Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Besvär kan stänga Inre hamnens terrass i Vasa – företagaren: Terassen är öppen åtminstone i sommar

terassin kyltti
Bildtext På grund av för få kundtoaletter tvingades Inre hamnens terrass sänka antalet kundplatser från 300 till 80. Nu har en person lämnat in ett besvär mot det avtalet. Arkivbild.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Ett besvär har lämnats i till förvaltningsdomstolen mot det avtal som Vasa stad och Inre hamnens terrass har slutit om att kunna hålla öppet i sommar. På grund av besväret är nu restaurangen utan avtal.

Restaurangen ifråga slöt ett avtal med Vasa stads kultur- och idrottsnämnd för att kunna hålla öppet i sommar. Restaurangen, som finns i anslutning till museet Kuntsi, behövde sänka antalet gästplatser till 80 från 300 på grund av för få toaletter.

Det är mot det beslutet som ett besvär har lämnats in till förvaltningsdomstolen. Först lämnades besväret in till nämnden i fråga som slöt avtalet, men det avslogs.

Personen som lämnat in besväret är ersättare i kultur- och idrottsnämnden. Hen anser bland annat att stadens beslutsfattare inte varit tillräckligt transparenta och att staden försummar sin skyldighet att tillvarata museets intressen.

Personen kräver också att förvaltningsdomstolen gör en bedömning om kultur- och idrottsnämnden har haft rätt att fatta beslut om ett avtal med restaurangen ifråga. Personen vill också att förvaltningsdomstolen utreder om ärendets beredning och beslutsfattande uppfyller kraven enligt god förvaltningssed samt enligt kommunallagen.

Mäki: "Vi har gjort allt"

På grund av ett besvär har lämnats in borde avtalet som slöts mellan Inre hamnens terrass och Vasa stad inte vara i kraft längre. Men företagaren bakom restaurangen, Tommi Mäki säger att de nog får hålla öppet till slutet av sommarsäsongen.

Hur fortsättningen ser ut kan Mäki inte uttala sig om. Han har läst besväret och är förargad över situationen.

– Det är en svår situation för oss. Jag börjar ha slut på idéer, vi har gjort allt för att följa reglerna, säger Tommi Mäki till Yle Pohjanmaa.

Tommi Mäki och hans företag har försökt bygga ett servicehus med toaletter intill uteserveringen och museet, men också det har stoppats.

Yle har inte lyckats nå personen som lämnat in besväret.

Ilkka-Pohjalainen var först med nyheten.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Pohjanmaas artikel Valitus hallinto-oikeuteen saattaa sulkea Vaasan Sisäsataman terassin – yrittäjä Tommi Mäki: Terassi pysyy ainakin kesän auki skriven av Aliisa Lujatalo.

Diskussion om artikeln