Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: ”Det mest avtändande på dejtingapparna är de som listar egenskaper de ogillar!”

Kvinna ser på telefon och plutar med munnen
Bild: Dean Drobot

Hej och välkommen till dejtingdjungeln. Här råder ytlighet framom ärlighet. Är du lång och smal går du automatiskt vidare till nästa gallring. Är du fattig eller sjuk får du ljuga lite för att ha en chans. Lycka till!

Aningen tillspetsat är detta intrycket vi fick av veckans brevskörd. Det är minst sagt brutalt att leta efter kärleken på nätet.

Den första utmaningen är att få till en presentationstext som är både ärlig, intresseväckande och smickrande.

Att ljuga om sig själv eller publicera gamla eller redigerade bilder av sig själv är dumt, för sanningen kommer ju att uppdagas ifall ni träffas i verkligheten.

Men hur ärlig ska man vara? Ska man genast lista sina negativa egenskaper så dejten är förberedd eller blir det för mycket? Kan man panta på en del avslöjanden till andra eller tredje dejten?

Hur kräsen får man vara? Är det ofint att ställa krav på sin potentiella dejt? Får man vara ytlig?

Och framför allt: varför har just längd blivit en så avgörande detalj på dejtingapparna? Vi kan ju omöjligt påverka hur långa vi är.

I veckans avsnitt får vi tal del av erfarenheter av alla de slag. Korta, långa, sjukskrivna, kräsna och utmattade dejtare har skrivit till Norrena & Frantz. Några av breven publicerar vi här.

Norrena & Frantz

Spela upp

Män i min ålder är så kräsna att de förblir singlar

Provade dejting ett tag, men konstaterade snabbt att det finns bara tre sorters män där ute; de som bara är ute efter sex, de som är så kräsna att ingen duger och de som inte vet vad de vill ha.

Vissa saker ska man vara ärlig med från början. Skriv ut om man är överviktig, även om det gäller några extra kilon. Tydligen vill de flesta män ha slanka kvinnor. Kanske det är just därför som så många män i 50-årsåldern är ofrivilliga singlar?

Kvinna 50

Småleende man sitter i en ljus sodda och ser på sin telefon
Bildtext För rund. För glad. För blond. Jäklar vilken ful katt. För rosa blus. För framgångsrik. Vad är det för del på alla kvinnor i den här mackapären?
Bild: ALEKSANDR DAVYDOV

Det mest avtändande som finns är de som listar vad de inte vill ha

Män som räknar upp allt de INTE vill ha i sina dejtingprofiler är bland det mest oattraktiva som finns.

Det ger en otroligt negativ vibe redan från start och jag svajpar bort dem oavsett hur trevliga de annars ser ut att vara.

Jag tycker att det finns tre viktiga saker som man bör berätta för potentiella partners i en dejtingprofil: Ens ålder, huruvida man har/ vill ha barn eller inte och vad man egentligen är ute efter.

Lång kvinna, 39

Lönar sig inte att berätta precis allt

När jag var ärlig med att jo, här finns åtminstone 10 kg övervikt, jag röker, dricker, når inte upp till 180 cm och jobbar med ett lågavlönat skiftesjobb så inte blev det så många matchningar på tinder.

Sen är jag inte speciellt attraktiv men när jag lämnade bort mina mindre smickrade egenskaper i presentationen så blev det i alla fall någon matchning i månaden.

Nu är jag sedan en tid tillbaka sambo. Alkoholmängden har minskat och jag röker inte längre. Dock finns övervikten kvar men den spelar ingen roll för min sambo.

HanMedSambo, 29

Skeptisk ung kvinna tittar på man som har ryggen mot kameran
Bildtext Rolig, glad och äventyrlig skrev han. Och nu har han hållit föredrag om frimärken i trekvart.
Bild: Aleksandr Davydov

Vad vill man egentligen ha?

En ärlig idiot är alltid mer attraktiv än ett oärligt geni. Kan man inte vara uppriktig när man söker en potentiell livskamrat, när kan man då vara det?

Uppriktighet må vara kostsamt, men kvar blir guldkornen. Kanske sätter många ribban för högt när de söker.

Frågan är om folk på riktigt har funderat över vad som gör dem lyckliga. Fixering vid längd och utseende tar i dagens bildfixerade värld ett orimligt stort utrymme. De hör sakerna spelar säkert en viss roll i början för många, men efter fem eller tjugo år, vad vill man då ha?

Ärlig sökande 35

Lurad

Trots att jag har varit så ärlig jag bara kan så har jag ändå blivit lurad. Jag har till exempel varit tydlig med att jag inte vill ha barn, ändå har mina dejter visat sig ha barn eller önska sig barn i framtiden.

Mina egna bilder är alltid nya och äkta, men det kan visa sig att dejten haft en tio år gammal bild med 15-20 kg viktskillnad. Det avslöjas ju ändå vid första träffen, så vad är poängen?

Utseendet är ju inte allt! Men om man börjar med sådär många lögner med sitt yttre och privatliv är det ingen bra början ....

5ÅrSingel, 35 år

Man sitter i soffa med dator i famnen och ser fundersam ut
Bildtext Hjälp så lång och stilig hon är. Hon kommer nog att tycka att jag är rena rama trädgårdstomten.
Bild: DRAGOS CONDREA

Min längd skrämmer män fast jag inte bryr mig om deras

Jag är en 187 cm lång kvinna och får konstant förklara min längd i verkliga livet. Killar i heterorelationer verkar bry sig väldigt mycket om att vara längre än den de dejtar.

När jag hade en dejtingapp så skrev jag därför ut min längd för att ”sålla bort” dem som inte vill dejta en lång tjej och för att undvika missförstånd eller chocker.

Tyvärr så tror jag att det snarare kom fram som att jag har krav på killens längd, fast jag inte kunde bry mig mindre.

Lång och stolt, 21 år