Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Inflationen i Turkiet får sig ett nytt uppsving till nästan 50 procent – nya centralbankschefen ska råda bot

En ungdomlig turkisk kvinna håller en presskonferens. Hon bär en kostym med en måne och en stjärna på.
Bildtext Turkiets centralbanks nya chef Hafize Gaye Erkan har en framgångsrik karriär i USA bakom sig.
Bild: EPA-EFE

Sedan oktober 2022 har den extremt höga inflationen i Turkiet mattats av. Ända fram till juli i år. I dag publicerade landet nya tal som visar att inflationen igen är på väg uppåt.

Strax före coronapandemin kunde man köpa ungefär 6,5 turkiska lira för en euro. I dag får man 30.

Växelkursen mellan valutorna vittnar om den höga inflationen i Turkiet. Den högsta nivån sedan 90-talet uppmättes i oktober 2022, när den låg på 85,5 procent på årsnivå. Sedan dess har den ändå mattats av.

I juni 2023 låg den på 38,2 procent, efter att konsekvent ha mattats av sedan toppnoteringen i oktober. Men i dag har man noterat att nedtrappningen brutits. Juli månads inflationstal landade på 47,8 procent.

Ekonomin stimulerades inför valet i maj

Inför presidentvalet i Turkiet, som hölls i maj i år, fattade Turkiets president Tayyip Erdogan beslutet att låta två miljoner turkiska arbetstagare gå i pension i förtid. Vidare höjdes studiestödet och lönerna för statsanställda. Minimilönen i Turkiet fördubblades under året som ledde upp till valet i maj.

Turkiets centralbanks nya chef Hafize Gaye Erkan, tidigare mellanchef vid den amerikanska banken Goldman Sachs, varnade förra veckan för att inflationen kommer att stiga tillfälligt i landet.

Erkan är nyanställd sedan juni, och har redan hunnit höja lirans styrränta från 8,5 procent till 15 procent för att stävja inflationen. Utöver det har Erdogan höjt skattesatserna sedan valet, vilket på kort sikt bidrar till att inflationen stiger.

Källor: AFP, FT, ECB, Turkiets statistikcentral