Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bilen gäller för många friluftsmänniskor trots att kollektivtrafiken till parkerna förbättras – städerna svarar med nya parkeringar

Storskogsportens parkeringsplats
Bildtext Nya parkeringsplatser behövs vid våra friluftsställen.
Bild: Yle/Stefan Härus

Invånare hör av sig till kommunerna om felparkeringar och bristen på lediga platser. Nya parkeringsplatser planeras nu intill flera populära friluftsområden.

Nya parkeringsplatser är på gång vid friluftsområden i Vanda, Helsingfors och Esbo. I Kyrkslätt har behovet också vuxit, men det är oklart när parkeringsplatsen intill Meiko friluftsområde kan byggas ut.

Forststyrelsen ligger några år före med sina områden i huvudstadsregionen och har sitt på det torra för stunden. Det blir tydligt, inte minst vid Finlands naturcenter i Noux nationalpark i Esbo.

– På många mindre ställen är det knappt med parkeringsplatser, men just här är det bra, säger Leif som tagit bilen ut till Noux i Esbo från Borgå.

För honom brukar bilen vara det enda alternativet. Även om det går bussar till just Noux så är det ofta tidskrävande att åka kollektivt till friluftsområden, säger han.

Längre bort på samma parkering har Petri Nyberg ställt bilen. Kollektivtrafiken använder han aldrig, säger han.

– Jag använder naturen väldigt regelbundet, men alltid med egen bil eller motorcykel. Det kan inte finnas för mycket parkering vid de mest populära områdena, det vågar jag påstå.

Idag finns det gott om lediga platser i Noux. Men Nyberg besöker ofta Hanaböle träsk i Vanda, där det brukar vara svårare att hitta plats.

– Jag har märkt att det blir mer trångt på flera ställen. Och vi Hanaböle träsk är det alltid svårt att hitta en ledig plats, speciellt under högsäsong.

En parkeringsplats som än så länge bara är en sandplan där flera olika maskiner står.
Bildtext Så här såg det ut på Hanaböles nya parkeringsplats i juni
Bild: Rebecka Svedberg / Yle

Hanaböle först ut med bättre parkering

Vanda stad ansvarar för parkeringen intill Hanaböle träsk. Jaana Åberg, informatör på staden medger att parkeringsplatserna inte alltid räcker till under fina sommardagar då badstranden lockar.

– Men nya parkeringsplatser ska bli klara i höst. Så nästa sommar borde läget vara bättre, säger hon.

De nya platserna knuffar områdets kapacitet upp till 390 platser.

I nuläget får kommunen in en del respons av missnöjda bilister, både om bristen på parkeringsplatser och om övervakningen.

Då rusningen är stor händer det att besökare parkerar på invånarnas infarter och då kommer responsen. Det samma gäller i anslutning till nationalparkerna, berättar Joel Heino, chef för rekreationsanvändning på Forststyrelsen.

– Responsen vi får in kan delas in i två kategorier: rusningar och felparkeringar som stör lokalinvånarna. För det mesta är friluftsfolket ansvarstagande bilister och så vitt jag förstått har läget blivit bättre sedan de nya parkeringsplatserna togs i bruk

En parkeringsplats intill nationalparken i Noux i Esbo.
Bildtext Forststyrelsen har byggt ut parkeringsplatserna i Noux de senaste åren.
Bild: Christoffer Kaski / Yle

Forststyrelsen ansvarar för flera stora parkeringar vid nationalparkerna. De senaste åren har man byggt ut flera parkeringsplatser vid Sibbo storskog och i Noux.

Nu är kapaciteten vid Noux tillräcklig för det mesta, undantaget är några tiotal dagar i året.

– Om det råkar träffa fint väder under veckoslut så att alla vill ut, då blir rusningen så stor att platserna inte räcker till.

Om behovet ökar tydligt, kan det bli aktuellt med parkeringsplatser. Men någon vilja att dimensionera parkeringsplatserna efter det fåtal dagar med störst rusning finns inte.

– Det vore inte ändamålsenligt. Nu vill vi hellre utveckla de kollektiva förbindelserna, till exempel ut till Noux.

Sen följer Esbo och Helsingfors

Trots att städerna rekommenderar att man åker kollektivt till nationalparkerna är man medveten om att behovet av parkeringsplatser har vuxit. Och man vill åtgärda bristen.

Vid friluftsområdet i Oitans finns det omkring 500 parkeringsplatser. Men det räcker inte. Och nu vill Esbo stad åtgärda saken, berättar idrottschef Tapio Taskinen.

– Vintertid kan det vara svårt att hitta parkering då skidåkare och andra friluftsmänniskor vill ut i finvädret. Hela området ska utvecklas och en del i det är att få till fler parkeringsplatser.

På Blåbärslandet i Helsingfors är planen att ersätta den tillfälliga parkeringsplatsen på öns gamla idrottsplan med en ny parkering längre söderut. På det sättet kan idrottsplanen rustas upp och tas i bruk igen och antalet parkeringsplatser under vintermånaderna ökar.

I Kyrkslätt har en utbyggnad av parkeringsplatsen vid Meiko naturskyddsområde diskuterats flera gånger, men det är för tidigt att säga när det kan bli av.

Vad händer om parkeringen är full?

– I värsta fall har det hänt att jag vänt om. Hellre det än att lägga bilen på en plats där jag vet att jag får böter. Om jag vill åka då jag vet att det är rusning ber jag en kompis om skjuts, säger friluftsmänniskan Petri Nyberg.

Det är inte alla som har Nybergs taktik. Enligt parkeringsövervakningsfirman Parkkipate hör friluftsområden till de vanligaste ställena där bilister parkerar fel under sommarmånaderna. Bland annat Meiko i Kyrkslätt, Noux och i Esbo och Hanaböle träsk i Vanda är överrepresenterade i deras statistik. Och antalet felparkeringar har ökat jämfört med ifjol.

Vägmärket för parkeringsförbudszon.
Bildtext Så här ser vägmärket ut för parkeringsförbudszon.
Bild: Matti Myller / Yle

Enligt Parkkipate beror många parkeringsböter vid friluftsområden på att man parkerat utanför märkta områden. Om området är en parkeringsförbudszon är det till exempel helt förbjudet att ställa bilen på omärkta platser i vägrenen, även om parkeringen är full.

I andra fall kan det vara tillåtet att parkera i vägrenen. Vanda stad bekräftar att Lahtisvägens vägren förbi Hanaböle träsk delvis är lovlig parkering. På samma sätt hör inte heller de allmänna vägarna kring Oitans till någon parkeringsförbudszon. Med det sagt är det bland annat förbjudet att parkera på invånares infarter, på cykelbanor och för nära övergångsställen.

Diskussion om artikeln