Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En rad inbrott i Malax och Korsnäs – tjuvarna har knackat på dagtid

Poliisiauto ratsiassa.
Bildtext Polisen behöver undersöka en inbrottsplats så fort som möjligt för att hitta DNA men också avtryck av till exempel skor. Därför är det viktgit att ringa 112 vid inbrott i bostäder.
Bild: Jyrki Ojala

Tjuvar misstänks ha tagit smycken, klockor och kontanter ur ett flertal bostäder i Malax- och Korsnästrakten. Polisen har gripit och häktat tre personer, men ber om ytterligare tips av allmänheten.

Inbrotten verkar ha gått till så att de misstänkta först har knackat på dörrar för att kolla om någon är hemma. Om huset varit tomt har de försökt ta sig in, uppger kriminalkommissarie John Forslund.

– I en del av fallen har en av de misstänkta försökt sälja något och därigenom fått information om någon är hemma. Därefter har de misstänkta granskat om någon av bostadsdörrarna varit öppna. Om de inte har hittat öppna dörrar, har de sökt efter reservnycklar och till sist har de använt sig av kofot för att öppna dörrarna.

De misstänkta har fått med sig guldsmycken och annat som är enkelt att ta med sig.

Polisen har förlorat viktig tid

I flera av fallen har inbrottet anmälts till polisen via elektronisk anmälan. Det innebär, enligt Forslund, att polisen har förlorat viktig tid.

– Om man blivit offer för grövre brott, till exempel grov stöld, ringer man 112 så att polisen alarmeras till platsen för att undersöka (DNA, skospår, brytspår med mera) för att i efterhand lättare kunna binda de misstänkta till gärningsplatserna, uppger Forslund.

Om man blivit offer för grövre brott, till exempel grov stöld, ringer man 112 så att polisen alarmeras till platsen för att undersöka

Det är dessutom viktigt att målsägande låter händelseplatsen vara orörd tills polisen anländer till platsen.

– Om man ser ett pågående brott bör man ringa 112 omedelbart för att polisen ska kunna gripa de misstänkta så fort som möjligt och förhindra fortsatta brott.

Polisen ber folk att hålla sina hus- och bildörrar låsta och att också vara försiktiga med att ha reservnycklar utanför bostaden.

Bilder från övervakningskameror kan hjälpa

Polisen har redan fått en del information av allmänheten om händelserna. Om någon till exempel har övervakningskameramaterial, foton eller har sett något som berör de här händelserna kan man skicka informationen till vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi.

Polisen har gripit tre misstänkta och de häktades förra fredagen (28.7), bland annat misstänkta för grov stöld.

– Polisen har gjort ett flertal husrannsakningar och beslagtagit en del guldringar och andra föremål som misstänks vara stulna, uppger Forslund.

De aktuella stölderna har begåtts under tiden 11-26 juli.