Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Konstens natt i Vasa bjuder på rekordmånga programpunkter – allt från karneval till vikingar

Barn går med i karnevalståget på Konstens natt i Vasa, de går mitt på gatan. Runt gatan står massor med människor och tittar på.
Bildtext Också i år kommer ett karnevaltåg gå från stadshuset till Rewell center. Så här såg det ut ifjol. Arkivbild.
Bild: Hans-Mikael Holmgren / Yle

Om en vecka, den 10 augusti, går årets upplaga av Konstens natt i Vasa av stapeln. Det traditionsenliga och välbesökta evenemanget är ännu större i år med mer än 170 olika programpunkter – ifjol låg det på omkring 120.

Exakt varför så många velat delta i Konstens natt i år är svårt att säga.

– Enligt min egen teori tror jag att efter corona har fler kanske märkt att nu händer det något igen och vill vara med. Ifjol var det jättebra väder och så många var ute då så många tänkte kanske också vi ska vara med nästa år, säger kommunikationspraktikant Ellen Hagback på Vasa stadsbibliotek.

På onsdagsförmiddagen bjöd Vasa stad in till fika för att berätta om årets program. Rummet intill caféet i huvudbiblioteket var fyllt nästan till bristningsgränsen. Med för att informera var Ellen Hagback.

– Det kommer att finnas program runtom i staden, något för alla. Speciellt är att vid Kasernområdet finns det mycket för barnfamiljer. Lilliputti-tåget kommer att köra runt staden så man får se olika sevärdheter där. Och så klart kommer vi ha ett karnevalståg som startar klockan 19 från stadshuset, säger Hagback.

Kvinna i 20-årsåldern sitter och pratar i ett rum.
Bildtext Ellen Hagback får vara med och ordna årets upplaga av Konstens natt i Vasa. Själv ser hon framemot vikingaskeppet och stadsorkesterns konsert.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Kulturchef Jenni Niemi passar på att flika in att man i år satsat på den fysiska tillgängligheten så att det ska finnas något för alla. Ellen Hagback fortsätter.

– På vår hemsida finns det en lista på alla platser som finns tillgängliga och det är så gott som alla som är tillgängliga för alla, säger Hagback.

Vad ser du själv framemot?

– Jag ser framemot att gå på stadsorkesterns konsert som kommer att vara i Rewell Center. Jag ser också framemot vikingaskeppet som kommer vara nere vid Fiskstranden, det kommer att vara intressant, säger Hagback.

SeglaR eller ror vikingaskepp från Bergö till Vasa

På plats för att berätta om vikingaskeppet Stormöga är Mikael Molander.

– Vi bidrar med en liten historisk tillbakablick genom att vi har en båt vars modell är byggd för cirka tusen år sedan, säger Molander.

Man i 50-60-årsåldern sitter i ett rum och pratar.
Bildtext Mikael Molander har varit med och restaurerat ett gammalt skepp som är byggt enligt en modell av ett vikingskepp.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

På Konstens natt kommer Molander och hans vikingavänner att segla – eller ro beroende på vädret – vikingaskeppet Stormöga från Bergö till Fiskstranden. För att helt anamma temat kommer de att klä sig som vikingar.

– Vi kommer att bjuda på oss själva med vår utstyrsel. Vi kommer att berätta om båten, om projektet, också bakgrunden till den här typen av båtar. Den här båten är byggd enligt ett vrak som har hittats i Finska viken, säger Molander.

Molander berättar att de är ett gäng som hållit på med träbåtar en tid och de har varit med i postrodden i många år.

– Det är min bror som tyckte att vi skulle behöva ha en större båt. Vi fick möjlighet att ta över ett gammalt vikingaskepp som var svårt nedgånget. Vi satte fyra år på att restaurera det och nu har vi seglat två, tre somrar med det och lärt oss den vägen., säger Molander

En av vikingarna med i båten är Niklas Granlund.

– Det blir nog bra det här, säger Granlund.

Man utklädd till viking.
Bildtext Niklas Granlund drog på sig vikingadräkten när Vasa stad bjöd in till kaffe för att berätta om årets Konstens natt.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Önskekonsert i Rewell för att komma närmare publiken

En annan programpunkt på Konstens natt är Vasa stadsorkesters önskekonsert i Rewell center. Det är första gången som hela stadsorkestern uppträder på Konstens natt.

Maano Männi som är violinist, konsertmästare samt dirigent för konserten i fråga berättar att de har döpt konserten till Höstens smaker och konstens natt vibbar.

– Vi kommer att spela lite underhållande musik för alla. Vi kommer också att spela lite musik från höstens säsong, säger Männi.

Man i 50-årsåldern blir intervjuad i ett café.
Bildtext Maano Männi tycker att det är dags för stadsorkestern att komma närmare publiken. Här blir han intervjuad av Radio Vaasa.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Varför har inte hela Vasa stadsorkester varit med på Konstens natt tidigare?

– Tidigare var det så att sommarlovet fortsatte efter Korsholms musikfestspel som var i början av augusti. Jag har funderat varför vi har varit borta. Orkestern måste vara mer framåt och gå till publiken. Alla kommer inte till festsalen i stadshuset, vi måste gå närmare, säger Männi.

Under coronaåren uppträde delar av stadsorkestern på Konstens natt.

Vad säger orkestermedlemmarna?

– Några vill vara hemma och på sommarstugan. Vasabor betalar skatt och vi fungerar med det. Det är inte så svårt att spela. Jag hoppas att publiken kommer bli nöjd.

Hela programmet för årets upplaga av Konstens natt i Vasa finns här.