Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Knappt om tid att få rondellbygge i Korsholm klart till skolstart

Trafik vid vägbygge
Bildtext Det pågår ett stort arbete på skolcentrumområdet i Smedsby i Korsholm. Förutom campusbygget byggs en ny rondell i korsningen av Korsholmsvägen och Källängsvägen.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Just nu pågår ett rondellbygge i korsningen av Korsholmsvägen och Källängsvägen i Smedsby i Korsholm. Målet är att rondellen ska vara asfalterad och kantstenar på plats till skolstarten den 15 augusti, men det kan bli knappt om tid.

Den som har rört sig i Smedsby centrum i sommar har knappast undgått att notera det arbete som pågår på skolcentrumområdet och i korsningen av Korsholmsvägen och Källängsvägen.

När Yle Österbotten når projekteringsingenjör Hans Hjerpe på Korsholms kommun på tisdag eftermiddag uppger han att dagen innan var första gången som entreprenören tillstod att det kan bli knappt om tiden att få rondellen klar till skolstarten.

Så länge rondellen är asfalterad och kantstenarna är på plats går det att ta i bruk den, även om rondellen till sin helhet inte är klar.

Trafik vid vägbygge
Bildtext Fotgängare och cyklister måste ta en omväg runt området.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Hans Hjerpe uppger att asfalteringen kommer att ske i mitten av nästa vecka, om bara möjligt gör entreprenören det nattetid.

- Vi räknar nog med att bli klara i tid. Skolstarten är tisdagen 15.8, då beräknas rondellområdet vara asfalterat och kantstenar monterade. Stensättningen inuti refugerna utförs senare efter skolstart, säger Hans Hjerpe.

I tisdags asfalterades Skolvägen och Matildavägen.

- Ifall det blir ändringar så att vägen inte hinner asfalteras i tid blir det en tillfällig lösning några dagar, säger Hjerpe.

Kommande veckor kommer Korsholmsvägen var försedd med trafikljus. För fotgängare och cyklister gäller det att ta omvägar runt området där arbetet pågår. Källängsvägen kommer vara avstängd för trafik från Korsholmsvägen också efter att arbetet är klart.

Trafik vid vägbygge
Bildtext De kommande veckorna kommer korsningen där rondellen byggs vara försedd med trafikljus.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Skolbygget går helt enligt plan

I juli inleddes arbetet med det nya skolcampuset och redan innan det började arbetet med att förnya vatten- och avloppsledningar från Bölesundsvägen till gamla Äggcentralen. Arbetet med ledningarna är nästan klart, uppger Hans Hjerpe på tisdagseftermiddagen.

Rondellbygget är en del av den detaljplan för Smedsby centrum som godkändes 2017. Åren 2018-2019 verkställdes den första delen och nu har alltså arbetet kommit till rondellen.

Budgeten ligger på 900 000 euro för projektet där rondellen, förnyandet av ledningarna och saneringen Skolvägen och Matildavägen ingår.

Vad gäller campusbygget uppger projekteringsingenjör Erik Rönnqvist på Korsholms kommun att arbetet framskrider helt enligt plan.

- Massabytet pågår ännu till slutet av i augusti. Samtidigt färdigställs planeringen för grundkonstruktionerna som ska monteras i september, skriver Erik Rönnqvist i ett mejl till Yle Österbotten.

Diskussion om artikeln