Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det är fart på drönarutvecklingen i Ukraina – fler anfall mot Ryssland att vänta

Vy över företagscentret Moskva City efter drönaranfallet den 30 juli: Ett hål gapar i fasaden och utanför ett avspärrat område står ambulanser och poilisbilar.
Bildtext Moskva har utsatts för flera drönarattacker på senare tid, inklusive den här mot affärskomplexet Moskva Center i slutet av juli.
Bild: Alexander Nemenov / AFP

Influerare påverkar kriget i Ukraina. Ihor Latjenkovs Telegramkanal samlade in en halv miljon dollar för kamikazedrönare som kan flyga långt. Efteråt fick han en målning av en drönare som fäller bomber över Kreml som tack.

Natoländerna vill inte förse Ukraina med långdistansrobotar av det slag som Ryssland använder i sina anfall mot Kiev, Odessa och andra ukrainska städer.

I stället har obemannade farkoster blivit allt viktigare för det ukrainska försvaret.

Drönarbåtar har i två uppmärksammade angrepp slagit till mot Krimbron. Kamikazedrönare har i flera repriser gjort angrepp mot Moskva.

Programmet är inte längre tillgängligt
Ny drönarattack mot Moskva – samma skyskrapa ska ha träffats som träffades natten till söndagen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det handlar inte bara om den fysiska skada som ett drönaranfall orsakar, utan om att påminna om att kriget kommer till Ryssland, som Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj uttryckte det häromveckan.

UA Dynamics hör till dem som tillverkar ukrainska drönare för krigsbruk och på deras webbplats står det uttryckligen att deras drönare – modellen som kallas Punisher eller Straffaren på svenska – lämpar sig för psykologisk krigföring.

Den kan också bestyckas med sprängladdningar på upp till två kilogram.

Influerare som räddar liv

Tidningen New York Times har rett ut att minst tre olika modeller av drönare har använts för angrepp på mål långt in i Ryssland.

Enligt tidningens utredning, som bygger på bland annat videomaterial och intervjuer med experter och tjänstemän, håller den ukrainska drönarflottan på att växa, vilket betyder att fler angrepp mot Ryssland är att vänta inom den närmaste tiden.

Vad som händer inom drönarindustrin håller ukrainarna i allmänhet ganska tyst om, men undantag finns. Ett av dem är den 23-åriga influeraren Ihor Latjenkov som i december i fjol började samla in pengar för en ukrainsk kamikazedrönare.

I en intervju för Kyiv Post har Latjenkov berättat att han före det ryska anfallet hade en liten blogg, men att han i januari 2022 skapade en Telegramkanal för att skriva om de ryska trupperna som samlades vid gränsen till Ukraina.

Så föddes kanalen Lachentyt – ”Latje skriver”.

Kollage av skärmdumpar från den ukrainska influencern Lachentyts Telegramkanal. På bilderna finns drönare.
Bildtext Telegramkanalen Lachentyt har samlat in pengar för Ukrainas drönarutveckling (till höger) och informerat om drönarförvärv. På bilden i mitten står Ihor Latjenkov med långdistansdrönaren Bober.
Bild: Telegram / Grafik: Sara Torvalds / Yle

Kanalen sysselsatte först enbart Latjenkov. Sedan hjälpte en vän till nu som då och nu jobbar hen på heltid. En till kompis började hjälpa till.

Alla som jobbar med kanalen får nu lön för jobbet, tack vare en del reklam och bidrag, säger Latjenkov till Kyiv Post.

I takt med att kanalen har vuxit har den också fått en större kontaktyta, vilket bidrar till pålitligheten. Tidningen beskriver en del av Lachentyts uppdateringar som ”livräddande”, i och med att kanalen nu till och med kan varna om var och när robotanfall väntas.

– Vi har en så god relation till vår publik att de genast meddelar oss om de märker något som är fel eller verkar skumt, säger Latjenkov till Kyiv Post.

Samlade in en halv miljon

Han får ofta förfrågningar om att ordna insamlingar för militära mål, men väljer ut vilka han säger ja till efter att ha kollat att de är legitima med hjälp av sina kontakter inom försvaret och efter en bedömning om var pengarna skulle göra mest nytta.

Så hur gick det för insamlingen till förmån för kamikazedrönarna? Jo, Latjenkov och hans cirka en miljon följare på Telegram samlade in 20 miljoner hryvnia, vilket motsvarar ungefär en halv miljon euro.

Fem månader efter att insamlingen lanserades och bara en dryg vecka efter drönarattacken mot Kreml natten till den tredje maj tackade Latjenkov sina anhängare för att insamlingsmålet var nått.

Han la också ut tre bilder av sig själv och en tidigare okänd drönare, som han kallade för Bober, det ukrainska ordet för bäver.

På en fjärde bild poserar han tillsammans med chefen för Ukrainas militära underrättelsetjänst HUR, Kyrylo Budanov.

Skärmdump från Telegramkanalen Lachentyt där en äldre man i militärkläder står bredvid en yngre man i svart munkjacka med en målad artilleripjäs i famnen.
Bildtext Till vänster Kyrylo Budanov, chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst HUR, till höger Ihor Latjenkov med en gåva av Budanov: Ett granatliv med en målning av en drönare som fäller bomber över Kreml.
Bild: Telegram / Lachentyt

Försäkring mot drönaranfall?

Drönaranfallen mot ryska mål har också oväntade följder.

Ett par timmar efter att en skyskrapa i centrala Moskva utsatts för ett angrepp börjar ett lokalt försäkringsbolag ringa upp sina kunder och fråga om det finns intresse att utöka hemförsäkringen till att gälla även drönaranfall, rapporterar brittiska Spectator.

Men Spectators Rysslandsexpert Owen Matthews konstaterar också att flera av hans vänner som uppger sig hata president Vladimir Putin och vara mot kriget också ser drönaranfallen som något slags legitimering:

”Vi slår till mot dem, de slår till mot oss, båda sidor är lika goda kålsupare”, resonerar de.

Samtidigt kan angrepp mot Moskva ge Putin en propagandavinst i att de ger honom ett svepskäl att mobilisera mer trupper för det han kallar för en specialoperation i Ukraina.

Drönare med sprängladdning flygande i närbild.
Bildtext En drönare fotograferad i samand med en flygträning med bombdrönare i Tjernihivregionen i juni.
Bild: Maxym Marusenko/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press