Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mika Aaltola bekräftar: Kandiderar som obunden i presidentvalet

Uppdaterad 04.08.2023 06:41.
Mika Aaltola berättar om sin presidentkandidatur - Spela upp på Arenan

Utrikespolitiska institutets chef Mika Aaltola bekräftar att han ställer upp i presidentvalet 2024. Han kungjorde sin kandidatur på torsdagen vid en presskonferens i Luumäki, vid president P.E. Svinhufvuds hemmuseum.

Beskedet var inte oväntat.

I onsdags registrerades en stödförening för Mika Aaltola, med namnet Suomen turvattu tulevaisuus ry, Tryggad framtid för Finland på svenska. Valmansföreningen ska nu samla in 20 000 namn för att trygga Aaltolas kandidatur.

Mika Aaltola bekräftade sin kandidatur vid en presskonferens på torsdag kväll. Han uppträdde tidigare på dagen vid ett utrikes- och säkerhetspolitiskt evenemang, Kotkaniemiforum, i Luumäki.

”Det blir inte lätt”

Medborgarnas förhoppningar om fred, enighet och tryggare liv vägleder mig, sa Aaltola. Beslutet att kandidera var inte lätt, för framgångschanserna är inte självklara, meddelade han. Kandidaturen kanske inte lyfter som en raket, men svårigheter motiverar också.

– Man kan inte vägra göra saker för att vägen är smal och svår. Man måste våga ta emot utmaningar, speciellt i tider då världen är i kaos och Finlands roll har förändrats. NATO-medlemskapet kräver en ny slags president och ett nytt ledarskap, sa Aaltola.

Mika Aaltola står med armarna i kors utanför en vit byggnad. Han är fotograferad nerifrån.

Det här är Mika Aaltola – en av förhandsfavoriterna inför presidentvalet

I flera år har han basat för Utrikespolitiska institutet och i samband med Rysslands invasion av Ukraina blev han ett bekant namn för finländarna. Nu vill Mika Aaltola bli president.

Rysslandspolitiken är också avgörande och verkar bli en hörnsten i Aaltolas kampanj. Han vill höja Finlands försvarsanslag till 3 procent av BNP. Det är inte bara landgränsen i öst som måste försvaras, sa han. Det behövs också pengar för att avskräcka i Östersjön, i norr och runt Åland. Försvar är dyrt, men krig är dyrare, sa Aaltola.

Aaltola meddelade att han aldrig har tillhört ett politiskt parti och inte tänker ansluta sig. Beslutet var enkelt, sa Aaltola.

– Jag driver Finlands sak, det är det som skiljer mig från andra kandidater, sade Mika Aaltola. Han meddelade att han nu går på semester och därefter blir tjänstledig från sitt jobb på Utrikespolitiska institutet fram till valet.

Konkurrensen hårdnar

Flera presidentkandidater har redan hunnit före Aaltola med sitt besked.

Olli Rehn ställer upp via valmansförening. Centern har meddelat att partiet stöder honom. Centerns Paavo Väyrynen planerar kandidera via valmansförening.

Sannfinländarnas tidigare ordförande Jussi Halla-aho väntas enhälligt bli utsedd till kandidat, då Sannfinländarna håller partikongress i Tammerfors i mitten av augusti.

Harry Harkimo, Rörelse Nu, inledde sin valkampanj i samband med Suomi-Areena i Björneborg i slutet av juni.

Den solklara favoriten inför valet är Pekka Haavisto. Även han ställer upp med hjälp av en valmansförening. De Gröna har meddelat att de står bakom honom.

Många mindre kända finländare har också signalerat vilja att ställa upp, utanför partierna.

De stora partierna saknar ännu kandidater

Några av de stora partierna har ännu inte utsett presidentkandidater.

Statsministerpartiet Samlingspartiet väntas komma med ett namn inom kort och det officiella beslutet fattas vid en extra partikongress. Försvarsminister Antti Häkkänen säger sig ännu överväga kandidatur, en annan möjlighet är Alexander Stubb.

Socialdemokraterna har inte heller ännu något namn. Beslutet om en kandidat väntas vid partifullmäktiges möte under hösten. Vänsterförbundet väntas också ställa upp en egen kandidat i presidentvalet.

Svenska Folkpartiet saknar också en kandidat. Budskapet därifrån är att partistyrelsen ska diskutera frågan i slutet av augusti. Om man vill ställa upp en kandidat sammankallas en extra partidag, sannolikt i oktober.

Men några av partierna verkar vara utan villiga, självklara kandidater. Vårens riksdagsval, regeringsbildningen och de efterföljande kriserna sägs ha sugit musten ur partiledningarna.

Presidentvalets första omgång sker den 28 januari. För att bli vald direkt krävs mer än hälften av rösterna. En så lyskraftig, populär kandidat finns knappast. Då avgörs valet i den andra omgången den 11 februari.

Sauli Niinistös efterträdare tillträder på presidentposten några veckor senare, den 1 mars 2024.