Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tränade för att mota depressionen efter knockouten – nu är Robert Helenius redo att boxas igen: ”Har en match kvar på kontraktet med WBC i USA”

Uppdaterad 05.08.2023 15:26.
Robert Helenius boxas med tränaren Johan Lindström.
Bildtext Robert Helenius vill ännu inte tänka på tiden efter matchen på lördag.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Robert Helenius går upp i ringen på lördag efter en paus på nio månader – vad som händer sen är ännu ett frågetecken.

Han har varit med om det förr, så han vet vad som gäller. Robert Helenius har blivit knockad tre gånger under sin proffskarriär och vet att det finns bara en sak som hjälper mot de mörka känslorna – träning. Åtminstone för honom själv. Två dagar efter att han blivit knockad av Deontay Wilder ringde han sin tränare Johan Lindström och sa att han vill börja träna igen.

– Han gjorde ett styrkeprogram åt mig som vi följde religiöst i några månader och jag tänkte inte överhuvudtaget på boxning. Jag visste ännu inte då om jag skulle fortsätta eller inte, berättar Helenius om tiden efter förlusten mot Wilder.

Helenius åkte på sin första knockout i Helsingforsarenan 2016, när fransmannen Johann Duhaupas drog ner ridån. Helenius har tidigare berättat i programmet Efter Nio hur han var deprimerad i flera månader efter förlusten. Dels handlade det om ovissheten hur man repar sig efter en sådan smäll, men mest om att självförtroendet fick en ordentlig törn.

– Jag hade kanske lite för stora förväntningar på mig själv och så gick allt sönder då man blev knockad. När man vill bli världsmästare och blir knockad av en som inte är det, så var det en lite större grej för mig åtminstone. Den biten fick jag kämpa ganska länge med.

Johann Duhaupas och Robert Helenius, invägning.
Bildtext Johann Duhaupas och Robert Helenius inför matchen i Helsingfors 2016
Bild: EPA/KIMMO BRANDT/All Over Press

Första steget tillbaka

Helenius fortsatte styrketräna, men när vågen visade på nästan 130 kg insåg Helenius att han behöver lite konditionsträning också, för det började bli tungt att röra på den stora kroppshyddan. Det ena ledde till det andra och så drog han på sig handskarna igen. Men några tankar på att återvända till ringen hade han ännu inte. Då kom frågan om han ställer upp på boxningsgalan i Nyslott.

– Nog blev jag lite nervös när frågan kom. Jag hade ju inte tänkt på boxning i sex-sju månader. Men när jag fick sova på saken och fundera om det här faktiskt är det jag vill, så var det ganska klart. Men visst var det en stor omställning.

Efter knockouten i oktober förra året har Helenius genomgått en rad undersökningar, för att säkerställa att han återhämtat sig helt och hållet. Magnetröntgen av hjärnan, besök hos neurologen och ögonundersökningar har stått på programmet.

– Enligt läkarna är allt bra, säger Helenius och skrattar hjärtligt.

Vad sa familjen om beslutet att boxas igen?

– Vad skulle dom säga. Jag har gjort det här i 25 år och inte behöver jag deras tillstånd att få göra mitt jobb, konstaterar Helenius nästan lite förnärmat.

När han på lördag möter oerfarna Mika Mielonen, är det första gången under sin proffskarriär som han ställs mot en landsman. Mielonen, är en 41-årig företagare inom säkerhetsbranschen. Han inledde sin proffskarriär så sent som år 2021. Mielonen är ett oskrivet blad också för Helenius team.

– Det finns inte så mycket videomaterial på honom, men han verkar slå hårt och kommer på som en tjur. Stark och stor.

Att matchen inte fick FM-status, är något Helenius grämer sig över. Den titeln hade han velat ta.

Helenius boxas mot Wilder.
Bildtext Helenius var Wilders huvudsparringspartner i flera år.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En WBC-match kvar på kontraktet

Trots att Helenius själv inte var säker på om karriären skulle fortsätta eller inte efter förlusten mot Wilder i fjol, så har erbjudanden om matcher fortsatt att ramla in. Helenius berättar också att kontraktet med WBC gällde inte bara en, utan två matcher.

– Jag har ännu en match på kontraktet med WBC i USA och säkert kommer vi att använda den i något skede.

Vad som händer efter matchen i Nyslott, vill Helenius inte fundera på ännu. En seger på lördag ger erbjudanden om bättre matcher, men det viktigaste är att allt känns rätt.

– Om jag får den känslan att jag vill satsa ett par år till för att komma upp till toppen så kommer jag nog att göra det.

Kontakten till Deontay Wilder finns också kvar. Helenius var Wilders huvudsparringspartner i Alabama under de tre år som han boxades mot Fury.

– Han har nog ringt ett par gånger och frågat hur det går. Han är en bra typ. Han har hjärtat på rätta stället.

Diskussion om artikeln