Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Centern stöder Olli Rehn som presidentkandidat

Olli Rehn tittar åt sidan och ler.
Bildtext Olli Rehn platsar som tvåa i presidentgalluparna.
Bild: Patrik Molander / Yle

Olli Rehn har meddelat att han ställer upp i presidentvalet via en valmansförening. Nu meddelar också Centern att de ställer sig bakom Rehn.

Finlands banks chef Olli Rehn meddelade i juni att han kandiderar i presidentvalet. Rehn, som tidigare varit riksdagsledamot för Centern, kandiderar genom en valmansförening i presidentvalet 2024.

Nu meddelar även Centern att det är Rehn de ställer sig bakom. ”I dag konstaterade vi i partistyrelsen att alla framföranden som gjorts berör Olli Rehn, Centern kommer inte att anordna någon rådgivande omröstning i frågan”, skriver Centerns partisekreterare Riikka Pirkkalainen på X (tidigare Twitter).

Rehn har sagt att han tar semester från sitt arbete som Finlands banks chef inför valet. Han vikarieras av Marja Nykänen.

Stark tvåa

I Yles presidentgallup som gjordes i januari var Olli Rehn en stark tvåa i rangordningen över de som finländarna kunde tänka sig som sin nästa president. Etta var Pekka Haavisto. Ilta-Sanomats gallup i april kunde konstatera det samma, likväl som Helsingin Sanomats gallup i maj.