Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sensommaridyll och finländsk natur står i strålkastarljuset under årets Ekenäs sommarkonserter

Uppdaterad 04.08.2023 13:04.
Publiken i Stallörsparken 2015.
Bildtext Den härliga sommarnaturen i Finland återspeglas i musikuppträdanden under festivalen Ekenäs sommarkonserter. Arkivbild från en konsert i Stallörsparken 2015.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Festivalen Ekenäs sommarkonserter hyllar den nordiska sommaren med popup-konserter på olika ställen i Ekenäs.

Under veckoslutet 3-6.8 ljuder klassisk pastoral musik i Ekenäs. Ordet pastoral härstammar från ordet ”pastor” som betyder herde på latin. Nu för tiden är det en slags konstform där man beskriver naturbilder genom målningar, dikter eller musik.

Ekenäs sommarkonserter är Finländska kammarorkesterns mest kända och populära evenemang.

Festivalens konstnärliga ledare Jan Söderblom beundrar Finlands natur och vill lyfta fram den i evenemanget.

– Jag är själv en stor vän av vår natur, så det är egentligen en hyllning till den nordiska sommaren och den härliga sommarnaturen, säger Jan Söderblom.

Finlands natur återspeglas genom musik i Ekenäs: “Vårt program är enbart örongodis”

9:40

”Det är som att vara inne i ett instrument”

Runt om i Ekenäs kommer Finländska kammarorkesterns ensemble spela allt från pastoralsymfonin till Bellmansånger och tango. Musiken kommer på ”olika sätt reflektera över den mänskliga upplevelsen av naturen och landsbygden”.

– Vårt program är enbart örongodis, säger Jan Söderholm.

Konstmuseet Chappe är en av platserna där ett musikuppträdande kommer att ordnas. Jan Söderblom, som också är dirigent och violinist, kommer själv uppträda där. Han tycker Chappe är en utmärkt plats för att spela akustisk musik. Det är tack vare att museet har träväggar menar han.

– Det klingar på ett sätt som stöder musiken och är skönt att lyssna på. Det är som att vara inne i ett instrument, säger Jan Söderblom.

En annan plats där popup-konserter ordnas är Rådhustorget, men de flesta konserter ordnas ändå i Ekenäs kyrka.

En man ser in i kameran
Bildtext Dirigenten och violinisten Jan Söderblom är konstnärlig ledare för festivalen Ekenäs sommarkonserter.
Bild: Veronica Westerlund / Yle

”Att framföra ett verk är alltid ett äventyr”

För det mesta har en orkester en dirigent som vägleder hela orkestern genom musikstycket. I år kommer den Finländska kammarorkestern att experimentera lite under festivalen och uppträda utan dirigent i vissa konserter.

– Om du tänker dig en fågelplog, så är det den första fågeln som bestämmer takten och bryter luften. Det är ofta det som dirigenten gör. Dirigenten tar huvudinitiativet och har huvudansvaret för tolkningen, beskriver Jan Söderblom.

Jan Söderblom förklarar att det blir ett mer fördelat initiativ bland ensemblen om man spelar utan dirigent. Det finns en risk att orkestern spelar i otakt, men han tycker inte att det är det viktigaste att spela exakt i samma takt.

– Vi är inte en militärorkester, det är nog mer det här kreativa. Att framföra ett verk är alltid ett äventyr, säger han.

Enligt Jan Söderblom kan en orkester som spelar utan dirigent leda till en helt annan musikupplevelse för konsertpubliken.

Diskussion om artikeln