Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Blågröna alger längs med österbottniska kusten – lugnare läge i insjöarna

Blågröna alger i strandvattnet i en sjö ippifrån sett
Bildtext När det är vindstilla är det lätt att se blågröna alger eftersom de inte blandas upp i vattenmassan utan samlas på ytan.
Bild: NTM-centralen i Södra Österbotten

Blågröna alger har observerats på en rad platser längs med kusten från Kristinestad till Karleby. Däremot har det ostadiga vädret medfört att observationerna i insjöarna är färre.

I havsområdena förekommer cyanobakterier, eller i folkmun kallat blågröna alger, på en rad platser. I den riksomfattande alguppföljningen har lite blågröna alger observerats utanför Jakobstad i Larsmo kustområde.

– I alguppföljningen som Rotary gör har en aning blågröna alger observerats i området Kaskö-Kristinestad vid Vackergrund och Skatskärviken. Medborgarna har observerat små förekomster av blågröna alger utanför Vasa vid Svedjeskär, Iskmo Ön i Korsholm, Hovötren i Nykarleby och Möller småbåtshamn i Karleby, uppger NTM-centralen i ett pressmeddelande.

Ostadigt väder blandar upp algerna

Ostadigt väder medför i allmänhet också lugnare algläge. Inga observationer har gjorts i insjöar i de österbottniska landskapen den här veckan, varken vid officiella kontrollplatser eller via anmälan från invånare, uppger NTM-centralen.

Men situationen kan snabbt förändras.

– Det är ännu möjligt att det blir varmt i augusti, vilket betyder att situationen kan ändra snabbt.

Alger kan finnas i vattnet även om de inte syns, till exempel kan de vid regnväder ha blandats upp med vattnet. När det sedan blir vindstilla, soligt och varmt igen ökar förekomsten och algerna flyter upp till ytan.

Kraftiga regn leder å sin sida till att näringsämnen rinner ut i vattendragen, och det skapar gynnsamma förhållanden för algerna att öka.

Käpptest visar om det är blågröna alger

Innan man tar sig ett dopp eller använder sjö- eller havsvatten är det skäl att granska vattnet. Om det ser ut att finnas grönaktiga korn eller vattnet är grönfärgat, är det bra att göra ett dricksglastest. Då vattnet står stilla i till exempel ett glas flyter blågröna alger upp till ytan på ungefär en timme.

Det går också att använda en käpp för att testa om det är frågan om blågröna alger. Om man försöker lyfta algerna med en käpp och de hänger kvar i käppen, är det frågan om någon annan alg än blågröna alger. Blågröna alger hänger däremot inte kvar på käppen.

I synnerhet småbarn och husdjur ska hållas borta från vatten där det finns blågröna alger. Vatten där det finns blågröna alger kan orsaka hudsymptom, irriterade ögon och illamående.

I Finland finns 400 permanenta observationsplatser för blågröna alger, platserna finns vid sjöar, kusten och i skärgården.