Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tupperware är nya Gamestop – aktiens pris har stigit med över 500 procent på en månad

tupperware förhållare och en uppåtpekande kurva.
Bildtext Vissa småinvesterarna har vunnit mycket pengar de senaste dagarna och kan kanske fylla sina Tupperware matlådor med pengar nu.
Bild: Yle / Unsplash

Småinvesterare kan dras med i hajpen, men riskerna är större än vinsterna, säger expert.

I april meddelade amerikanska företaget Tupperware att de är konkurshotade. Företaget, som är känt för sina matlådor, hade i våras 700 miljoner dollar i skulder och dalande försäljningar.

Men förra veckan började aktien stiga explosionsartat då ett gäng småinvesterare satte pengar i maskineriet.

– Jag tror att människor alltid vill köpa den aktie som kommer att vara den som exploderar, säger JJ Kinahan, vd för placeringsplattformen IG North America till Reuters.

Samma sak hände spelföretaget Gamestop och företaget Bed Bath & Beyond. Aktier av det här slaget har därefter kallats memaktier (på engelska meme stock). Nu ansluter sig Tupperware till klubben.

En så kallad memaktie är då ett bolags aktie plötsligt och kanske oväntat ökar i värde på grund av uppmärksamhet online, skriver placeringsplattformen IG.

Sociala medier och specifikt Reddit är ställen där memaktier får en knuff och uppnår en viral status.

Aktien steg med 556 procent på en månad.

Janna Haahtela, som är fondförvaltare på Fondita, säger att hon inte skulle satsa på liknande aktier. När många satsar samtidigt kan det skapa stora vågor, men det är bara vissa som lyckas rida på vågorna.

– Om någonting är för bra för att vara sant så är det oftast fallet. Flockrörelser på börsen leder till stora kursrörelser där någon enstaka kan tajma det rätt, men jag skulle säga att det i de flesta fall kan gå riktigt dåligt, säger Haahtela.

Haahtela säger att placerare hellre ska tänka på om bolaget har förutsättningar för bra affärsverksamhet och resultattillväxt i framtiden.

– Jag tycker virala aktier är mer som hasardspel eller gambling, säger Haahtela.

En kvinna i glasögon tittar mot kameran.
Bildtext Janna Haahtela, som jobbar med fonder och aktier, skulle inte själv gå med i spelet om virala aktier.
Bild: Janna Haahtela

Rädsla för att bli utan

Personer som investerar i memaktier är vanligtvis inte professionella investerare, utan personer som snabbt vill göra stora pengar.

Haahtela säger att liknande placerare skapar flockrörelser på börsen.

– Det blir lätt en så kallad fear of missing out (rädsla för att bli utan) bland flocken. Men om du är bland de sista som köper innan kursen går ner till startkursen igen, blir det en riktigt dålig affär.

en meme på en person som kastar sin tupperware förhållare upp mot månen.
Bildtext En Redditanvändare har gjort ett mem där en Tupperware-matbehållare kastas upp till månen. Det här kan tänkas symbolisera aktiernas explosionsartade rörelser.
Bild: Screenshot / @TenDraft Reddit

Aktien har stigit med över 500 procent på en månad och med 26 procent under tisdagens handel. Priset per aktie gick från 90 cent förra veckans fredag till över 5 euro på tisdagen.

– Oftast är det de få personer som lyckas som tutar ut hur mycket pengar de har tjänat, medan de som kommer med i spelet för sent och som förlorar kanske inte är de första som medger det, säger Haahtela.

På Reddit-forumet r/pennystocks går diskussionen kring Tupperware het. På samma sätt gick det för Gamestop – småsparare fick information via diskussionsforum där investerare delade med sig av sina förväntningar.

Liknande fenomen har nog funnits förr, men den virala nivån som memaktier uppnått fick fart under coronapandemin då folk satt hemma, dagshandlade aktier och diskuterade på onlineforum, tror Haahtela.

– På det stora hela är det bra att intresset för aktiemarknaden ökar, folk borde absolut lägga ner mer tid på att lära sig mera om aktier och att placera sina egna pengar. Men det är bra att komma ihåg att risk och avkastning går hand i hand.

Varför skapas de här rörelserna?

Då ett företag meddelar att det är nära konkurs kan stora investerare, såsom hedgefonder, satsa blankt på bolaget. Det här betyder att de tjänar pengar på att bolagets aktiepris sjunker.

Om en flock småinvesterare sedan kommer in i bilden och köper aktier vänder vindarna. De stora investerarna är tvungna att köpa upp sina aktier från bolaget igen för att minska sina egna risker, vilket leder till att priset på aktierna rusar upp – och då görs pengar, snabbt.

Men ett företag kan nödvändigtvis inte räddas från konkurs via liknande rörelser. Sist och slutligen kan det falla på en föråldrad företagsmodell.

– Om vi tänker på Gamestop, det var en av de första memaktierna år 2020. Där började det hela från att en mindre grupp tyckte att bolaget var undervärderat. Men då var det också mycket fråga om att det inte var en företagsmodell som var hållbar i det nuvarande marknadsläget. Kanske lite samma i fallet medTupperware, säger Haahtela.

Vad betyder ord som blankning och shorting?

Vad är en hedgefond?

Diskussion om artikeln