Konsultens råd till pensionärer - Sälj huset och köp en lägenhet nära service
Vill man bo bra på äldre dar måste man vara beredd på att öppna plånboken. Den slutsatsen drar konsult Marcus Henricson som undersökt hur pensionärslivet förväntas utvecklas fram till år 2024.
På onsdag ordnade pensionärsföreningen Festingarna och Pargas stad seminariet ”Bo bra på äldre dar” vid Framnäs i Nagu.
Ett av målet med seminariet var at väcka liv diskussionen om att det behövs fler lägenheter anpassade för äldre i Nagu centrum.
Stort behov av lägenheter
För deltidsboende Rune Franzén som är född i Nagu var det självklart att han ville flytta tillbaka den dagen han blir pensionär. Den dagen är nu här och Franzén bor året runt i Nagu. Men att hitta en lämplig bostad visade sig vara svårare än han trott och den som söker en lägenhet anpassad för äldre i centrum kan bli tvungen att söka länge.
När Pro Nagu tidigare skickade ut en enkät till personer över 65 år visade det sig att många var intresserade av att flytta närmare centrum till ett mer bekvämt boende. Inom föreningen fanns planer på att med privata medel bygga ett boende för äldre som på egen hand eller med hjälp av köptjänster kan sköta sitt eget hushåll men planerna strandade då för få var villiga att investera.
”Vi äldre har rätt att bo tryggt”
Målet med onsdagens möte var att ytterligare informera hur ett dylikt boende kunde se ut och på så sätt väcka liv i planerna på ett seniorboende igen. Rune Franzén presenterade själv teorier om vad folk vill ha ut av ett seniorboende.
- Vi pensionärer har jobbat hårt och länge och nu förtjänar vi att bo bra. Men med rättigheter följer också ansvar och vi måste själva ta ansvar över vårt boende vilket bland annat betyder att vi måste fatta beslut i god tid.
- Vi har också rätt att bo tryggt i lägenheter som är anpassade för våra behov och nära service. Vi borde också bo nära varandra för tillsammans är vi starka och kan se efter varandra.
Hur lever pensionärerna om tio år?
På plats i Nagu var också konsult Marcus Henricson. Han presenterade sin rapport ”Guldåldern – men inte för alla” där han redogör för hur pensionärslivet väntas utvecklas fram till år 2024.
Redan nu finns flera tydliga trender konstaterade Henricson. En tydlig trend är att den statliga ekonomin sviktar. En annan att folk lever allt längre.
- Att vi lever längre är förstås en positiv utveckling men då det samtidigt föds allt färre barn betyder det att allt färre i arbetsför ålder ska finansiera tillvaron för allt fler äldre. Det betyder att kommunernas resurser minskar samtidigt som behovet för äldrevård ökar vilket är en ekvation som är svår att lösa rent ekonomiskt, säger Henricson.
Den här utvecklingen leder till att pensionärerna kommer att bli tvungna att ta ett allt större ansvar för sitt boende.
- Vi finländare är vana att tänka att vi ska äga vår bostad. Vi köper eller bygger ett hus och så betalar vi bort lånet. Fastigheten går sedan i arv men det här kommer att förändras. Vi kommer att få lov att använda den egendom vi har för att finansiera vårt boende på äldre dar annars går ekvationen inte ihop.