Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Full rulle på hundpensionaten: ”Folk väntar till sista stund med att boka”

Två kvinnor i mörka kläder står framför hudhagar
Bildtext Maj-Britt Mattsson och Reija Lehikoinen med golden retrievern Jussi och labradoren Martta.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Sommaren innebär bråda tider för hundpensionaten. Och efter pandemin har verksamheten fått ett nytt lyft. På Vikby Kennel Hotel vittnar ägarna Maj-Britt och Reija om en förändring i folks beteende.

Maj-Britt Mattsson och Reija Lehikoinen kan uttala sig med eftertryck. Mattsson startade nämligen verksamheten i Korsholm för över 30 år sedan.

– Nuförtiden är det Reija som har mest ansvar. Jag deltar så mycket som jag orkar, säger Mattson.

Under pandemin var det många som skaffade hund eller katt. Och det syns också här i Vikby; man har fått många nya fyrbenta vänner.

Sommaren är givetvis högsäsong för pensionaten, men visst finns det gäster året runt. Under pandemin var det naturligt nog rätt tyst men nu är det full rulle igen.

– Det var kämpigt under pandemin. Men för de som klarade sig, vilket inte är alla, har det varit lättare nu i sommar, säger Frida Broo på Brozhunters Inn i Nykarleby.

Hund i hage
Bildtext Sheltien Jeppe på pensionatet i Vikby är glad över att få posera på bild.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Folk vågar inte planera länge på förhand

Broo och Mattson säger att det blivit vanligare med kunder som ringer och behöver en plats med kort varsel.

– Det har ändrat på det sättet att folk väntar till sista stund när de bokar, säger Mattson

– Vissa ringer bara någon dag på förhand, säger Broo.

Broos teori är att folk numera inte vågar boka resor värst länge på förhand, på grund av allt som händer i världen. Hon tror också att flera som skaffade hund under pandemin rätt sent kommer att tänka på att de behöver en plats för hunden när de reser bort.

Elli Paananen driver Ellis Djurpensionat i Korsholm. Hon har inte på samma sätt haft någon rusning av kunder som snabbt behöver en plats.

– Jag har sagt till alla att de måste vara ute i god tid. Och det var dom. I maj var hela sommaren redan fullbokad. Vi har så få platser så det är rätt långt samma kunder som snurrar på, säger Paananen.

På Tuhnulas hundpensionat i Pedersöre säger Saija Sillanpää att hon ännu i vintras märkte av fenomenet.

– Förr, och vi kanske håller på att gå tillbaka till det, bokade folk sina resor direkt de fick semesterlistorna. Men i och med pandemin uppstod ett beteende där man ringer och frågar om man kan komma med hunden nu med det samma, säger Sillanpää.

Folk vågade inte boka långt på förhand med all osäkerhet som pandemin innebar, funderar Sillanpää.

Pandemin har satt sina spår

Pandemin syns också i skolningen av hundar. Många som skaffat hund de senaste åren tar kontakt med Sillanpää eftersom deras hund inte klarar av att vara ensam hemma.

Hon tar också emot hittedjur och där syns också pandemins konsekvenser. Folk tar kontakt gällande två-tre år gamla djur och frågar om hon kan ta hand om och försöka hitta ett nytt hem åt hunden.

Fågelinfluensan sprider sig

För Maj-Britt Mattson och Reija Lehikoinen blir det semester i september – första semestern på fyra år.

– Vi har haft bråttom och det har hela tiden funnits saker att göra. Så har det ju varit stopp med resandet i Europa och vi brukar fara till Italien, säger Mattsson.

Fågelinfluensan påträffas nu på allt fler orter runt om i landet. Risken för att hundar och katter ska smittas är liten.

Men den 4 augusti kom besked om viruset har muterat på pälsfarmer.

I slutet av juli, när den här intervjun gjordes, sa Maj-Britt Mattsson så här:

– Vi har inte tänkt på att det skulle komma hitåt. Vi är noggranna med vaccineringar och hygien. Vi gör vad vi kan, säger Mattsson.

Hund i hage
Bildtext Golden retrievern Jussi.
Bild: Kim Blåfield / Yle