Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland tvingar systematiskt ukrainare att acceptera ryskt medborgarskap – de som vägrar blir utan el och sjukvård

Två kvinnor gråter och håller om varandra. Bredvid dem sitter en annan kvinna som gråter.
Bildtext Gråtande ukrainare efter en rysk attack mot Chersonregionen i juni.
Bild: IMAGO/ZUMA Wire/ All Over Press

Ukrainare som bor i ryskockuperade områden utsätts för hot och straff om de inte accepterar ryska pass och avsäger sig sitt ukrainska medborgarskap, visar en ny utredning.

Ryssland tvingar ukrainare om bor i områden som ockuperats av Ryssland att acceptera ryskt medborgarskap.

Forskare vid det amerikanska universitetet Yale uppger i en studie att Ryssland systematiskt försöker frånta invånare i regionerna Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja deras ukrainska identitet.

Ukrainare som inte söker ryskt medborgarskap utsätts för hot och begränsad tillgång till grundläggande förnödenheter. De kan bli internerade eller utvisade – allt för att tvinga dem att bli ryska medborgare, heter det i rapporten.

Flera tillstånd och rättigheter kräver ryskt medborgarskap

Ryssland gör det ytterst svårt för invånarna i de här områdena att klara av att leva i sina egna hem om de inte går med på Rysslands krav. De nekas bland annat medicinsk hjälp och sociala förmåner.

Invånarna pressas hårt att avsäga sig sitt ukrainska medborgarskap.

Bland annat äldre människor, låginkomsttagare, kroniskt sjuka och personer med funktionsvariation tvingas välja mellan att acceptera ryskt medborgarskap och att avstå från sjukvård.

Tillgången till sociala tjänster har begränsats för dem som inte accepterar ryskt medborgarskap, vilket drabbar föräldrar särskilt hårt eftersom de inte är berättigade till förmåner som de behöver för att kunna försörja sina barn.

Föräldrar som accepterar ryskt medborgarskap erbjuds stöd.

Den ryska flaggan vajar i vinden med blå himmel och några moln i bakgrunden.
Bildtext Många ukrainare påtvingas ryskt medborgarskap.
Bild: Mostphotos

Personer med kommunala eller offentliga jobb måste avstå från sitt ukrainska medborgarskap.

Rysslands ockupationsförvaltningar har också gjort tillgången till en mängd viktiga kommunala tjänster, bland annat beviljande av körkort, fordonsregistrering och till och med tillgång till elnätet, omöjligt utan ryskt medborgarskap.

Enligt rapporten ska ryska tjänstemän också ha försökt dra specifika fördelar av kaoset efter förstörelsen av Nova Kachovkadammen i början av juni för att tvinga invånarna att acceptera ryskt medborgarskap: Hjälpen för återuppbyggnad och evakuering gjordes beroende av medborgarskap.

En man vadar i vattnet i ett översvämmat område i Cherson, Ukraina.
Bildtext En man vadar i vattnet i ett översvämmat område i Cherson efter att Kachovkadammen rämnat.
Bild: Narciso Contreras / Stella Pictures / AOP

Många av de bestämmelser som beskrivs i rapporten kan spåras till den ryska federala regeringen. Den ryska presidenten Vladimir Putin är uppenbarligen djupt involverad i detta, framkommer det i rapporten.

Putin har undertecknat en rad dekret som tvingar ukrainare att skaffa ryska pass, i strid med internationell humanitär rätt.

Utöver lagarna har tjänstemän i de ockuperade territorierna infört officiella och inofficiella policyer för att tvinga invånarna att acceptera ryskt medborgarskap.

En ukrainska flagga vajar frqamför ett sönderbombat hus
Bildtext En ukrainsk flagga nära Lyman i Donetsk.
Bild: Ashley Chan/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

”Det här handlar om klassisk krigsförbrytelse”

De kränkningar som beskrivs i rapporten är klassiska krigsförbrytelser i den meningen att Ryssland här begränsar människors möjlighet att få tillgång till grundläggande tjänster och resurser.

Det här är sådant som Ryssland är skyldigt att ge alla människor tillgång till, bland annat hälsovård och humanitär hjälp, säger forskaren Nathaniel Raymond till CNN.

Enligt ryska uppgifter har ryska pass getts till mer än 3 miljoner ukrainare sedan år 2014, efter annekteringen av Krim och efter ockupationen av ukrainska territorier sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes 2022.

Den ryska premiärministern Michail Misjustin sa i maj att Ryssland hade gett pass till nästan 1,5 miljoner människor som bor i delar av regionerna Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Cherson – områden som beslagtagits sedan oktober 2022.

Enligt den nya rapporten har den här siffran höjts sedan dess. Ledare för den så kallade Folkrepubliken Luhansk (LPR) hävdar att tre fjärdedelar av invånarna i oblasten [regionen] har fått ryskt medborgarskap.

Putin tvingar ukrainare att skaffa ryska pass, i strid med internationell humanitär rätt

Ukrainarna pressas allt hårdare

I rapporten finns också en tidslinje för de aggressiva åtgärder som pressar eller tvingar ukrainare att bli ryska medborgare, med start i maj 2014 då Ryssland olagligt annekterade Krim.

Tidslinjen fortsätter fram till juli 2024 då invånare utan ryskt medborgarskap – enligt nya ryska lagar – skulle betraktas som utlänningar eller statslösa och kunna hållas fängslade i interneringsanläggningar och/eller utvisas till Ryssland.

  • Mars 2014: Ryssland annekterar Krim olagligt och passprocessen inleds. Nio månader efter annekteringen hävdar Ryssland att över 1,5 miljoner människor på Krim har fått ryskt medborgarskap.

  • Februari 2022: Rysslands fullskaliga invasion börjar och Moskva erövrar delar av regionerna Cherson och Zaporizjzja. Tre månader senare förenklas ansökan om medborgarskap i Cherson och Zaporizjzja. Medborgarskapsansökningar i Donetsk och Luhansk förenklades redan 2019. I september 2022 annekterar Ryssland olagligt Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson.

  • 18 mars 2023: Ryssland inför en lag om ensidigt avstående från ukrainskt medborgarskap. Policyn tillåter invånare att ensidigt ”avsäga sig” sitt ukrainska medborgarskap. Två dagar senare kräver Putin att passprocessen ska påskyndas, och lokala ockupationsmyndigheter informerar om nya passkontor och mobila team.

  • 27 april 2023: Ryssland antar en lag som tillåter myndigheter att kvarhålla eller utvisa invånare utan ryska pass. Invånare utan ryskt medborgarskap kommer att betraktas som utlänningar eller statslösa.

  • 6 juni 2023: Kachovkadammen förstörs, vilket resulterade i omfattande översvämningar och förödelse. Rysslands styrkor använder efterdyningarna till att pressa medborgarskap på invånarna. Ryska passinnehavare berättigas till ersättning för översvämningsskador medan ukrainska passinnehavare bara har rätt till en liten ersättning.

  • 26 juni 2023: Planeringen av utvisnings- och interneringsanläggningar påbörjas. Chefen för den så kallade Folkrepubliken Donetsk meddelar att det tillsätts en planeringsgrupp som ska studera utrymmen som är lämpliga för internering av invånare utan ryska pass, i väntan på utvisning.

  • 1 juli 2024: Ukrainska invånare som inte har accepterat ryskt medborgarskap kan fängslas och/eller utvisas, bland annat till avlägsna områden i Ryssland.

Källor: The Guardian, CNN, Rapporten ingår i programmet Conflict Observatory, med stöd från USA:s utrikesministerium och den genomfördes av forskningspartnern Yale School of Public Health's Humanitarian Research Lab.