Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Markku Vento går i pension efter sex decennier inom tidningsbranschen: ”Jag har alltid brunnit för skärgården under min karriär”

Markku Vento på Emsalö, i bakgrunden skog och hav
Bildtext Efter en sommar på Ilta-Sanomat år 1979 har Markku Vento sedan de jobbat inom tidningsvärlden.
Bild: Hanna Nordman / Yle

Efter sex decennier i tidningsbranschen blir Markku Vento pensionär i september. Han har gjort en lång karriär som bland annat chefredaktör för Uusimaa och bokhandelägare i Spanien. Nu bosätter han sig på Emsalö i Borgå.

Markku Vento började sin karriär sommaren 1979 och har jobbat i tidningsvärlden sedan dess.

Vento har varit chefredaktör för Uusimaa, jobbat på Ilta-Sanomat och Venemaailma, öppnat en skandinavisk bokhandel i Spanien och nu senast varit både chefredaktör och vd för Kuntalehti.

Vento har haft en karriär på flera olika tidningar och har alltid tyckt om att byta jobb för att få se och lära sig nya saker.

– Jag började på Ilta-Sanomat som då var på toppen, sedan var jag på Venemaailma som var en månadstidning och efter det var jag chefredaktör för Uusimaa. Det har varit roligt med varierande jobb.

Vento berättar att han har brunnit mycket för skärgården under sin karriär. Han blickar tillbaka på sin tid vid Ilta-Sanomat där han alltid fick hitta på nya idéer. Då handlade det oftast om skärgården och havet.

– Alla nyhetschefer på Ilta-Sanomat sa alltid ja till mina idéer så då körde jag mycket runt i Finland för att se havet och många fina platser. Den tiden gjorde så att skärgården blev något som jag brinner för.

Markku Vento vid sin stuga och terass.
Bildtext Under sin tid på Ilta-Sanomat skrev Markku Vento många reportage om skärgården, som han brinner för.
Bild: Hanna Nordman / Yle

Vento räknar upp några reportage som har fastnat i minnet, både roliga och grymma minnen. Ett reportage handlar om ett mord på 1980-talet.

– När jag kom fram till mordplatsen kände jag döden in i kroppen, en kall känsla som jag aldrig kommer glömma.

Ett roligare minne som Vento blickar tillbaka kommer från tiden då han jobbade vid Ilta-Sanomat. För ett reportage köpte Vento en bil för 2 000 mark och körde fram och tillbaka till Nuorgam, som är Finlands nordligaste by, så många gånger som bilen höll.

– Det var en liten Skoda, bilen gick sönder i Padasjoki och vi fick ta taxi hela vägen hem, skrattar Vento.

Vento började med skrivmaskin, i dag är det AI

Enligt Vento har tidningsvärlden förändrats oerhört mycket sedan han började 1979.

– När jag jobbade min första sommar på Ilta-Sanomat 1979 skrev jag på en gammal skrivmaskin och papper. I dag är det artificiell intelligens som kan skriva artiklar och man vet inte om det är en människa eller robot som har skrivit dem.

Efter en karriär som varat under sex decennier blir Vento pensionär i september och återvänder till platsen som hans föräldrar köpte 1962 på Emsalö.

Där ska Vento, tillsammans med sin fru och hund, sköta om den fyra hektar gården som de bor på. Vento är glad över att äntligen vara tillbaka i skärgården.

Diskussion om artikeln