunde inte Sudangräset vara ett alternativ testa på, säger Lindroos.

porträttbild på Roger Lindroos
Bildtext Roger Lindroos ser inte det som omöjligt att Sudangräset blir en återkommande gröda på potaisåkrarna.
Bild: Arash Matin / Yle

Ekström har gjort en del forskningsarbete inför sommaren och utrett vilka växter som kunde klara torkan bättre än de vanliga fodersorterna som används.

– Fram till midsommar såg skördeutsikterna för det normala fodret väldigt dåliga ut men nu kanske vi ännu lyckas få en tredje skörd som skulle underlätta läget, säger Ekström. Jag kände till Sudangräset sedan tidigare men läste på och kände att jag vill testa att odla det för det ska klara av att ge bra skörd med lite regn.

Vad är Sudangräs?

  • En ettårig foder- och gröngödslingsväxt

  • Härstammar från Kina och centrala Afrika

  • Används för jordförbättring, ensilage och bete

  • Mycket torktåligt

  • Djupa rotsystemet luckrar upp jorden effektivt

  • Näringsrikt foder som innehåller rikligt med socker

  • Kräver bearbetad mark och passar därför utmärkt som mellangröda

    Källa: Naturcom

Ger aningen dyrare foder men utmärkt som mellanväxt

Att endast odla Sudangräs ser Ekström inte som affärsmässigt motiverat eftersom grödan ger ett aningen dyrare foder än normalt.

– Det är en kostsam gröda som kostar nästan hundra euro för utsädet och så är den bara ettårig vilket betyder att den alltid dör då hösten kommer emot och måste sås på nytt följande år, säger Ekström. Men här i Nulto fungerar den utmärkt då vi redan har en svart åker som vi bara kan så och inte behöver bearbeta marken för odlingen.

Kim Ekström i blå keps
Bildtext Kim Ekström ville testa och se hur Sudangräset klarar sig på nordligare breddgrader och är positivt överraskad.
Bild: Arash Matin / Yle

Enligt Ekström passar den på de områden där man kan samarbeta och använda grödan som mellanväxt.

– Nu har vi båda något att vinna och därför fungerar det väldigt bra just här, säger Ekström.

Lindroos är också nöjd och Ekström har dessutom lovat att det inte utvecklas till ett nytt ogräs som Lindroos sedan tvingas bekämpa år ut och år in.

Sudangräs kan bli kossornas räddning

4:38

– En riktig köldknäpp sägs ta livet av gräset som normalt växer mycket längre söderut, säger Lindroos. Så trots att vintrarna varit kortare än normalt på senare år så ser jag inte att Sudangräset blir något problem för mina åkrar, utan snarare tvärtom.

Att Ekström dessutom skördar bort gräset i slutet på sommaren betyder att Lindroos inte heller behöver oroa sig för att få för mycket grönmassa på åkrarna.

Torkan ställer nya krav på jordbrukare

Att augusti ser ut att bli en våtare månad än de övriga sommarmånaderna är en liten tröst då torkan varit på allas läppar i år.

– Visst har torkan påverkat djuren men inte i lika stor utsträckning som tidigare år för nu har vi varit bättre förberedda, säger Ekström. Men det här experimentet är ett sätt att förbereda sig för kommande utmaningar och ser ut att vara ett alternativ att ta till ifall torkan blir årligen förekommande.

Roger Lindroos visar upp sudangräs
Bildtext Sudangräsets rötter gräver sig djupt ner i marken i jakt på fukten under ytan.
Bild: Arash Matin / Yle

Enligt Lindroos finns det dessutom hundratals hektar potatisodlingar runtom i landet där man i princip kunde odla Sudangräs som en mellanväxt.

– Här på våra sandiga jordar har det behövts lite vattnande men på mer bördigare och lerigare mark är jorden troligtvis fuktigare och fungerar ännu bättre för att ta upp näringsämnen och underlätta läget för de djurägare som behöver foder, säger Lindroos.

Kan bli uppemot tre meter högt

Sudangräset kan om det får växa hela sommaren bli uppemot tre meter högt men Ekström ser gärna att det skördas tidigare än så.

– Gräset är för tillfället kring 40 cm högt men jag har läst mig till att det passar bäst för mjölkkor om det är kring 60 cm högt, säger Ekström. Vi väntar troligtvis till att det är lite högre än så för jag vet att djuren skulle behöva fiberrikare foder eftersom det är bättre för deras magar.

sudangräs
Bildtext Sudangräset testodlas nu på ett par olika ställen i landet men kan kanske bli en vanligare gröda i framtiden.
Bild: Arash Matin / Yle

Ekström har hört om odlingar där Sudangräset kommit upp till hytten på traktorn.

– Så det växer nog om det bara får chans, säger Ekström.

Diskussion om artikeln