Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En av Finlands största kliniker inom plastikkirurgi gick “obemärkt” i konkurs – polisen misstänker nu grova ekonomiska brott

I förgrunden Karl Johan Svedjeholm, i bakgrunden dokument som ansluter sig till hans företagsverksamhet.
Bildtext Företaget Plastic Surgery Center som Karl Johan Svedjeholm grundade växte snabbt till ett av de största inom branschen i Finland.
Bild: Patrik Skön / Yle, kuvankäsittely: Otso Ritonummi / Yle

Polisen har undersökt kliniken Plastic Surgery Center Suomi Oy:s konkurs.

Företagets grundare bestrider brottsmisstankarna. Det här skriver Yles finska nyheter.

Polisen misstänker ekonomiska brott vid konkursen av en av Finlands största plastikkirurgikliniker.

Brottsutredningen gäller företaget Plastic Surgery Center Suomi som gick i konkurs år 2018.

Företaget använde namnet Plastic Surgery Center i sin marknadsföring. Numera används namnet av en rad nya företag där samma aktörer ändå finns i bakrunden. Kedjan är på basis av sin omsättning den största aktören i Finland.

Polisen utreder många olika brott i samband med konkursen. Brottsbenämningarna är grov oärlighet av gäldenär, grovt bokföringsbrott och gynnande av borgenär.

– De misstänkta har en rätt så annorlunda syn på saken än polisen och konkursförvaltaren, säger undersökningsledaren Teemu Jokinen från Helsingforspolisen.

Polisen avslöjar inga detaljer kring brottsutredningen.

Huvudmålet överfördes till åtal tidigare i sommar. Åklagaren har ännu inte beslutat om man kommer att väcka åtal i fallet eller inte.

Grundaren förnekar till brott

Enligt information som Yle har tagit del av är det två misstänkta i fallet. Den ena är Surgery Center Suomi Oy:s grundare Karl Johan Svedjeholm. Han är en av de mest kända och verksamma läkare som utövar plastikkirurgi i Finland.

Svedjeholm är en omstridd person inom branschen för att han har utfört en omfattande mängd operationer utan att vara specialiserad läkare inom plastikkirurgi.

Svedjeholm bestrider för Yle att han skulle ha gjort sig skyldig till brott. Enligt honom gäller avsaknad av olika ”små lappar” i bokföringen och det handlar om relativt små summor pengar.

– Om jag har gjort något fel, så är det garanterat inte med flit. På det följer vad som följer. Om det blir böter så är det helt bra.

Av de brottsrubriceringar som nu utreds förekommer grov oärlighet av gäldenär och grovt bokföringsbrott. För de här brotten kan man enligt lagen få minst fyra månader och maximalt fyra års fängelse.

Inte ens de anställda märkte något

Svedjeholm grundade Plastic Surgery Center Suomi Oy år 2012. Under det första året växte företaget snabbt och gjorde bra ett bra resultat. Efter det drabbades företaget av konkurs under omständigheter som väckt konkursförvaltarens uppmärksamhet.

Företaget sålde bland annat sin utrustning till koncernens andra företag väldigt förmånligt. Efter konkursen fortsatte det ena företagets verksamhet i samma utrymmen, delvis med samma personal och med samma hemsidor. Enligt Helsingfors tingsrätt var det fråga om överlåtelse av verksamheten.

Förändringen var så smidig att inte ens alla anställda förstod att kliniken hade fått ekonomiska problem och drabbats av konkurs.

– [Konkurs-året] var en aktiv och bra tid, sade en förvånad kirurg som arbetat där, senare under en annan rättegång.

Utöver det här så hade Plastic Surgery Center Suomi Oy, före konkursen, överfört pengar till andra företag inom koncernen och också till Svedjeholm själv. Konkursboet kräver tillbaka en del av de här pengarna på rättslig väg.

Ett komplicerat affärsarrangemang i Schweiz

Enligt Svedjeholm var han inte ansvarig för affärsverksamheten i företaget under tiden för misstankarna om brott, trots att han var VD. Han gjorde läkarjobb, de andra ansvarade för ekonomin.

Svedjeholm ägde ändå största delen av kliniken genom ett komplicerat affärsarrangemang. Företagets moderbolag var registrerat i kantonen Zug i Schweiz. Moderbolaget ägdes av två andra schweiziska holding-bolag, varav det ena var Svedjeholms.

– Teemu Vasankari har skött det där. Jag förstår mig inte ett smack på sånt där, säger Svedjeholm.

Vasankari var en affärsman som har dömts för otaliga ekonomiska brott i Finland. Han avled i Tallinn i fjol, enligt bland annat tidningen Ilta-Sanomat.

Svedjehom betonar att de nuvarande företagen som använder namnet, Plastic Surgery Center, står utanför alla brottsundersökningar. Han säger också att han är på väg att ge upp dem.

– En stor koncern har köpt upp 100 procent av mina aktier. Jag är VD till årets slut. Till det har det anställts andra personer.

Inte den enda kliniken som blivit föremål för polisundersökningar

Plastic Surgery Center Suomi Oy är inte det enda företaget inom estetisk kirurgi som den senaste tiden varit fall för polisutredningar.

Yle berättade tidigare i år om Tiina Jylhäs klinik The Look:s tvivelaktiga verksamhet. Företaget sålde skönhetsoperationer till ett stort antal kunder, som aldrig blev av. En del av kunderna har fortfarande inte fått tillbaka sina pengar.

I det här fallet har det gjorts undersökningsbegäranden till polisen. Enligt Yles information har polisen i Finland åtminstone på gång en brottsutredning Ii Sydöstra Finland. Brottsrubriceringen är bedrägeri.

Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel, Suomen suurimpiin kuuluva plastiikkakirurgian klinikka meni ”huomaamatta” konkurssiin – nyt poliisi epäilee törkeitä talousrikoksia, skriven av Veli-Pekka Hämäläinen. Översättningen är gjord av Charlotte Lindroos.

Här kan du titta på Spotlights granskning av skönhetskirurgin i Finland i programmet Skönhetshetsen.

Skönhetshetsen - Spela upp på Arenan