Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen misstänker: massörer tvingades jobba 12 timmar om dagen för usel lön och övernatta i samma lokaler

massör som trycker på en naken rygg.
Bildtext Illustrerande arkivbild.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

Helsingforspolisen har avslutat förundersökningen i ett fall av omfattande människohandel. Offren ska ha jobbat långa veckor och bara fått en bråkdel av lönen de hade rätt till.

Helsingforspolisens nationella grupp för utredning av människohandel har avslutat en omfattande förundersökning som gäller ett flertal massagesalonger runt om i huvudstadsregionen.

Ärendet har utretts som arbetsrelaterad människohandel, men enligt polisen finns det också misstankar om ocker.

Offren är arbetare från utlandet som inte kunnat språket. De har rekryterats till Finland för att arbeta i ett flertal olika massagesalonger.

Förundersökningen har gjorts i samarbete med Regionförvaltningsverkets arbetarskyddsförvaltning.

”Polisen misstänker att flera anställda har tvingats arbeta mer än 12 timmar om dagen och till och med 6-7 dagar i veckan, vilket skiljer sig väsentligt från arbetstiden enligt finländsk arbetstidslagstiftning” skriver utredningsledaren kriminalkommissarie Hannu Kortelainen i polisens pressmeddelande.

Brotten ska ha pågått sedan 2009

De anställda ska också bara fått en bråkdel av den lön de skulle ha haft rätt till om man jämför med antalet arbetstimmar.

Man misstänker också att en del av de anställda har inkvarterats i massagesalongernas utrymmen.

Också utländska arbetare som redan befunnit sig i finland misstänks ha rekryterats till salongerna. De anställda lär ändå ha haft betydligt bättre arbetsvillkor än de som rekryterats från utlandet.

I samband med ansökan av uppehållstillstånd hade de misstänkta vilselett myndigheterna och meddelat att offren hade betydligt bättre arbetsvillkor än vad de verkligen hade.

Flera dussin personer har förhörts under förundersökningen.

Polisen misstänker att verksamheten startade redan år 2009 och pågick på samma sätt ända fram till år 2023, då polisen grep de misstänkta.

Fallet har nu skickats vidare till åtalsprövning.